Građani moraju biti dio integracija

Više od 70 organizacija civilnog društva iz BiH učestvovalo je danas u Sarajevu na konferenciji koju je organizovala Delegacija Evropske unije pod nazivom „Učešće organizacija civilnog društva u procesu popunjavanja upitnika Evropske komisije".

Bosna i Hercegovina 25.01.2017 | 20:10
Građani moraju biti dio integracija
"Za svaku zemlju koja želi da bude dio Evropske unije od suštinskog značaja je uloga građana, koji putem organizacija civilnog društva treba da budu uključeni u proces evropskih integracija. Građani moraju da budu uključeni i u proces popunjavanja upitnika Evropske komisije", smatra Kaldun Sino, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH.

U Evropskoj uniji smatraju da BiH prilikom popunjavanja upitnika Evropske komisije treba da koristi pozitivna iskustva Srbije.

"Mi smo upitnik popunjavali početkom 2011. godine i to je prvi dokument takve vrste koji smo dobili iz Brisela. Za nas u administraciji je taj dokument bio značajan, jer nam je bio odlična priprema za sam proces pregovora koji je uslijedio nakon toga", ističe Nataša Savić - Janjić iz Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije.

Nataša Dragojlović iz Evropskog pokreta Srbije kaže da pregovore o članstvu sa Evropskom unijom vidi VLada i to je njen ekskluzivan posao, ali to nije i ne može da bude posao samo Vlade ili samo jedne Vlade.

"To je dugotrajan proces koji zahtjeva dobro informisanje građana i privrede o uslovima koji se mijenjaju tokom procesa Evropskih integracija, o značaju i smislu reformi koje se na tom putu provode i služe za pripremu svih aktera društva za buduće članstvo u Evropkskoj uniji", objašnjava Dragojlović i dodaje:

"U civilnom društvu leže ogromni ljudski resursi i potencijali, jer civilno društvo nisu samo nevladine organizacije, već i sindikati, obrazovne i institucije kulture, akademska zajednica, te predstavnici ostalih segmenata duštva koje je zainteresovano za proces evropskih integracija".

(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar