Шаровић: Позитивни разговори у Србији

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић рекао је вечерас да током београдских разговора Додик није био тема и да су премијер Србије Александар Вућић и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић окренули атмосферу  у позитивном правцу.

Босна и Херцеговина 26.01.2017 | 21:45
Шаровић: Позитивни разговори у Србији
“Елеминисане су тензије, лоша атмосфера и ово је на неки начин порука за читав регион. Посјета ће имати за посљедицу смиривање тензија у региону. Нема нико право да за себе приграби ексклузивно право да заступа једну адресу. То је порука Додику. Мислим да је овакав приступ неопходан а онако ригидан приступ је непотребан. Он није био предмет било какавих разговора, казао је гостујући у програм ТВ1 Шаровић.

Наглашавајући да је посјета Београду била одлична, министар спољне трговине и економских односа тврди да је осим у политичком смислу посјета донијела и практичне ствари.

Сматра да су у Београд сви добродошли и Савјет министара и Бањалука односно РС и Федерација.

“Разговоре које смо водили у Београду нисмо водили у име имагинарних институција него и у име ентитета и кантона. Све оно што смо договарали су ствари које ће имплементирати надлежне институције у БиХ и нико их не искључује. Нема нико право да за себе приграби ексклузивно право да заступа једну адресу”, рекао је Шаровић.

Додао је да је то порука Додику, који је оспоравао договор који су у Београду постигли представници Савјета министара БиХ и Владе Србије.

“Мислим да је овакав приступ неопходан а онако ригидан приступ је непотребан. Он није био предмет било какавих разговора и о томе нисмо разговарали. Разговарали смо о сарадњи двије земље. Нико не доводи у питање специјалне односе Републике Српске  и Србије које сам својевремено ја потписао. Ова посјета је од користи свима”, констатовао је Шаровић.

Каже да је задовољан функционисањем Савјета министара и да није било великих турбуленција у раду.

“Предсједавајући  Звиздић то води успјешно и коректно. Ми му помажемо. Све одлуке донијели смо конзензусом. Могли смо можда и више, али немамо великих турбуленција, афера, прекида и неких екцесних ситуација. Сједнице су редовне. Свјесни смо изазова који нас чекају у 2017.год и надамо се мирној години коју ћемо искористити за напредак ка чланству у ЕУ”, рекао је Шаровић.

Одговарајући на питање како гледа на Додикове најаве сецесије,  Шаровић је рекао да када не би било избора 2018.год не би се појавила ниједна та велика тема, ни код Додика ни код неких других.

По њему, велике теме служе за мобилисање масе и то је опијум за људе.

“Увијек се те теме, као и референдум користе превасходно за придобијање подршке за своју политичку опцију али не само за то. Постоје и политички циљеви и ја могу да кажем да је политички циљ СДС Дејтонски споразум као одличан оквир за РС и за друге као и чланству у ЕУ и то је оно што ће бити наша платформ”, рекао је Шаровић.

Упозорио је да је сецесија  опасна ствар и без обзира колико у главама Срба у Републици Српској неке ствари биле примамљиве увијек треба да знамо да постоје и други дио БиХ за којег је то неприхватљиво и то морамо узети у обзир.

“За то не треба ући у авантуризам и довести у питање оно што сада имамо а РС има много тога доброг и толику аутономију у којој може да изрази све своје интересе и због тога ово и говорим”, рекао је Шаровић.

БН|ВИЈЕСТИ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

НемаКоментара

27.01.2017 00:05

Ово спада у цивилизиране теме и то није за овај њарод

ОДГОВОРИТЕ