Пропао покушај продаје 'Шећеране'

Заинтересованих купаца за бијељинску Фабрику шећера у стечају још нема. На данашњој, другој лицитацији у посљедњих мјесец дана, поново се није појавио ниједан купац, иако је имовина фирме понуђена по 30 одсто нижој цијени од процијењене вриједности, која износи око 24 милиона марака.

Република Српска 18.01.2017 | 20:02
Пропао покушај продаје 'Шећеране'
Некада, у надалеко чувеној бијељинској "Шећерани" директно је радило око 400, а индиректно око 12.000 људи. Након кратког покретања производње 2010. године, ова фирма већ седам година „опстаје“ у неизвјесности.

„Ова Фабрика шећера у једној паметној држави била би драгуљ“, истиче технички директор „Шећеране“ у стечају Раде Ракић.

Али заинтересованих купаца за овакав драгуљ нема. Послије прве, пропаде и друга лицитација.

“Ми имамо скупштинску одлуку да се одржи трећа лицитација са 50 одсто процијењене вриједности. Данас је била 70 одсто процијењене вриједности”, каже стечајни управник Фабрике шећера Лазо Ђурђевић.

“Овдје људи гледају како да дођу што јефтиније до фабрике. Чак имамо наговјештаје да би неки хтјели да је купе, па да је продају дио по дио. Међутим, ми нећемо фабрику дати испод измирења обавеза“, тврди Ракић.

Укупна призната потраживања повјерилаца од „Шећеране“, чији је већински власник Влада Српске, износе 16,4 милиона КМ, док процијењена имовина износи око 24 милиона КМ. У игри је било више понуда за куповину ове фирме, али: “Још нико ништа конкретно није понудио, па не можемо говорити да је неко заинтересован”, објашњава Ђурђевић.

Све у свему - тужна слика некадашњег привредног гиганта и највеће прехрамбене фирме у БиХ. Машине годинама ћуте, а радници кивни што ни Градска управа у Бијељини, ни Влада Републике Српске, нису имали више слуха за рјешавање проблема у овој фирми.

„У ову Фабрику још нико није дошао из Владе да би се озбиљно направили програми, да се приступи реализацији“, напомиње Ракић.

Трећа лицитација за продају имовине бијељинске Фабрике шећера у стечају, највјероватније, биће заказана крајем фебруара или почетком марта, а ако ни она не буде успјешна, Скупштина повјерилаца одлучује шта даље.



БН телевизија

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Денис

18.01.2017 20:02

Сецерана је давно пропала. Опљацкана је у ратним годинама и о томе сви цуте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М. Дзиниц

14.07.2017 20:05

Да опљачкана је у току рата, не знам. Али знам да у зони борбених дејстава није била. Вјероватно су то "марсовци" у радили ако већ Деннис тврди. Не могу да вјерујем да Ракић или Фафулиц то не знају. Знајући их ништа ме изненадило неби. Вазда су им моралне и људске норме биле далеко од разума.

Name

Бијељинац

18.01.2017 22:37

Ма продајте је Војину Митровићу. Он је стручњак за покретање производње у посрнулим фабрикама. Погледајте само како је Панафлеx уздигао. Раде у четири смјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберија

19.01.2017 18:46

Купаца има али не продају сецерану него је нуде као старо зељезо и зграде. Купци понудили да је обнове и просир и намиреко све повјериоце,,,, некоме не одговара да проради,,,,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

25.01.2017 18:43

Нема ништа од приватизације Шећеране или има? Прво, са вишемилионским дугом и застарјелом опремом нико неће купити Шећерану, а о онај ко хоће, чека ниску цијену да би се домогао фабрике по цијени килограма метала и других материјала тако да би било најбоље да повериоци уђу у власничку структуру Шећеране и развију фирму тј. чак додатно зараде. То би била најбржа и најлакша приватизација, а и дуг би нестао. Овако, чекати неког трећег, у оваквим условима значи само да добар до потраживања највјероватније неће бти наплаћен.

ОДГОВОРИТЕ