Смањена казна за Челзи Менинг

Амерички предсједник Барак Обама скратио је затворску казну бившем аналитичару војне обавјештајне службе Челзи Менинг која је одговорна за објављивање повјерљивог материјала "Викиликсу" 2010. године.

Свијет 18.01.2017 | 08:45
Смањена казна за Челзи Менинг
Неименовани званичник Бијеле куће рекао је да скраћење казне бившем аналитичару није повезано са забринутошћу коју је Влада САД изразила због поступака "Викиликса" током предизборне кампање за предсједничке изборе или обећања оснивача те странице Џулијана Асанжа да ће прихватити изручење у Америку уколико Менингова буде ослобођена.

Из Бијеле куће је саопштено да ће Менингова из затвора изаћи у мају ове године.

Менингова је у средишту дискусије о државним тајнама од када је више од 700.000 докумената, видео-снимака, дипломатских преписки и ратних дневника послала "Викиликсу". За тај поступак она је осуђена на 35 година затвора.

Обама је као један од посљедњих дјела прије одласка са дужности америчког предсједника смањио њену казну на седам година, што је изазвало негодовање чланова Републиканске странке.

"То је нечувено и представља опасан преседан за све оне који буду објављивали материјале о националној безбједности. Издаја Челзи Менинг угрозила је америчке животе и јавности су објављене неке од најповјерљивијих тајни", навео је предсједавајући америчког Представничког дома Пол Рајан.

Менингова је била аналитичар у Багдаду 2010. године када је "Викиликсу" послала гомилу дипломатских преписки и ратних дневника, у које спада и видео-снимак из борбеног хеликоптера који је отворио ватру и на земљи убио више десетина људи, укључујући два радника агенције "Ројтерс".

Менингова је некад била Бредли Менинг, односно мушкарац, али је након објављивања пресуде за шпијунажу открио/ла/ да се идентификује као жена.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар