Американци пишу оде о Николи Јокићу!

Центар за будућност, ол-стар играч већ сада! Још да научи да гради кош... Само неки од наслова америчких медија...

Кошарка 26.01.2017 | 23:30
Американци пишу оде о Николи Јокићу!
Три године већ без плеј-офа. Полуфинале конференције Денвер нису играли још од 2009. године. Није ни чудо што се фокус америчке кошаркашке јавности померио на неке друге градове. Али ове сезоне Нагетси су поново интересантни. Можда не зато што се од њих очекује посебно дугачка сезона - мада тренутно држе осмо место на Западу - али зато што у актуелном саставу Мајкла Мелоуна има неколико више него занимљивих играча. А ту се под број један мисли на Николу Јокића, који полако, али сигурно приморава НБА фанатике да све више гледају ка Пепси центру у Колораду.

Блогови кошаркашких заљубљеника преко баре сада су већ препуни текстова о Јокићу. Сасвим логично имајући у виду да у српски центар у јануару у просеку бележи 24,9 поена, 11,1 скок и 4,7 асистенција уз проценат шута из игре од 61,6 одсто! Само поређења ради, аждаја каква је Кевин Дурант у истом периоду има 28 поена, 7,1 скок и 4,6 асистеницја уз проценат од 57,8 одсто.

И није толика разлика имајући у виду да Јокић тек гради НБА каријеру, док је Дурант био МВП лиге 2014. године?

Знамо даље да Американци много полажу на статистику, а напредна кошаркашка статистика, која за “јединицу мерења“ користи параметар ПЕР (Плаyер Еффициенцy Ратинг, упрошћено комбинација свих статистичких категорија), каже да је Јокић по том мерилу у јануару био - веровали или не - најбољи у НБА лиги.

Управо због тога...

- Никола Јокић је кључ за будући успех Деннвер Нагитса;
- Никола Јокић: Заборављени дугајлија будућности;
- Никола Јокић заслужује да буде на ол-стару.

Само неки од наслова у којима се о 21-годишњем откровењу НБА сезоне пише у суперлативу. Уз већ редовне дебате о томе зашто не игра више, без обзира на проблеме са личним грешкама у неким утакмицама. Уосталом, на девет утакмица у којима је Јокићиграо 30 и више минута Нагетси имају седам победа и два пораза. Један од тих пораза у продужетку против Портланда. Други од Сан Антонија, другопласираног тима на Западу, коме је Јокић убацио рекордих 35 поена.

Идемо даље. У тих девет утамица Јокић је у просеку бележио 24,33 поена, 12,1 скок и 5,1 асистенцију. Кад Јокић игра више од 30 минута дабл-дабл учинак је загарантован. Већ их има 16 у овој сезони.

“Никола Јокић, као плејмејкер на позицији петице, учинио је цео наш тим мање себичним. Као да се игра успори кад је лопта у његовим рукама. Има невероватно висок кошаркашки коефицијент интелигенције. И игра да би победио“, каже генерални менаџер Денвера Тим Конели.

Саиграч Кенет Фарид додаје...

“Забавно је играти са њим. Њему стварно није битно ко ће да да кош. Све док побеђујемо. Сјајан саиграч“.

Даг Оутвил у ауторском тексту за Мајлс Хај Спортс заступа тезу да је Јокићу место на ол-стару и да га тамо нема само зато што мала, баш мала група људи пажљиво мотри на збивања у Денверу.

“Западна конференција пуца од талентованих високих играча, а Јокић тек тражи своје место под сунцем. Није Американац. Није наметљив ни посебно атрактива. И не игра за тим који је под камерама највећих телевизија. Срећом, кад процењујемо Јокића као играча, ништа од тога није ни битно“, наводи Оутвил,  који је и “ископао“ податке о Јокићевим утакмицама са 30 и кусур минута на паркету.

И да не буде да су Американци заслепљени Јокићевим партијама, јер ако се неко нагледао вансеријских талената то су они, Илај Хоровиц пише о једној-јединој замерци на рачун бившег центра Мега Лекса: грађење коша. Простије - одбрана, односно спречавање противничких центара да лако долазе до офанзивних скокова. Да не буде забуне, далеко од тога да се пише о неком великом проблему. И у том тексту се подвлачи да је Јокић феноменалан, те да са тек 21 годином има и огроман простор за напредак. У одбрани понајвише.

Морамо да се сложимо - Никола Јокић је центар за будућност.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар