Нови снимци Стјепана Месића

На интернету се појавио нови снимак говора Стјепана Месића почетком деведесетих.

Регион 26.01.2017 | 09:00
Нови снимци Стјепана Месића
Датум је 18. март 1990. године, а на снимку, објављеном на Фејсбук страници Радиосендунга Крос, радија за исељенике, Месић говори о Удби, Исусу, Србима...

Месић је у овом говору у Карлсруеу, како наводи Индекс, био пун хвале за ХДЗ.

"ХДЗ многи нападају, видјели сте да има пуно покрета који су и радикалнији од нас. Али њих нитко не напада, могу говорити што желе. Ми смо странка која се бори за грађанске слободе свих, за равноправност свих Хрвата и оних који сматрају Хрватску својом домовином. Ми нисмо реваншисти. Они који су злоупотребљавали власт до сада могу бити сигурни да ће им бити боље него што је нама било док су они имали власт", говорио је Месић.

Причао је и да су Хрвати кроз историју "својим сусједима нудили своје вратове да нас јашу, јашили су нас Турци, Талијани, Мађари, српска олигархија..." те да је режим могао да влада путем своје режимске, партијске полиције, али да се народ сада освијестио и да "више нема партијских армија и полиција".

"Питали су ме што ће бити с тим пустим удбовцима и политичарима који су смицалицама долазили на позиције. Морамо им поручити да ће ићи радити послове за које су способни. Ако има неки доушник, нека остави оловку јер овдје се све снима. Само нека узме снимку и пошаље је на адресу", поручио је Месић.

"Они су видјели да је тешко од Хрвата направити Југословена, да је тешко од Србина направити Југословена, па су кренули од мијешних бракова, требало је створити нову, југословенску нацију. Кад то преведемо, видите с којим глупостима су заглупљивали наш народ и држали да се нећемо досјетити које су то све бедастоће. Једна бедастоћа је да сада плаше ХДЗ другима, а друге плаше ХДЗ-ом. Плаше углавном Србе у Хрватској. Сваки Србин у Хрватској мора знати, ако Хрватску сматра својом домовином, он је добродошао. Али под условом да ради за добро домовине, а не за Милошевића и Шешеља", рекао је Месић и изазвао велик аплауз.

"Не за оне брадате сподобе које нам пријете митинзима. Видјели сте митинг на Петровој гори са шајкачама, кокардама и српским заставама у срцу Хрватске. Ту је посљедњи хрватски владар Петар Свачић изгубио живот, а Хрватска своју сувереност. Хтјели су нам забити нож у срце и рећи да ћемо и ту изгубити сувереност, преварили су се. Пријете да ће митинг одржати у Загребу на Тргу бана Јелачића, али морамо им поручити: сви који дођу на Трг, стаће под један кишобран", говорио је Месић.

"Срби у Хрватској имају право на аутономност, али културну. Немају право хрватски народ прозивати како ће звати свој језик. Ми га више од хиљаду година зовемо хрватским, хрватски ће и остати", говорио је Месић.



(Индекс.хр)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Цица

26.01.2017 08:27

Иииии ста је то цудно то исто мисли 95,80 отсто хрвата,у Хрватској.И да им се и сада указе прилика опет би поновили ЈАСЕНОВАЦ!То им је у генима да мрзе нас Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобер

26.01.2017 09:19

Не знам шта вам је.Па у Србији рехабилитовано четништво у Хрватској усташство.оба покрета била забрањана и осуђена у прошлом систему.Једни величају оно једни ово нека се сви преиспитају јесу ли у праву.

Name

Тетак Мата

26.01.2017 08:31

Хрват сам а никад га нисам волио. Стара КОЊИНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

26.01.2017 17:34

Ста друго мозе цовјек оцекивати од Стипе Месица који носи име по своме стрицу познатом устаском комаданту са Баније Стипи Месицу. Његова по злу цувена устаска јединица је током 1942 године послата на Истоцни фронт као помоц Нијемцима. На Истоцном фронту ова устаска јединице је била заробљена заједно са својим комадантом Стипом Месицем (стрицем овог месица разбијаца Југогдлавије) од стране Совјета. Затим је цјела та устаска јединица на тразење Тита са Русима досла у Београд и поцинила у совјетским униформама многа силовања и друге злицине по СРБији. За устаска злодјела поцињена по Београду и Војводини од стране хрвата у совјетским униформама Титови комунисти су оптузили Русе а не устасе хрвате. Ратни пут ове злицинацке устасе јединице са Баније и Истоцног фронт је заврсио у Београду. Од бивси устаса и совјетских заробљеника на тразење Тита је формирана Прва Титова Гарда, а Месиц је постављен за њезиног ПРВОГ Комадант. После рате сетајуци улицама Београда у униформи комаданта Титове гарде Месиц је био препознат од једног СРБина са Баније коме су Месицеве устасе 1941 године поклале цјелу породицу и мислеци да се Месиц само пресвукао у гардисте он је убио из пистоља Стипу Месица на сред улице. Назалост, таквих јунака медју СРБима висе нема!

Name

Цувар

26.01.2017 09:15

Мало јаци покварењак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петра

26.01.2017 10:56

Хрвати зао ми је за вас нема лека мржња је гора од рака.