Грађани морају бити дио интеграција

Више од 70 организација цивилног друштва из БиХ учествовало је данас у Сарајеву на конференцији коју је организовала Делегација Европске уније под називом „Учешће организација цивилног друштва у процесу попуњавања упитника Европске комисије".

Босна и Херцеговина 25.01.2017 | 20:10
Грађани морају бити дио интеграција
"За сваку земљу која жели да буде дио Европске уније од суштинског значаја је улога грађана, који путем организација цивилног друштва треба да буду укључени у процес европских интеграција. Грађани морају да буду укључени и у процес попуњавања упитника Европске комисије", сматра Калдун Сино, замјеник шефа Делегације Европске уније у БиХ.

У Европској унији сматрају да БиХ приликом попуњавања упитника Европске комисије треба да користи позитивна искуства Србије.

"Ми смо упитник попуњавали почетком 2011. године и то је први документ такве врсте који смо добили из Брисела. За нас у администрацији је тај документ био значајан, јер нам је био одлична припрема за сам процес преговора који је услиједио након тога", истиче Наташа Савић - Јањић из Канцеларије за европске интеграције Владе Србије.

Наташа Драгојловић из Европског покрета Србије каже да преговоре о чланству са Европском унијом види ВЛада и то је њен ексклузиван посао, али то није и не може да буде посао само Владе или само једне Владе.

"То је дуготрајан процес који захтјева добро информисање грађана и привреде о условима који се мијењају током процеса Европских интеграција, о значају и смислу реформи које се на том путу проводе и служе за припрему свих актера друштва за будуће чланство у Европкској унији", објашњава Драгојловић и додаје:

"У цивилном друштву леже огромни људски ресурси и потенцијали, јер цивилно друштво нису само невладине организације, већ и синдикати, образовне и институције културе, академска заједница, те представници осталих сегмената душтва које је заинтересовано за процес европских интеграција".

(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар