Šarović: Pozitivni razgovori u Srbiji

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović rekao je večeras da tokom beogradskih razgovora Dodik nije bio tema i da su premijer Srbije Aleksandar Vućić i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić okrenuli atmosferu  u pozitivnom pravcu.

Bosna i Hercegovina 26.01.2017 | 21:45
Šarović: Pozitivni razgovori u Srbiji
“Eleminisane su tenzije, loša atmosfera i ovo je na neki način poruka za čitav region. Posjeta će imati za posljedicu smirivanje tenzija u regionu. Nema niko pravo da za sebe prigrabi ekskluzivno pravo da zastupa jednu adresu. To je poruka Dodiku. Mislim da je ovakav pristup neophodan a onako rigidan pristup je nepotreban. On nije bio predmet bilo kakavih razgovora, kazao je gostujući u program TV1 Šarović.

Naglašavajući da je posjeta Beogradu bila odlična, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa tvrdi da je osim u političkom smislu posjeta donijela i praktične stvari.

Smatra da su u Beograd svi dobrodošli i Savjet ministara i Banjaluka odnosno RS i Federacija.

“Razgovore koje smo vodili u Beogradu nismo vodili u ime imaginarnih institucija nego i u ime entiteta i kantona. Sve ono što smo dogovarali su stvari koje će implementirati nadležne institucije u BiH i niko ih ne isključuje. Nema niko pravo da za sebe prigrabi ekskluzivno pravo da zastupa jednu adresu”, rekao je Šarović.

Dodao je da je to poruka Dodiku, koji je osporavao dogovor koji su u Beogradu postigli predstavnici Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije.

“Mislim da je ovakav pristup neophodan a onako rigidan pristup je nepotreban. On nije bio predmet bilo kakavih razgovora i o tome nismo razgovarali. Razgovarali smo o saradnji dvije zemlje. Niko ne dovodi u pitanje specijalne odnose Republike Srpske  i Srbije koje sam svojevremeno ja potpisao. Ova posjeta je od koristi svima”, konstatovao je Šarović.

Kaže da je zadovoljan funkcionisanjem Savjeta ministara i da nije bilo velikih turbulencija u radu.

“Predsjedavajući  Zvizdić to vodi uspješno i korektno. Mi mu pomažemo. Sve odluke donijeli smo konzenzusom. Mogli smo možda i više, ali nemamo velikih turbulencija, afera, prekida i nekih ekcesnih situacija. Sjednice su redovne. Svjesni smo izazova koji nas čekaju u 2017.god i nadamo se mirnoj godini koju ćemo iskoristiti za napredak ka članstvu u EU”, rekao je Šarović.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na Dodikove najave secesije,  Šarović je rekao da kada ne bi bilo izbora 2018.god ne bi se pojavila nijedna ta velika tema, ni kod Dodika ni kod nekih drugih.

Po njemu, velike teme služe za mobilisanje mase i to je opijum za ljude.

“Uvijek se te teme, kao i referendum koriste prevashodno za pridobijanje podrške za svoju političku opciju ali ne samo za to. Postoje i politički ciljevi i ja mogu da kažem da je politički cilj SDS Dejtonski sporazum kao odličan okvir za RS i za druge kao i članstvu u EU i to je ono što će biti naša platform”, rekao je Šarović.

Upozorio je da je secesija  opasna stvar i bez obzira koliko u glavama Srba u Republici Srpskoj neke stvari bile primamljive uvijek treba da znamo da postoje i drugi dio BiH za kojeg je to neprihvatljivo i to moramo uzeti u obzir.

“Za to ne treba ući u avanturizam i dovesti u pitanje ono što sada imamo a RS ima mnogo toga dobrog i toliku autonomiju u kojoj može da izrazi sve svoje interese i zbog toga ovo i govorim”, rekao je Šarović.

BN|VIJESTI

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

NemaKomentara

27.01.2017 00:05

Ovo spada u civilizirane teme i to nije za ovaj njarod

ODGOVORITE