Šarović: I štete i koristi od SSP-a

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da će se primjena adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ između BiH i EU različito odraziti na razne grane proizvodnje, te da će nekima odgovarati, a nekima neće.

Bosna i Hercegovina 23.01.2017 | 12:40
Šarović: I štete i koristi od SSP-a
Šarović je naveo da će na udaru konkurencije iz EU biti mesna i mliječna industrija, a posebno njihovi sektori koji se odnose na prerađevine.

"U prvom redu udar će osjetiti mljekare, jer su one pod nekom vrstom pritiska. Ove godine ovdje će se naći 4,5 miliona tona mlijeka na koje se neće plaćati carina i prelevman, i na BiH, a posebno entitetima je da nađu način kako da pomognu domaćem mljekarskom sektoru da zadrži istu proizvodnju", kaže on.

S obzirom na to da se povećava izvoz u EU, Šarović smatra da će rezultati u ovoj godini pokazati da je onoliko koliko je mlijeka uvezeno u BiH iz EU toliko i izvezeno.

On je naglasio da će farmeri koji se bave proizvodnjom goveđeg i junećeg mesa moći da nadoknade štetu izvozom u Tursku jer BiH ima dobar aranžman sa tom zemljom i tamo je moguće plasirati svu proizvodnju.

Šarović je pojasnio da će primjena adaptiranog SSP-a, koja počinje od februara, odgovarati proizvođačima voća i povrća jer će od 2. februara moći da izvoze u EU bez carina, a zadovoljni će biti i proizvođači svježe ribe jer dobijaju povećanu kvotu za bescarinski izvoz koja je za njih značajna.

"Trebalo bi da budu zadovoljni i izvoznici šećera jer su dobili bescarinsku kvotu za oko 2.500 tona, te vinari jer će dobiti vrlo visoku kvotu od blizu 20.000 hektolitara, što je značajna mogućnost za izvoz", rekao je Šarović za "Glas Srpske".

Šarović je rekao da je izlaz iz ove situacije veći poljoprivredni budžet, te da on u Srpskoj mora biti uvećan za minimum još 60 miliona KM.

Govoreći o najavama Njemačke da će pomoći BiH u nadoknadi štete koju će pretrpjeti domaća proizvodnja primjenom SSP-a, Šarović je naveo da ova zemlja nudi razne vidove tehničke pomoći za poljoprivredni sektor u BiH, ali ne i novac, a pregovore vode delegacije Republike Srpske, FBiH i BiH.

Kada je riječ o blokadi izmjena Zakona o akcizama zbog koje je dovedena u pitanje isplata druge tranše kredita MMF-a, Šarović je naveo da se u Savjetu ministara BiH u vezi s tim ništa ne dešava.

"Mi smo dva puta dali zeleno svjetlo da to pitanje bude riješeno, lično sam, ne uslovljavajući to na bilo koji način plavim dizelom, pustio da prijedlog izmjena i dopuna zakona o akcizama prođe kroz Savjet ministara, ali očigledno je da je sve zapelo u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH", pojasnio je Šarović.

On je dodao da je tako nastala pat pozicija, te da ne zna kako će biti rasvijetljena, ali je očigledno da MMF i druge finansijske institucije neće dati novac bez donošenja ovih izmjena zakona, što znači da nema ni investicija od Evropske banke za obnovu i razvoj.

(Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

lijan

23.01.2017 09:47

Steta veca od vas politicara nepostoji!

ODGOVORITE
Name

Grujo

23.01.2017 09:51

E moj Sarovicu!

ODGOVORITE
Name

re Grujo

23.01.2017 11:54

Tebi ga ko zao!

Name

dr

23.01.2017 09:52

Uprava za indirektno i vlade entiteta ne rade nista.

ODGOVORITE
Name

Boo

23.01.2017 10:07

Kazite iskreno da ce odgovarati samo pojedincima I to dvije do tri firme

ODGOVORITE
Name

U prevodu

23.01.2017 10:18

Tipicna kolonizacija. Trazili ste gledajte. Ko ce sad u poljoprivredi da se takmici sa evropskim cijenama koje u sebi sadrze veoma visok nivo subvencionih sredstava. To stanje ce trajati decenijama, jer su male sanse da BiH ubrzo postane clanica EU, odnosno do slobodnog kretanja radne snage. Narode, neka vam se sa srecom. Postacete savremeni robovi

ODGOVORITE
Name

Sudnji dan

23.01.2017 10:20

Ovdje nije rakao ni mali dio negativnih posljedica. Ostalo ce ljudi vidjeti, upoznati i, prije svega, osjetiti u hodu

ODGOVORITE
Name

007

23.01.2017 10:29

NAŽALOST,VEĆA ŠTETA OD KORISTI,ZA SVE NAS .

ODGOVORITE
Name

ZAKLJUCAK

23.01.2017 11:03

Vazno je da politicari imaju, ko sisa narod!

Name

Osvit

23.01.2017 11:11

Evropska Unija je ogromno trziste i Bosna i Hercegovina i Republika Srpska moraju da ucine sve da postanu dio tog trzista.Jednostavno mi drugog izbora nemamo a price o nekim drugim savezima su utopija koja nema veze sa stvarnoscu.Niti smo glupi niti lijeni i sigurno itekako mozemo osvojiti dio tog trzista u drvnoj,tekstilnoj,obucarskoj metalo.preradivackoj industriji i na taj nacin zaustaviti iseljavanje stanovnistva i poraznu demografsku sliku drustva.Kad je u pitanju poljoprivreda moraju se iznaci sredstva da se poljoprivrednim proizvodacima isplate poticaji ne manji nego u EU i tako sacuva domaca proizvodnja.Ta sredstva treba obezbjediti,smanjenjem administracije,i plata te administracije.Ocigledno je se pokusava napraviti zamjena teza i korumpirana politicka elita pokusava dogovor prikazati kao stetan po Republiku Srpsku i zaustaviti Euro integracije.

ODGOVORITE
Name

Kome kukate???

23.01.2017 11:20

Nebitno je koliko EU planira da uveze. Što se mene tiče mogu svo mlijeko skupa s kravama poslati u BiH. Jednostavno uđeš u prodavnicu i KUPIŠ DOMAĆE MLIJEKO!!! To što je pojedincima koji boluju od raznih kompleksa niže vrijednosti važnije puniti kase Hrvatske i Srbije, to je jedna neizlječiva bolest zvana Glupantitis. Zar je uopšte potrebno odrasle osobe učiti kako se podržava domaća proizvodnja? Kako se djeci pravi bolja budučnost?

ODGOVORITE
Name

cccc

23.01.2017 18:10

Dodik je rekao sta nas čeka dok to nije prihvaćeno a vi ga pljuvali kako opstruise napredak sa EU a Šarovića kovali u zvezde kao najboljeg ministra. Sad nema kukanja posle je.... nema kukanja.

ODGOVORITE