Шаровић: И штете и користи од ССП-а

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да ће се примјена адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/ између БиХ и ЕУ различито одразити на разне гране производње, те да ће некима одговарати, а некима неће.

Босна и Херцеговина 23.01.2017 | 12:40
Шаровић: И штете и користи од ССП-а
Шаровић је навео да ће на удару конкуренције из ЕУ бити месна и млијечна индустрија, а посебно њихови сектори који се односе на прерађевине.

"У првом реду удар ће осјетити мљекаре, јер су оне под неком врстом притиска. Ове године овдје ће се наћи 4,5 милиона тона млијека на које се неће плаћати царина и прелевман, и на БиХ, а посебно ентитетима је да нађу начин како да помогну домаћем мљекарском сектору да задржи исту производњу", каже он.

С обзиром на то да се повећава извоз у ЕУ, Шаровић сматра да ће резултати у овој години показати да је онолико колико је млијека увезено у БиХ из ЕУ толико и извезено.

Он је нагласио да ће фармери који се баве производњом говеђег и јунећег меса моћи да надокнаде штету извозом у Турску јер БиХ има добар аранжман са том земљом и тамо је могуће пласирати сву производњу.

Шаровић је појаснио да ће примјена адаптираног ССП-а, која почиње од фебруара, одговарати произвођачима воћа и поврћа јер ће од 2. фебруара моћи да извозе у ЕУ без царина, а задовољни ће бити и произвођачи свјеже рибе јер добијају повећану квоту за бесцарински извоз која је за њих значајна.

"Требало би да буду задовољни и извозници шећера јер су добили бесцаринску квоту за око 2.500 тона, те винари јер ће добити врло високу квоту од близу 20.000 хектолитара, што је значајна могућност за извоз", рекао је Шаровић за "Глас Српске".

Шаровић је рекао да је излаз из ове ситуације већи пољопривредни буџет, те да он у Српској мора бити увећан за минимум још 60 милиона КМ.

Говорећи о најавама Њемачке да ће помоћи БиХ у надокнади штете коју ће претрпјети домаћа производња примјеном ССП-а, Шаровић је навео да ова земља нуди разне видове техничке помоћи за пољопривредни сектор у БиХ, али не и новац, а преговоре воде делегације Републике Српске, ФБиХ и БиХ.

Када је ријеч о блокади измјена Закона о акцизама због које је доведена у питање исплата друге транше кредита ММФ-а, Шаровић је навео да се у Савјету министара БиХ у вези с тим ништа не дешава.

"Ми смо два пута дали зелено свјетло да то питање буде ријешено, лично сам, не условљавајући то на било који начин плавим дизелом, пустио да приједлог измјена и допуна закона о акцизама прође кроз Савјет министара, али очигледно је да је све запело у Управном одбору Управе за индиректно опорезивање БиХ", појаснио је Шаровић.

Он је додао да је тако настала пат позиција, те да не зна како ће бити расвијетљена, али је очигледно да ММФ и друге финансијске институције неће дати новац без доношења ових измјена закона, што значи да нема ни инвестиција од Европске банке за обнову и развој.

(Срна)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

лијан

23.01.2017 08:47

Стета веца од вас политицара непостоји!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грујо

23.01.2017 08:51

Е мој Саровицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Грујо

23.01.2017 10:54

Теби га ко зао!

Name

др

23.01.2017 08:52

Управа за индиректно и владе ентитета не раде ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боо

23.01.2017 09:07

Казите искрено да це одговарати само појединцима И то двије до три фирме

ОДГОВОРИТЕ
Name

У преводу

23.01.2017 09:18

Типицна колонизација. Тразили сте гледајте. Ко це сад у пољопривреди да се такмици са европским цијенама које у себи садрзе веома висок ниво субвенционих средстава. То стање це трајати деценијама, јер су мале сансе да БиХ убрзо постане цланица ЕУ, односно до слободног кретања радне снаге. Народе, нека вам се са срецом. Постацете савремени робови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судњи дан

23.01.2017 09:20

Овдје није ракао ни мали дио негативних посљедица. Остало це људи видјети, упознати и, прије свега, осјетити у ходу

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

23.01.2017 09:29

НАЖАЛОСТ,ВЕЋА ШТЕТА ОД КОРИСТИ,ЗА СВЕ НАС .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАКЉУЦАК

23.01.2017 10:03

Вазно је да политицари имају, ко сиса народ!

Name

Освит

23.01.2017 10:11

Европска Унија је огромно трзисте и Босна и Херцеговина и Република Српска морају да уцине све да постану дио тог трзиста.Једноставно ми другог избора немамо а прице о неким другим савезима су утопија која нема везе са стварносцу.Нити смо глупи нити лијени и сигурно итекако моземо освојити дио тог трзиста у дрвној,текстилној,обуцарској метало.прерадивацкој индустрији и на тај нацин зауставити исељавање становниства и поразну демографску слику друства.Кад је у питању пољопривреда морају се изнаци средства да се пољопривредним производацима исплате потицаји не мањи него у ЕУ и тако сацува домаца производња.Та средства треба обезбједити,смањењем администрације,и плата те администрације.Оцигледно је се покусава направити замјена теза и корумпирана политицка елита покусава договор приказати као стетан по Републику Српску и зауставити Еуро интеграције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коме кукате???

23.01.2017 10:20

Небитно је колико ЕУ планира да увезе. Што се мене тиче могу сво млијеко скупа с кравама послати у БиХ. Једноставно уђеш у продавницу и КУПИШ ДОМАЋЕ МЛИЈЕКО!!! То што је појединцима који болују од разних комплекса ниже вриједности важније пунити касе Хрватске и Србије, то је једна неизљечива болест звана Глупантитис. Зар је уопште потребно одрасле особе учити како се подржава домаћа производња? Како се дјеци прави боља будучност?

ОДГОВОРИТЕ
Name

цццц

23.01.2017 17:10

Додик је рекао ста нас чека док то није прихваћено а ви га пљували како опструисе напредак са ЕУ а Шаровића ковали у звезде као најбољег министра. Сад нема кукања после је.... нема кукања.

ОДГОВОРИТЕ