Amerikanci pišu ode o Nikoli Jokiću!

Centar za budućnost, ol-star igrač već sada! Još da nauči da gradi koš... Samo neki od naslova američkih medija...

Košarka 26.01.2017 | 23:30
Amerikanci pišu ode o Nikoli Jokiću!
Tri godine već bez plej-ofa. Polufinale konferencije Denver nisu igrali još od 2009. godine. Nije ni čudo što se fokus američke košarkaške javnosti pomerio na neke druge gradove. Ali ove sezone Nagetsi su ponovo interesantni. Možda ne zato što se od njih očekuje posebno dugačka sezona - mada trenutno drže osmo mesto na Zapadu - ali zato što u aktuelnom sastavu Majkla Melouna ima nekoliko više nego zanimljivih igrača. A tu se pod broj jedan misli na Nikolu Jokića, koji polako, ali sigurno primorava NBA fanatike da sve više gledaju ka Pepsi centru u Koloradu.

Blogovi košarkaških zaljubljenika preko bare sada su već prepuni tekstova o Jokiću. Sasvim logično imajući u vidu da u srpski centar u januaru u proseku beleži 24,9 poena, 11,1 skok i 4,7 asistencija uz procenat šuta iz igre od 61,6 odsto! Samo poređenja radi, aždaja kakva je Kevin Durant u istom periodu ima 28 poena, 7,1 skok i 4,6 asistenicja uz procenat od 57,8 odsto.

I nije tolika razlika imajući u vidu da Jokić tek gradi NBA karijeru, dok je Durant bio MVP lige 2014. godine?

Znamo dalje da Amerikanci mnogo polažu na statistiku, a napredna košarkaška statistika, koja za “jedinicu merenja“ koristi parametar PER (Player Efficiency Rating, uprošćeno kombinacija svih statističkih kategorija), kaže da je Jokić po tom merilu u januaru bio - verovali ili ne - najbolji u NBA ligi.

Upravo zbog toga...

- Nikola Jokić je ključ za budući uspeh Dennver Nagitsa;
- Nikola Jokić: Zaboravljeni dugajlija budućnosti;
- Nikola Jokić zaslužuje da bude na ol-staru.

Samo neki od naslova u kojima se o 21-godišnjem otkrovenju NBA sezone piše u superlativu. Uz već redovne debate o tome zašto ne igra više, bez obzira na probleme sa ličnim greškama u nekim utakmicama. Uostalom, na devet utakmica u kojima je Jokićigrao 30 i više minuta Nagetsi imaju sedam pobeda i dva poraza. Jedan od tih poraza u produžetku protiv Portlanda. Drugi od San Antonija, drugoplasiranog tima na Zapadu, kome je Jokić ubacio rekordih 35 poena.

Idemo dalje. U tih devet utamica Jokić je u proseku beležio 24,33 poena, 12,1 skok i 5,1 asistenciju. Kad Jokić igra više od 30 minuta dabl-dabl učinak je zagarantovan. Već ih ima 16 u ovoj sezoni.

“Nikola Jokić, kao plejmejker na poziciji petice, učinio je ceo naš tim manje sebičnim. Kao da se igra uspori kad je lopta u njegovim rukama. Ima neverovatno visok košarkaški koeficijent inteligencije. I igra da bi pobedio“, kaže generalni menadžer Denvera Tim Koneli.

Saigrač Kenet Farid dodaje...

“Zabavno je igrati sa njim. Njemu stvarno nije bitno ko će da da koš. Sve dok pobeđujemo. Sjajan saigrač“.

Dag Outvil u autorskom tekstu za Majls Haj Sports zastupa tezu da je Jokiću mesto na ol-staru i da ga tamo nema samo zato što mala, baš mala grupa ljudi pažljivo motri na zbivanja u Denveru.

“Zapadna konferencija puca od talentovanih visokih igrača, a Jokić tek traži svoje mesto pod suncem. Nije Amerikanac. Nije nametljiv ni posebno atraktiva. I ne igra za tim koji je pod kamerama najvećih televizija. Srećom, kad procenjujemo Jokića kao igrača, ništa od toga nije ni bitno“, navodi Outvil,  koji je i “iskopao“ podatke o Jokićevim utakmicama sa 30 i kusur minuta na parketu.

I da ne bude da su Amerikanci zaslepljeni Jokićevim partijama, jer ako se neko nagledao vanserijskih talenata to su oni, Ilaj Horovic piše o jednoj-jedinoj zamerci na račun bivšeg centra Mega Leksa: građenje koša. Prostije - odbrana, odnosno sprečavanje protivničkih centara da lako dolaze do ofanzivnih skokova. Da ne bude zabune, daleko od toga da se piše o nekom velikom problemu. I u tom tekstu se podvlači da je Jokić fenomenalan, te da sa tek 21 godinom ima i ogroman prostor za napredak. U odbrani ponajviše.

Moramo da se složimo - Nikola Jokić je centar za budućnost.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar