Ништа од линије Бањалука - Беч

Преговори између представника БиХ и "Аустриан Аирлинеса" о отварању линије из Беча за Бањалуку нису уродили плодом, речено је "Независним" из те аустријске компаније.

Република Српска 23.01.2017 | 12:20
Ништа од линије Бањалука - Беч
Штефани Цугман, менаџер за међународни саобраћај у "Аустриану" рекла је да је обављен разговор представника Управе те компаније и Амбасаде БиХ у Бечу.

"Током разговора није било конкретног договора, тако да се чини да у блиској будућности неће бити успостављена линија. Надамо се да ће, као што је ваш лист недавно писао, то бити могуће остварити једног дана", истакла је она.

Изостао је коментар представницика Министарства спољних послова и Амбасаде БиХ у Бечу због нерадног дана, пишу Независне.

Незванично, Игор Црнадак, министар спољних послова БиХ, боравиће у Бечу, гдје ће покушати пронаћи начин да се покуша успоставити сарадња с том аустријском компанијом, наводи се у тексту Независних новина.

Подсјећамо, Цугманова је недавно изјавила да линија из Беча ка Бањалуци није у врху приоритета, али није искључила могућност постизања договора о субвенцијама, без којих, како је истакла, таква линија не би могла бити исплатива.

"С обзиром на развој тржишта у ваздухопловном саобраћају у овом тренутку, фокусирани смо на атрактивније пројекте у Аустрији и пројекте који значе излагање мањем ризику", изјавила је она.

Додала је, такође, да је за ту компанију у овом тренутку важнији потенцијал самог тржишта од субвенција, те да успостављање потпуно нове линије представља значајан економски ризик.

"Дестинације према којима не постоје актуелни летови представљају већи ризик него на тржиштима гдје летови постоје. А истовремено, за нове линије узимају се авиони којима би се могле опслуживати постојеће и провјерене линије", навела је она.

Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске, рекао је да о евентуалним субвенцијама треба да одлучи Влада Српске, док је Мирослав Јањић, директор Аеродрома Бањалука, рекао да надлежни стоје пред избором да ли ићи на редовни линијски саобраћај или на нискобуџетне компаније, те да ће ускоро бити донесене одговарајуће одлуке.

Подсјећамо, Аеродром Бањалука је недавно водио разговоре с компанијом "Сеа Аир" која је жељела успоставити летове из Бањалуке ка дестинацијама у Њемачкој, али због лоше репутације компаније, ти разговори нису довели до конкретних договора.

"Сеа Аир" је отјеран са неколико европских аеродрома због честог отказивања летова и непрофесионалне услуге, а неколико бивших партнера поднијело је против њих тужбе због преваре, наводи се у тексту.

(Независне новине)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Дара

23.01.2017 11:29

Ниста ново један мали детаљ који иде у прилог да санкције које је кабадахија навукао на цјелу републику неце утјецати на обицне градјане. Ово је само поцетак а мозда и није јос ни поцетак бољег времена о којем Цвијановицка прица,ал затуцани народ ипак све им вјерује. Дакле сретно им било са оваквом власцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису чиста посла..

23.01.2017 12:07

Даро језик прегризла/прегриз'о, не слути, не призивај нову невољу на овај осиромашени и биједни, али зато весели, раздрагани и распјевани народ. Ионако га, поврх домаћих, већ четврт вијека притишћу невоља за невољом, предахнути му недају.

Name

Кики

23.01.2017 12:13

Па реално гледајуци са тог дијела, БЛ окрузење једино Баја и лети за БГ. А он има свој авион. Срби у Бецу су 98 посто са других дијелова бивсе Југе.

Name

реДара

23.01.2017 12:23

Нема висе ни повољних кредита , а о страним инвестицијама да и не говорим.Сретно!

Name

Аустриа

23.01.2017 11:33

Сто це БЛ кад имају Сарајево, Београд, Загреб итд. и ускоро Тузлу. Захваљуци Дудука и његовој црној листи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упролазу

23.01.2017 11:34

Приоритет је аеродром у Требињу:)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

23.01.2017 12:21

А онда ЛАКТАСИ ?

Name

Човјек

23.01.2017 12:50

Можда Баја отвори хеликоптерску линију са Галијасевицем и Кустирицом Б Лука -Требиње

Name

Бввввцфвггг

23.01.2017 11:36

Ста ово дикоња хоце да убрза одлазак радно способних срам га било остаце само ретарди који су политицки запослени који ниста не знају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

23.01.2017 11:41

Није ми јасно зашто не упосле WиззАир, РyанАир, ЕасyЈет или нешто тог типа на аеродрому у БЛ. Сарајево и Тузла послују са Wизз, и аеродроми су процвјетали! Дајте више бар нешто народу, престаните тражити начине да оробите народ на све начине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.01.2017 12:18

Проблем је сто себе не могу да уграде. Друго је сто у РС имас висе нерадних дана него радних.Светац овај слава она..

Name

исправак кривог навода

23.01.2017 20:51

Није то проблем, са компанијом се не мозес уградити, уградјивање се ради приликом набавке нове опреме и изградње на аеродрому.

Name

ДЕ ГОТХИА

23.01.2017 22:50

МОЖЕ СЕ "УГРАДИТИ" И КОД АВИОКОМПАНИЈА. НАЈБОЉИ ПРИМЈЕР ЈЕ БИВШИ ДИРЕКТОР АЕРОДРОМА БЕОГРАД И Wизз. ТОМ СЕ САДА СУДИ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО... А ЗА ТО СУ ТАДА ЗНАЛИ ОВИ БАЊАЛУЧКИ КРИМИНАЛЦИ ПА СУ ХТЈЕЛИ И ОНИ ПИНКУ ОД Wизз. А НИСУ ЗНАЛИ ДА НЕМАЈУ ПУТНИКА КАО БЕОГРАД ДА БИ ИМ НЕКО ТО МОГАО ПЛАТИТИ - КРИВАЦ ЗА БАЊАЛУКУ СЕ ЗНА ТО ЈЕ ОНАЈ ХАЈДУК СА МАЊАЧЕ ЧУБРИЛОВИЋ

Name

Миле

23.01.2017 11:41

Нема везе, умјесто тога отварамо линију Требиње-Wасхингтон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

23.01.2017 16:28

За ту линију, задузен је Недељко Цубриловиц. И да за гпдину дсна удупла број путнока, исто као у Требињу.

Name

23.01.2017 14:14

Знате ли ко је и какав је министар саобрацаја??? земљо, отвори се !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хyпо

23.01.2017 14:16

Па зашто је "нестала" Хyпо банка? Зашто сад Аддико жели да народ погаси све старе рачуне и да рашчисте ситуацију? Зашто се не спомиње рачун сина Игора од пар милиона без покрића?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занзибар

23.01.2017 16:09

Казе директор аеродрома да надлезни треба да се одлуце хоце ли ици на редовне летове или нискобудзетне компаније. Сто му неко не објасни да и нискобудзетне компаније такодје имају редовне летове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нидје везе

23.01.2017 16:36

Министар вањских послова Босне Херцеговине преговара са Аустрианом о успостављању линије Бец Бања Лука. Какве везе министар вањских послова има са тим? Засто се петља у несто о цемну нема појма и није његова надлезност? Ко га је уопсте овластио да то ради. Има ли тај аеродром директора? Ста на то све казе министар саобрацаја и веза РС, влада РС? Зна ли се уопсте ко пије а ко плаца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деја ву

23.01.2017 16:54

Па и Цубриловиц је јесенас разговарао са директором аеродрома Београд по истом питању, па кад је он, сто не би и овај.

Name

пирмо пирмо

23.01.2017 17:18

Мого би ти штогод прочитати.едуковати се осим што само лупаш.Ова линија мора бити регистрована од стране државеМислим паметном доста.

Name

Молба

23.01.2017 18:22

Пирмо пирмо, јест цињеница да сам слабо едукован, а и нисам у тим водама, медјутим, моје слободно мисљење, с врха главе, дакле без да пуно размисљам, је да дрзава у вези с ваздусним саобрацајем изнад своје територије, не региструје како ти реце, него издаје сертификат авио-компанији. То вјероватно ради неко правно лице овластено од стране неког високог органа те дрзаве. Молим те, едукуј ме да убудуце знам: Ста министар вањских послова има са издавањем те дозволе, а и тразењем посла једном аеродрому, цији је, успут да казем, власник један ентитет који има и своју владу, и представника власника тог капитала, и надзорни одбор, и управу, и директора.? Да ли је то посао министра вањских послова или му је посао несто друго, нпр да координира рад представника дрзаве по свијету и састаје се са министрина вањских послова дугих дрзава, итд. Хајде ми то све објасни, да знам, хвала пуно.

Name

ДЕ ГОТХИА

23.01.2017 22:43

БОЖЕ, БОЖЕ, ШТА РАДЕ ОВИ ЉУДИ - ДОКОНИ ПОПОВИ И ЈАРИЋЕ КРСТЕ.... МИСЛИМ ДА ОВЕ У АСТРИЈСКОЈ КОМПАНИЈИ СТРАШНО БОЛИ ГЛАВА ОД КОЈЕКАВИХ "ДЕЛЕГАЦИЈА" КОЈЕ СВАКОДНЕВНО ПОКУШАВАЈУ "УГОВОРИТИ" ЛИНИЈУ ЗА БАЊА ЛУКУ. ДО САДА ОД КОЈЕКАВИХ "ПРЕДСТАВНИШТВА" РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, МИНИСТАРСТАВА И АЕРОДРОМА, А ОД САДА ЕВО И НАШИХ ПРЕДСТАВНИКА ИЗ САРАЈЕВА, КОЈИ КАО КАКВИ СТРЕЛЦИ ОТВАРАЈУ САМИ СЕБИ НОВЕ ЦИЉЕВЕ А ПОЈМА НЕМАЈУ ГДЈЕ СЕ НАЛАЗЕ ИШТА ТРЕБА ДА РАДЕ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балканци су то

24.01.2017 17:27

Једно мисле, друго прицају, а треце раде.