Bron novi direktor F1: Da omogućimo "Lester"!

Ros Bron imenovan je za novog direktora Formule 1, dan nakon što je Amerikanac Čejs Keri zamenio Bernija Eklstona na mestu predsednika takmičenja.

Ostali sportovi 28.01.2017 | 22:50
Bron novi direktor F1: Da omogućimo "Lester"!
Bivši direktor Mercedesa istakao je da želi da razvije "čistiji, jednostavniji sport" u kojem će više vozača i timova moći da pobedi.

Bron očekuje da njegove ideje "zažive" 2018. i 2019. godine, a kao primer kojim će se voditi naveo je Premijer ligu gde je Lester Siti prošle sezone od tima koji se bori za opstanak postao šampion u roku od 12 meseci.

"To bi bilo savršeno za F1, kada dobar tim sa odličnim vozačem u sjajnoj godini može da ostvari veliki uspeh. To trenutno nije moguće", rekao je Bron.

Dok će zadatak novog predsednika Čejsa biti bolja promocija sporta i povratak publike na trkališta, Bronov zadatak je da u trke F1 vrati neizvesnost koje nema već godinama.

Bron se protivio brojim promenama pravila prethodnih godina, kao što je dupliranje poena u finalnoj trci 2014, te pokušaj promene kvalifikacija koji nije zaživeo na startu prošle sezone.

"To je upravo ono što ne smemo da radimo. Moramo stabilizovati male ekipe i omogućiti im bolji finansijski status. Moramo ograničiti upotrebu tehnologije jer je preveliki jaz između ekipa. Moramo obezbediti da nema veštačkih rešenja, već uvesti čistija. Moramo izbalansirati tehnologiju i sportsku stranu", dodao je Bron.

Jedna od tehnologija koju je Bron spreman da ukloni iz F1 je DRS (Drag Reduction System), koji povećava brzinu i omogućava lakše prestizanje na stazi, a čija upotreba je dozvoljena samo kada je razlika između dva bolida manja od jedne sekunde.

Takođe, Bron je spreman i za promenu turbo-hibridnih motora uvedenih u takmičenje 2014, koji su bili revolucionarni korak unapred u smislu manje potrošnje goriva, ali su kritikovani zbog visoke cene i "dosadnog" zvuka.

"O tome moramo da razgovaramo sa ekipama. Mnogo su uložili u te motore, ne možemo jednostavno da ih sklonimo i zamenimo", rekao je Bron.

Ipak, njegov glavni cilj je stvaranje "Lestera" u F1, pružanje mogućnosti malom timu i njegovom vozaču da postane šampion. Proteklih godina velike ekipe poput Red Bula i Mercedesa nisu imale konkurenciju.

"Nivo resursa koje koriste velike ekipe je stvorio ogroman jaz. Ja bih dostigao nirvanu kada bi dobili malo drugačije okolnosti i tim sa začelja stigao do pobede. U ovom trenutku postoje samo dve-tri ekipe koje mogu da pobede, moramo to da promenimo. Moramo da razvijemo pravila koja će manje da nagrađuju inovacije. Jer trenutno ako ne možeš da to priuštiš, nemaš šansu. Više novca znači brže automobile. Ako bismo to uspeli da poništimo pravilima, išli bismo u pravom smeru", istakao je novi direktor takmičenja.

Bron ima i planove za novi način uvođenja mladih vozača u takmičenje, svojevrsni "draft" sistem. Skoro je pa tradicija u F1 da prednost imaju vozači sa dobrom finansijskom pozadinom, bez obzira na rezultate i talenat.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar