Propao pokušaj prodaje 'Šećerane'

Zainteresovanih kupaca za bijeljinsku Fabriku šećera u stečaju još nema. Na današnjoj, drugoj licitaciji u posljednjih mjesec dana, ponovo se nije pojavio nijedan kupac, iako je imovina firme ponuđena po 30 odsto nižoj cijeni od procijenjene vrijednosti, koja iznosi oko 24 miliona maraka.

Republika Srpska 18.01.2017 | 20:02
Propao pokušaj prodaje 'Šećerane'
Nekada, u nadaleko čuvenoj bijeljinskoj "Šećerani" direktno je radilo oko 400, a indirektno oko 12.000 ljudi. Nakon kratkog pokretanja proizvodnje 2010. godine, ova firma već sedam godina „opstaje“ u neizvjesnosti.

„Ova Fabrika šećera u jednoj pametnoj državi bila bi dragulj“, ističe tehnički direktor „Šećerane“ u stečaju Rade Rakić.

Ali zainteresovanih kupaca za ovakav dragulj nema. Poslije prve, propade i druga licitacija.

“Mi imamo skupštinsku odluku da se održi treća licitacija sa 50 odsto procijenjene vrijednosti. Danas je bila 70 odsto procijenjene vrijednosti”, kaže stečajni upravnik Fabrike šećera Lazo Đurđević.

“Ovdje ljudi gledaju kako da dođu što jeftinije do fabrike. Čak imamo nagovještaje da bi neki htjeli da je kupe, pa da je prodaju dio po dio. Međutim, mi nećemo fabriku dati ispod izmirenja obaveza“, tvrdi Rakić.

Ukupna priznata potraživanja povjerilaca od „Šećerane“, čiji je većinski vlasnik Vlada Srpske, iznose 16,4 miliona KM, dok procijenjena imovina iznosi oko 24 miliona KM. U igri je bilo više ponuda za kupovinu ove firme, ali: “Još niko ništa konkretno nije ponudio, pa ne možemo govoriti da je neko zainteresovan”, objašnjava Đurđević.

Sve u svemu - tužna slika nekadašnjeg privrednog giganta i najveće prehrambene firme u BiH. Mašine godinama ćute, a radnici kivni što ni Gradska uprava u Bijeljini, ni Vlada Republike Srpske, nisu imali više sluha za rješavanje problema u ovoj firmi.

„U ovu Fabriku još niko nije došao iz Vlade da bi se ozbiljno napravili programi, da se pristupi realizaciji“, napominje Rakić.

Treća licitacija za prodaju imovine bijeljinske Fabrike šećera u stečaju, najvjerovatnije, biće zakazana krajem februara ili početkom marta, a ako ni ona ne bude uspješna, Skupština povjerilaca odlučuje šta dalje.



BN televizija

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Denis

18.01.2017 20:02

Secerana je davno propala. Opljackana je u ratnim godinama i o tome svi cute.

ODGOVORITE
Name

M. Dzinic

14.07.2017 20:05

Da opljačkana je u toku rata, ne znam. Ali znam da u zoni borbenih dejstava nije bila. Vjerovatno su to "marsovci" u radili ako već Dennis tvrdi. Ne mogu da vjerujem da Rakić ili Fafulic to ne znaju. Znajući ih ništa me iznenadilo nebi. Vazda su im moralne i ljudske norme bile daleko od razuma.

Name

Bijeljinac

18.01.2017 22:37

Ma prodajte je Vojinu Mitroviću. On je stručnjak za pokretanje proizvodnje u posrnulim fabrikama. Pogledajte samo kako je Panaflex uzdigao. Rade u četiri smjene.

ODGOVORITE
Name

semberija

19.01.2017 18:46

Kupaca ima ali ne prodaju seceranu nego je nude kao staro zeljezo i zgrade. Kupci ponudili da je obnove i prosir i namireko sve povjerioce,,,, nekome ne odgovara da proradi,,,,,,,

ODGOVORITE
Name

Direkt

25.01.2017 18:43

Nema ništa od privatizacije Šećerane ili ima? Prvo, sa višemilionskim dugom i zastarjelom opremom niko neće kupiti Šećeranu, a o onaj ko hoće, čeka nisku cijenu da bi se domogao fabrike po cijeni kilograma metala i drugih materijala tako da bi bilo najbolje da poverioci uđu u vlasničku strukturu Šećerane i razviju firmu tj. čak dodatno zarade. To bi bila najbrža i najlakša privatizacija, a i dug bi nestao. Ovako, čekati nekog trećeg, u ovakvim uslovima znači samo da dobar do potraživanja najvjerovatnije neće bti naplaćen.

ODGOVORITE