Video, AO - Pet najboljih finala: Od Monike i Štefi do Novaka i Rafe...!

Da li će neko od dva singl finala na Australijan openu ove godine ostati upamćeno?

Tenis 21.01.2017 | 22:15
Video, AO - Pet najboljih finala: Od Monike i Štefi do Novaka i Rafe...!
Teniseri i teniserke na Gren slem turnirima uvek daju svoj maksimum, takva situacija je i sa Australijan openom.

Tokom istorije turnira u Melburnu odigrano je mnogo velikih finala, a mi smo odabrali pet najboljih.

5. Martina Navratilova - Kris Evert 1981. godine

Ove dve dame su pri samom vrhu kada su u pitanju najbolje teniserke u istoriji. Koliko su ostvarile velike stvari u karijeri govori i podatak da im je ovo bio 45. međusobni susret i četvrto Gren slem finale.

U karijeri su odigrale 80 mečeva i čak 14 finala na najvećim turnirima. Teniski istoričar Stiv Flink naveo je da su finale Rolan Garosa 1985. i ovo finale najznačajniji dueli Evert i Navratilove.

Te godine je Ozi open bio poslednji, a ne prvi Gren slem. Nije se igrao na tvrdoj podlozi nego na travi, a teniserke su koristile drvene rekete. Navratilova je samo pet meseci pre ovog okršaja obelodanila svoju seksualnu orijentaciju i uzela je američko državljanstvo.

Sa druge strane bila je Kris Evert koja je bila prva teniserka sveta. Sve oči su bile uprte u ženski deo žreba jer je samo nekoliko vrhunskih igrača učestvovalo u muškoj konkurenciji.

Kris Evert je dobila prvi set u taj-brejku sa 7:4, ali je Navratilova izjednačila i povela je sa ubedljivih 5:1 u trećem. Usledila je sjajna serija Kris Evert koja je izjednačila na 5:5, a u 11. gemu je na svoj servis imala 30:15.

Ipak, Navratilova je uspela da napravi brejk i potom u sledećem gemu dođe do titule - 6:7, 6:4, 7:5.



4. Monika Seleš - Štefi Graf 1993. godine

Bio je to poslednji veliki meč Monike Seleš pred 'onaj' događaj u Hamburgu.

Tadašnja jugoslovenska teniserka je pred finale u Australiji 1993. godine osvojila šest od poslednjih sedam Gren slemova na kojima se pojavila i smenila je upravo Štefi Graf kao najbolja na svetu.

Jedini poraz u Gren slem finalu u tom periodu doživela je od Grafove na Vimbldonu, podlozi koja joj je uvek bila najslabija. To rivalstvo je postalo nešto posebno početkom 90-ih godina prošlog veka, a finale u Melburnu 1993. godine izvuklo je najbolje iz obe teniserke.

Sjajno finale odlučio je šesti gem trećeg seta. Grafova je servirala prvi rezultatu 2:3, spasila je dve brejk lopte, ali je Monika ipak napravila brejk i slavila je sa 4:6, 6:3, 6:2.

To je bila treća uzastopna titula u Australiji za Moniku koja je u tom trenutku imala skor 28-0 na Australijan openu. Ukupno je sa samo 19 godina imala osvojenih 8 Gren slemova.

Preuzela je i potpunu kontrolu u duelima sa Grafovom, a onda se tri meseca kasnije dogodila verovatno najveća tragedija u istoriji tenisa. Moniku je nožem ubo navijač Štefi Graf na turniru u Hamburgu, a jugoslovenska teniserka je zbog toga propustila narednih 10 Gren slemova i nikada se više nije vratila na pređašnji nivo.



3. Novak Đoković - Žo-Vilfred Conga 2008. godine

Australijan open 2008. bio je istorijski. Prvi put posle 11 Gren slem finala o tituli nisu odlučivali ni Rafael Nadal ni Rodžer Federer.

Nadala je deklasirao Conga u polufinalu odigravši možda i do danas najbolji meč u karijeri, dok je u drugom polufinalu Novak prvi put u karijeri pobedio Rodžera Federera na Gren slemu i tako prekinuo niz od 10 uzastopnih Gren slem finala Švajcarca.

Srpski teniser bio je blagi favorit, ali to je i njemu i Congi bila prilika da osvoje prvu Gren slem titulu.

Conga je u desetom gemu prvog seta došao do brejk i set lopte i iz trka je odigrao briljantan forhend lob za vođstvo od 1:0.

Imao je Francuz veliku psihološku prednost, ali Đoković je u nastavku odigrao kao da igra deseto, a ne drugo Gren slem finale i slavio je sa 4:6, 6:4, 6:3, 7:6. Srpski teniser je tog 27. januara 2008. godine najavio početak teniske revolucije.
 



2. Rafael Nadal - Rodžer Federer 2009. godine

Rafael Nadal je u finalu 2009. godine probio veliku barijeru. Osvojio je prvi Gren slem na tvrdoj podlozi u karijeri i dokazao je da dominira protiv Rodžera Federera na svim podlogama.

Spektakularno finale došlo je samo sedam meseci posle epskog koje su ova dvojica odigrali na Vimbldonu kada je Nadal slavio u pet setova.



Osim po prvom trijumfu Španca na Gren slemu na tvrdoj podlozi, ovaj meč će ostati upamćen i po ceremoniji dodele pehara kada je Rodžer Federer zaplakao dok ga je Nadal tešio.

Rafa je prethodno u polufinalu igrao preko pet sati sa Verdaskom pa je i zbog toga Federer bio favorit.

Finale je obilovalo preokretima, ali je Nadal u petom setu bio mnogo bolji. Federer je na 5:2 spasao dve meč lopte, ali je titulu ipak osvojio Španac.



1. Novak Đoković - Rafael Nadal 2012. godine

Ovaj meč je uz duel Nadala i Federera na Vimbldonu 2008. godine bez dileme najveće Gren slem finale u istoriji. Ne samo zato što je to bilo za skoro sat vremena duže Gren slem finale od prethodno najdužeg.

Đoković i Nadal su tokom pet sati i 53 minuta publici na Rod Lejver areni pružili sve. Nijedan igrač nije želeo da odstupi, iako je Nadal imao mnogo veći motiv posle 2011. godine u kojoj je izgubio šest vezanih finala od srpskog igrača.

Meč je počeo u nedelju predveče u Melburnu, a završio se u ponedeljak sat i 38 minuta nakon ponoći.

Španac je dobio prvi i četvrti set, imao je u petom vođstvo od 4:2, ali Novak je u finišu pokazao nadljudsku mentalnu i fizičku snagu i uspeo je da slavi.

Tokom ceremonije, Nadal i Đoković nisu mogli da stoje na nogama, pa su uz veliki aplauz dobili stolice.

"Definitivno jedan od najvećih mečeva u istoriji. Đoković i Nadal su pokazali granice izdržljivosti i odlučnosti. Prevazišli su sebe pronašavši rezerve volje koje nisu znali da poseduju. Ovaj meč će ostati upisan u istoriji tenisa", rekao je teniski istoričar Stiv Flink.



Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar