Због Радончићевог писма Силајџић на суђењу Кељмендију

Харис Силајџић, бивши члан Предсједништва БиХ, ратни предсједник Владе БиХ и дугогодишњи лидер Странке за Босну и Херцеговину, требао би на позив ЕУЛЕX-а свједочити у Приштини на суђењу Насеру Кељмендију пише портал Слободна Босна.

Босна и Херцеговина 26.01.2017 | 18:29
Због Радончићевог писма Силајџић на суђењу Кељмендију
Како преноси портал Слободна Босна, Насеру Кељмендију се пред Судом у Приштини, поред осталог, суди и за ликвидацију Рамиза Делалића Ћеле у Сарајеву 2007. године. Кељменди, како у оптужници тврди Специјално тужилаштво на Косову, као и Фахрудин Радончић, Екрем Лекић, Насер Орић и Сенад Шахинпашић Шаја, смислили су и наручили план за убиство Делалића.

Даље се наводи да би Харис Силајџић требао свједочити о пријетњама смрћу које му је у јануару 1995. године писменим путем послао Фахрудин Радончић, власник тадашњег таблоида Бошњачки аваз. Тиме, тврди извор СБ, Тужилаштво жели доказати да су пријетње ликвидацијама, па и ликвидације, "својствене дјеловању Радончићу као једном од чланова ове злочиначке организације".

Поједини портали су прије неког времена објавили писмо што га је у јануару 1995. Фахрудин Радончић упутио тадашњем предсједнику Владе Босне и Херцеговине Харису Силајџићу. Радончић у писму каже да су до њега стигла "чаршијска дошаптавања" како се у позадини обрачуна двију тадашњих криминалних банди у Сарајеву, чији је "тобожњи циљ обрачун са Санџаклијама" крије обрачун са њим.

Он каже да у томе препознаје Силајџићев "рукопис и жељу да ме се отарасиш на врло ружан начин".

Након овог увода Радончић креће у "контранапад" и упозорава Силајџића на посљедице које може имати због свог "рукописа и жеље" да га се "отараси".

"Овим Те путем упозоравам да ћу, било да неко пуца у мене, или ме ошамари, а исто се односи и на моје сараднике, бити примијењен закон Леке Дукађинија који ће се односити не на оне који ме евентуално буду напали, него на Тебе и Твоју породицу" пише Радончић.

Он даље информише Силајџића да је са тим "темама и задацима" упознао "сву моју фамилију, па и ону широм свијета", држећи, како пише, да је ред "да си и Ти са тим у току".

Харис Силајџић је са пријетњама и писмом које му је упутио Радончић упознао Бакира Алиспахића, министра полиције у својој Влади. Алиспахић је писмо прослиједио сарајевском сектору Службе државне безбједности, чији је први човјек Енвер Мујезиновић, умјесто да Радончића након пријетњи смрћу предсједнику Владе БиХ саслуша, сачинио Записник о упозорењу!?

У записнику се каже да је Радончић (усмено) упозорен да више не пријети премијеру "јер ће, у противном, против њега бити покренуте одговарајуће законске мјере".

Како подсјећа Слободна Босна, занимљиво је да је крајем прошле године, такође на захтјев косовског ЕУЛЕX-а, у СИПА-и саслушан Енвер Мујезиновић, који је потврдио аутентичност стенограма разговора које је током рата водио са Радончићем о његовим и везама његове тадашње супруге Азре са Рамизом Делалићем.

Сукоб између Фахрудина Радончића и Хариса Силајџића почео је неколико мјесеци прије него што је Радончић упутио пријетеће писмо премијеру Босне и Херцеговине. У прољеће 1994. године је, по свему судећи на наговор и уз подршку врха Странке демократске акције, Радончић у свом "Бошњачком авазу" објавио предратни полицијски криминални досјие Харисовог брата Хусрефа Силајџића.

Интерна истрага у МУП-у, коју је тражио Силајџић, показала је да је досјие његовог брата из тадашњег Центра служби безбједности сарајевског МУП-а изнио и дао Радончићу тадашњи министар РМУП-а Бакир Алиспахић. Дакле, исти онај којем се почетком 1995. године његов формални шеф, предсједник Владе Силајџић, жалио да њему и његовој породици Радончић пријети законом Леке Дукађинија, односно крвном осветом-ликвидацијом!?



Фактор

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган

27.01.2017 07:40

Криминалци на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

27.01.2017 09:03

Од 90-их на власти су сви голи профитери и бездушници...њихови поданици су чланови мафије.

ОДГОВОРИТЕ