Видео, АО - Пет најбољих финала: Од Монике и Штефи до Новака и Рафе...!

Да ли ће неко од два сингл финала на Аустралијан опену ове године остати упамћено?

Тенис 21.01.2017 | 22:15
Видео, АО - Пет најбољих финала: Од Монике и Штефи до Новака и Рафе...!
Тенисери и тенисерке на Грен слем турнирима увек дају свој максимум, таква ситуација је и са Аустралијан опеном.

Током историје турнира у Мелбурну одиграно је много великих финала, а ми смо одабрали пет најбољих.

5. Мартина Навратилова - Крис Еверт 1981. године

Ове две даме су при самом врху када су у питању најбоље тенисерке у историји. Колико су оствариле велике ствари у каријери говори и податак да им је ово био 45. међусобни сусрет и четврто Грен слем финале.

У каријери су одиграле 80 мечева и чак 14 финала на највећим турнирима. Тениски историчар Стив Флинк навео је да су финале Ролан Гароса 1985. и ово финале најзначајнији дуели Еверт и Навратилове.

Те године је Ози опен био последњи, а не први Грен слем. Није се играо на тврдој подлози него на трави, а тенисерке су користиле дрвене рекете. Навратилова је само пет месеци пре овог окршаја обелоданила своју сексуалну оријентацију и узела је америчко држављанство.

Са друге стране била је Крис Еверт која је била прва тенисерка света. Све очи су биле упрте у женски део жреба јер је само неколико врхунских играча учествовало у мушкој конкуренцији.

Крис Еверт је добила први сет у тај-брејку са 7:4, али је Навратилова изједначила и повела је са убедљивих 5:1 у трећем. Уследила је сјајна серија Крис Еверт која је изједначила на 5:5, а у 11. гему је на свој сервис имала 30:15.

Ипак, Навратилова је успела да направи брејк и потом у следећем гему дође до титуле - 6:7, 6:4, 7:5.



4. Моника Селеш - Штефи Граф 1993. године

Био је то последњи велики меч Монике Селеш пред 'онај' догађај у Хамбургу.

Тадашња југословенска тенисерка је пред финале у Аустралији 1993. године освојила шест од последњих седам Грен слемова на којима се појавила и сменила је управо Штефи Граф као најбоља на свету.

Једини пораз у Грен слем финалу у том периоду доживела је од Графове на Вимблдону, подлози која јој је увек била најслабија. То ривалство је постало нешто посебно почетком 90-их година прошлог века, а финале у Мелбурну 1993. године извукло је најбоље из обе тенисерке.

Сјајно финале одлучио је шести гем трећег сета. Графова је сервирала први резултату 2:3, спасила је две брејк лопте, али је Моника ипак направила брејк и славила је са 4:6, 6:3, 6:2.

То је била трећа узастопна титула у Аустралији за Монику која је у том тренутку имала скор 28-0 на Аустралијан опену. Укупно је са само 19 година имала освојених 8 Грен слемова.

Преузела је и потпуну контролу у дуелима са Графовом, а онда се три месеца касније догодила вероватно највећа трагедија у историји тениса. Монику је ножем убо навијач Штефи Граф на турниру у Хамбургу, а југословенска тенисерка је због тога пропустила наредних 10 Грен слемова и никада се више није вратила на пређашњи ниво.



3. Новак Ђоковић - Жо-Вилфред Цонга 2008. године

Аустралијан опен 2008. био је историјски. Први пут после 11 Грен слем финала о титули нису одлучивали ни Рафаел Надал ни Роџер Федерер.

Надала је декласирао Цонга у полуфиналу одигравши можда и до данас најбољи меч у каријери, док је у другом полуфиналу Новак први пут у каријери победио Роџера Федерера на Грен слему и тако прекинуо низ од 10 узастопних Грен слем финала Швајцарца.

Српски тенисер био је благи фаворит, али то је и њему и Цонги била прилика да освоје прву Грен слем титулу.

Цонга је у десетом гему првог сета дошао до брејк и сет лопте и из трка је одиграо бриљантан форхенд лоб за вођство од 1:0.

Имао је Француз велику психолошку предност, али Ђоковић је у наставку одиграо као да игра десето, а не друго Грен слем финале и славио је са 4:6, 6:4, 6:3, 7:6. Српски тенисер је тог 27. јануара 2008. године најавио почетак тениске револуције.
 



2. Рафаел Надал - Роџер Федерер 2009. године

Рафаел Надал је у финалу 2009. године пробио велику баријеру. Освојио је први Грен слем на тврдој подлози у каријери и доказао је да доминира против Роџера Федерера на свим подлогама.

Спектакуларно финале дошло је само седам месеци после епског које су ова двојица одиграли на Вимблдону када је Надал славио у пет сетова.



Осим по првом тријумфу Шпанца на Грен слему на тврдој подлози, овај меч ће остати упамћен и по церемонији доделе пехара када је Роџер Федерер заплакао док га је Надал тешио.

Рафа је претходно у полуфиналу играо преко пет сати са Вердаском па је и због тога Федерер био фаворит.

Финале је обиловало преокретима, али је Надал у петом сету био много бољи. Федерер је на 5:2 спасао две меч лопте, али је титулу ипак освојио Шпанац.



1. Новак Ђоковић - Рафаел Надал 2012. године

Овај меч је уз дуел Надала и Федерера на Вимблдону 2008. године без дилеме највеће Грен слем финале у историји. Не само зато што је то било за скоро сат времена дуже Грен слем финале од претходно најдужег.

Ђоковић и Надал су током пет сати и 53 минута публици на Род Лејвер арени пружили све. Ниједан играч није желео да одступи, иако је Надал имао много већи мотив после 2011. године у којој је изгубио шест везаних финала од српског играча.

Меч је почео у недељу предвече у Мелбурну, а завршио се у понедељак сат и 38 минута након поноћи.

Шпанац је добио први и четврти сет, имао је у петом вођство од 4:2, али Новак је у финишу показао надљудску менталну и физичку снагу и успео је да слави.

Током церемоније, Надал и Ђоковић нису могли да стоје на ногама, па су уз велики аплауз добили столице.

"Дефинитивно један од највећих мечева у историји. Ђоковић и Надал су показали границе издржљивости и одлучности. Превазишли су себе пронашавши резерве воље које нису знали да поседују. Овај меч ће остати уписан у историји тениса", рекао је тениски историчар Стив Флинк.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар