Споразум САД и Србије у Сенату

Одлазећи амерички председник Барак Обама упутио је Сенату на ратификацију Споразум о ектрадицији између САД и Србије потписан 15. августа 2016. године.

Србија 18.01.2017 | 11:40
Споразум САД и Србије у Сенату
Овај Споразум, како Обама наводи у поруци Сенату, треба да замени споразум између САД и Краљевине Србије о узајамном изручењу бегунаца од правде који је потписан 25 октобра 1901. године, а који се односи на Републику Србију као правну наследницу бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, , саопштила је Бела кућа.

Нови Споразум, како је објашњено следи форму и садржај других споразума о екстрадиији које су у скорије време закључиле САД.

"Њиме ће превазиђена листа кривичних дела за које је предвиђена екстрадиција бити замењена модерним "дуалним кривичним" приступом који ће омогућити изручења за кривична дела попут прања новца, сајбер криминала и дригх нових кривичних дела која нису на списку Споразума из 1901", наводи амерички председник у образложењу Сенату.

Споразумом је такође предвиђено да екстрадиција неће бити одбијена на бази националности особе која се тражи и садржи модернизовану клаузулу о "политичком преступу,'' додаје се у поруци.

На крају, Споразум укључујује низ процедуралиних побољшања како би се процес екстрадиције учинио бржим и ефикаснијим, наводи Обама уз препоруку Сенату да што пре на размотри и одобри ратификацију споразума.

Споразум о екстрадицији између Србије и САД потписали су министарка правде Нела Кубуровић и амерички амбасадор у Србији Кајл Скат 15. августа 2016. године у Београду, а амерички потпредседник Џозеф Бајден је током посете Србији, дан после потписивања, рекао да ће овај споразум омогућити бољу сарадњу између две земље у области полиције и спровођења закона.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Роза

18.01.2017 12:46

То је неки јак споразум

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.19,Јануар.2017

19.01.2017 14:29

Са Америма ко сије тикве ,лупаму се оглаву.Они сарађују са онима кога могу да преваре.Њима немореш веровати кад подпишеш уговор неки,а камо ли на реч.

ОДГОВОРИТЕ