Упозорење: У ове земље не путујте

На листи потенцијално опасних земаља за путовања грађанима Босне и Херцеговине налази се неколико држава.

Босна и Херцеговина 26.01.2017 | 10:04
Упозорење: У ове земље не путујте
Након пуча у Турској у јулу прошле године, предсједник те земље Реџеп Тајип Ердоган је прогласио тромјесечно ванредно стање које је продужено и важи до 20. априла ове године.

Министарство спољних послова стога препоручује грађанима Босне и Херцеговине, који путују у Републику Турску, опрез приликом путовања, што подразумијева избјегавање присуства на мјестима масовног окупљања из било којих разлога, досљедно поштовање безбједносних препорука које дају турске власти, као и препорука које дају управе туристичких ресорта у којем се налазе, уколико у Републици Турској бораве туристички.

Такође, препоручује се суздржаност од путовања и боравка у областима које се налазе унутар границе од 10 километара са Сиријом. Грађанима се иста суздржаност од путовања и боравка препоручује и за све југоисточне провинције, тј. провинције које граниче са Ираком и Сиријом.

Грађанима се у том смислу додатно сугерише да контактирају своје авио-компаније и туристичке организације, прије него што започну своје путовање, ради добивања актуалних информација како о свом путовању тако и о свом боравку на мјестима своје дестинације.

Такође, у јулу прошле године Министарство спољних послова Босне и Херцеговине препоручило је грађанима БиХ опрез када је у питању путовање у Француску, посебно на јавним мјестима, и савјетује им се избјегавање већих јавних окупљања и демонстрација, те праћење упутстава локалних власти.

Упозорење за путовања у Јемен

Министарство спољних послова Босне и Херцеговине позива држављане БиХ да до даљњег не путују у Арапску Републику Јемен, због појачаног секташког насиља и погоршања безбједносне ситуације у тој земљи.

Босна и Херцеговина у Јемену нема резидентно дипломатско-конзуларно представништво, те покрива ту земљу из Ријада (Саудијска Арабија). Ова чињеница значајно утиче на могућност директног пружања помоћи и подршке бх. грађанима у вандредним ситуацијама, те стога моле све бх.грађане који намјеравају путовати у Јемен да ово упозорење озбиљно схвате.

Упозорење за путовања у Либију

Министарство спољних послова Босне и Херцеговине позива држављане БиХ да до даљњег не путују у Либију због значајног погоршања безбједносне ситуације и постојања реалне опасности од оружаних напада и отмица у овој земљи.

Позивају се држављани БиХ који се тренутно налазе у Либији, посебно у оним дијеловима земље у којима су се већ дешавали или се дешавају отмице, оружани напади, упућивање озбиљних пријетњи и сл., да у сарадњи са руководствима компанија и предузећа у којима су запослени и уз консултације са Амбасадом БиХ у Триполију размотре могућност привременог напуштања те земље.

Упозорење за путовање у Ирак

Министарство спољних послова БиХ упозорава држављане БиХ да не путују у Ирак због лоше безбједносне ситуације. МСП БиХ савјетује држављане БиХ који се тренутно налазе у Републици Ирак да размотре могућност напуштања те земље чим се за то стекну сигурни услови. Потребно је да се држављани БиХ, због безбједносних разлога, придржавају мјера сигурности и избјегавају јавна окупљања.

Босанскохерцеговачки држављани у Републици Ирак којима је потребна помоћ, исту могу затражити тако што ће се обратити Амбасади БиХ у Аману (Хашемитска Краљевина Јордан), која нерезидентно покрива Републику Ирак на број телефона: +962 6 58 56 921, а чланови породица у БиХ који имају сроднике у Републици Ирак могу контактирати или Амбасаду БиХ у Аману или центар комуникација у МСП БиХ у Сарајеву на број телефона +387 33 281 234.

Упозорење за путовања у Украјину

Министарство спољних послова БиХ позива држављане БиХ да се суздрже од путовања у дијелове Украјине који нису под контролом легалних власти у Кијеву. Потребно је да се грађани БиХ, због безбједносних разлога, придржавају мјера сигурности и избјегавају јавна окупљања.

Босанскохерцеговачки грађани у Украјини, којима је потребна помоћ, исту могу затражити у амбасадама Републике Хрватске и Републике Србије, те контактирати почасног конзула наше земље у Украјини Андрија Васиљковског на адреси Анри Барбјуса 49, 03150 Кијев.

Родбина и пријатељи бх. држављана који се налазе у Украјини, уколико располажу било каквим информацијама о потреби пружања помоћи њиховим рођацима и пријатељима, могу се обратити Министарству спољних послова БиХ на контакт телефоне 033/281-234, 033/281-191 и 033/281-189.

Упозорење за путовања у Сирију

Препоручује се да због сложених безбједносних прилика држављани Босне и Херцеговине не путују у АР Сирију, до даљњег.

Н1

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хахаха

26.01.2017 12:04

Ово вјероватно важи за ових 10 пост о што имају чиме да путују,а ови што немају нека се не сикирају овде код нас је скроз безбједно....ккккккккккккккк

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаааа

26.01.2017 14:09

А ја таман у Јемен планир'о. На фестивал шунке....

ОДГОВОРИТЕ