Угрожени пјешаци у предграђу

На главним саобраћајницама у приградским насељима Мотике, Куљани, Чесма, Пријечани и Шарговац, дугим и по неколико километара, безбједност пјешака свакодневно је угрожена. Осим што су преуске за мимоилажење великих теретних возила, ове улице немају ни тротоаре.

Република Српска 23.01.2017 | 09:29
Угрожени пјешаци у предграђу
Једна од таквих, Илинданска улица у насељу Мотике дуга је чак 7.600 метара, а на њу се наслања још 21 улица.

“Када би ова улица добила ново рухо и само насеље Мотике добило би нови изглед. Стога нам је први приоритет за ову годину управо рјешавање проблема Илинданске улице, јер се она већ годинама налази у катастрофалном стању. Осим што је широка свега 3,5 метара, посљедње двије године нису насипане ни банкине”, казао је Дарко Тодић, предсједник Савјета мјесне заједнице Мотике.

Исти проблеми муче и мјештане Прве куљанске улице у насељу Куљани укупне дужине 4.100 метара, жиле куцавице читавог насеља, на коју се наслања још 26 кракова и која приде у случају било каквог застоја саобраћаја од приједорске петље према Рамићима представља алтернативни правац с те стране града. У ништа бољем стању није ни прометна Хиландарска улица у насељу Пријечани.

“На најпрометнијој саобраћајници у насељу могу се видјети оштећња настала још за вријеме поплава, а на неким њеним дијеловима ни два аутобуса се не могу мимоићи. Улица нема тротоар као ни успориваче брзине испред школе. Можемо се похвалити само тиме да је прије неколико дана у склопу редовног одржавања путева добила нове банкине”, казао је Небојша Тојагић, предсједник МЗ Пријечани.

Дуга око четири километра, Улица Петра Великога главна је саобраћајница у насељу Чесма.

“Осим што су у лошем стању, банкине служе и за кретање пјешака, а велика теретна возила, попут аутобуса, често знају упадати у рупе”, додао је Миладин Маличевић, предсједник МЗ Чесма.

Изграђена прије нешто више од 25 година, на Шарговачку улицу у истоименом насељу, дугу 3,5 километара, наслања се још 18 улица.

“Шарговачка улица је преуска, без тротоара и наткривених аутобуских станица, а посебан проблем је угрожена безбједност ђака на путу до Основне школе ‘Ђура Јакшић’”, додао је Радован Илић, предсједник МЗ Шарговац.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар