Брон нови директор Ф1: Да омогућимо "Лестер"!

Рос Брон именован је за новог директора Формуле 1, дан након што је Американац Чејс Кери заменио Бернија Еклстона на месту председника такмичења.

Остали спортови 28.01.2017 | 22:50
Брон нови директор Ф1: Да омогућимо "Лестер"!
Бивши директор Мерцедеса истакао је да жели да развије "чистији, једноставнији спорт" у којем ће више возача и тимова моћи да победи.

Брон очекује да његове идеје "заживе" 2018. и 2019. године, а као пример којим ће се водити навео је Премијер лигу где је Лестер Сити прошле сезоне од тима који се бори за опстанак постао шампион у року од 12 месеци.

"То би било савршено за Ф1, када добар тим са одличним возачем у сјајној години може да оствари велики успех. То тренутно није могуће", рекао је Брон.

Док ће задатак новог председника Чејса бити боља промоција спорта и повратак публике на тркалишта, Бронов задатак је да у трке Ф1 врати неизвесност које нема већ годинама.

Брон се противио бројим променама правила претходних година, као што је дуплирање поена у финалној трци 2014, те покушај промене квалификација који није заживео на старту прошле сезоне.

"То је управо оно што не смемо да радимо. Морамо стабилизовати мале екипе и омогућити им бољи финансијски статус. Морамо ограничити употребу технологије јер је превелики јаз између екипа. Морамо обезбедити да нема вештачких решења, већ увести чистија. Морамо избалансирати технологију и спортску страну", додао је Брон.

Једна од технологија коју је Брон спреман да уклони из Ф1 је ДРС (Драг Редуцтион Сyстем), који повећава брзину и омогућава лакше престизање на стази, а чија употреба је дозвољена само када је разлика између два болида мања од једне секунде.

Такође, Брон је спреман и за промену турбо-хибридних мотора уведених у такмичење 2014, који су били револуционарни корак унапред у смислу мање потрошње горива, али су критиковани због високе цене и "досадног" звука.

"О томе морамо да разговарамо са екипама. Много су уложили у те моторе, не можемо једноставно да их склонимо и заменимо", рекао је Брон.

Ипак, његов главни циљ је стварање "Лестера" у Ф1, пружање могућности малом тиму и његовом возачу да постане шампион. Протеклих година велике екипе попут Ред Була и Мерцедеса нису имале конкуренцију.

"Ниво ресурса које користе велике екипе је створио огроман јаз. Ја бих достигао нирвану када би добили мало другачије околности и тим са зачеља стигао до победе. У овом тренутку постоје само две-три екипе које могу да победе, морамо то да променимо. Морамо да развијемо правила која ће мање да награђују иновације. Јер тренутно ако не можеш да то приуштиш, немаш шансу. Више новца значи брже аутомобиле. Ако бисмо то успели да поништимо правилима, ишли бисмо у правом смеру", истакао је нови директор такмичења.

Брон има и планове за нови начин увођења младих возача у такмичење, својеврсни "драфт" систем. Скоро је па традиција у Ф1 да предност имају возачи са добром финансијском позадином, без обзира на резултате и таленат.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар