Zbog hladnoće uginula prasad

Za sada u Republici Srpskoj nije prijavljena šteta prouzrokovana niskom temperaturom na ozimim usevima, voćnjacima i u plastenicima, ali je zabeleženo nekoliko slučajeva uginuća prasadi na domaćinstvima zbog hladnoće.

Republika Srpska 21.01.2017 | 13:32
Zbog hladnoće uginula prasad
"Na našim njivama nemamo prijavljenih oštećenja od niske temperature niti smo ih primetili na terenu", rekao je rukovodilac prijedorske kancelarije resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Danijel Egić.

Prema njegovim rečima, problemi s niskom temperaturom kod žitarica dovode do redukcije lisne mase, a u ekstremnim slučajevima do uginuća biljke.

Uspešnost prezimljavanja, odnosno adaptacije biljke u zimskim uslovima zavisi od procesa koji se zove kaljenje, a to u suštini znači prikupljanje šećera u biljne ćelije.

Egić kaže da pšenica i strna žita pod snegom visine desetak centimetara mogu da izdrže temperaturu do minus 30 stepeni Celzijusa.

Kad su u pitanju voćne vrste, on je rekao da su i ove kulture imale postepen prelaz i dobro se pripremile za zimu.

"Voćke su osetljive na niske temperature u prelaznom periodu kad iz vegetacije prelaze u fazu mirovanja i u proleće kad iz faze mirovanja ulaze u vegetaciju", kaže on.

Jabuka, kao najzastupljenija voćna vrsta, može da izdrži temperaturu vazduha do minus 30 stepeni, kruška i višnja do minus 25 stepeni Celzijusa, a najosetljivije su breskva i kajsija.

Kad je u pitanju plastenička proizvodnja, Egić je rekao da ni u ovoj oblasti nema prijavljene štete.

"U uslovima ekstremno niskih temperatura potrebno je zagrijavati plastenike ili prekriti biljke adekvatnom folijom, što poskupljuje proizvodnju", rekao je on.

Egić kaže da su goveda, pre svega krave i ovce, osetljivije na visoke nego na nisku temperaturu.

"U razgovoru sa farmerima saznali smo da ima pada proizvodnje mleka do 10 odsto, ali to se ne događa zbog uticaja temperature na stoku već zbog činjenice da se često u objektima voda smrzne kao i silaža i problem nastaje zbog konzumacije ovakve hrane i vode", rekao je on.

Zabeleženo je nekoliko slučajeva uginuća prasadi u objektima koji nisu bili dovoljno zagrejani.

Egić je preporučio stočarima da zatvore objekte u kojima je smeštena stoka da ne bude propuha, te da pojačaju energetski deo obroka jer životinje u uslovima niske temperature troše više energije.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Steta

21.01.2017 16:16

šta će Zumba jesti?

ODGOVORITE
Name

re.STETA

21.01.2017 17:08

TELETINU I JANJETINU. HEEEEHEEE.

ODGOVORITE