Због хладноће угинула прасад

За сада у Републици Српској није пријављена штета проузрокована ниском температуром на озимим усевима, воћњацима и у пластеницима, али је забележено неколико случајева угинућа прасади на домаћинствима због хладноће.

Република Српска 21.01.2017 | 13:32
Због хладноће угинула прасад
"На нашим њивама немамо пријављених оштећења од ниске температуре нити смо их приметили на терену", рекао је руководилац приједорске канцеларије ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Данијел Егић.

Према његовим речима, проблеми с ниском температуром код житарица доводе до редукције лисне масе, а у екстремним случајевима до угинућа биљке.

Успешност презимљавања, односно адаптације биљке у зимским условима зависи од процеса који се зове каљење, а то у суштини значи прикупљање шећера у биљне ћелије.

Егић каже да пшеница и стрна жита под снегом висине десетак центиметара могу да издрже температуру до минус 30 степени Целзијуса.

Кад су у питању воћне врсте, он је рекао да су и ове културе имале постепен прелаз и добро се припремиле за зиму.

"Воћке су осетљиве на ниске температуре у прелазном периоду кад из вегетације прелазе у фазу мировања и у пролеће кад из фазе мировања улазе у вегетацију", каже он.

Јабука, као најзаступљенија воћна врста, може да издржи температуру ваздуха до минус 30 степени, крушка и вишња до минус 25 степени Целзијуса, а најосетљивије су бресква и кајсија.

Кад је у питању пластеничка производња, Егић је рекао да ни у овој области нема пријављене штете.

"У условима екстремно ниских температура потребно је загријавати пластенике или прекрити биљке адекватном фолијом, што поскупљује производњу", рекао је он.

Егић каже да су говеда, пре свега краве и овце, осетљивије на високе него на ниску температуру.

"У разговору са фармерима сазнали смо да има пада производње млека до 10 одсто, али то се не догађа због утицаја температуре на стоку већ због чињенице да се често у објектима вода смрзне као и силажа и проблем настаје због конзумације овакве хране и воде", рекао је он.

Забележено је неколико случајева угинућа прасади у објектима који нису били довољно загрејани.

Егић је препоручио сточарима да затворе објекте у којима је смештена стока да не буде пропуха, те да појачају енергетски део оброка јер животиње у условима ниске температуре троше више енергије.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Стета

21.01.2017 16:16

шта ће Зумба јести?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.СТЕТА

21.01.2017 17:08

ТЕЛЕТИНУ И ЈАЊЕТИНУ. ХЕЕЕЕХЕЕЕ.

ОДГОВОРИТЕ