Smanjena kazna za Čelzi Mening

Američki predsjednik Barak Obama skratio je zatvorsku kaznu bivšem analitičaru vojne obavještajne službe Čelzi Mening koja je odgovorna za objavljivanje povjerljivog materijala "Vikiliksu" 2010. godine.

Svijet 18.01.2017 | 08:45
Smanjena kazna za Čelzi Mening
Neimenovani zvaničnik Bijele kuće rekao je da skraćenje kazne bivšem analitičaru nije povezano sa zabrinutošću koju je Vlada SAD izrazila zbog postupaka "Vikiliksa" tokom predizborne kampanje za predsjedničke izbore ili obećanja osnivača te stranice Džulijana Asanža da će prihvatiti izručenje u Ameriku ukoliko Meningova bude oslobođena.

Iz Bijele kuće je saopšteno da će Meningova iz zatvora izaći u maju ove godine.

Meningova je u središtu diskusije o državnim tajnama od kada je više od 700.000 dokumenata, video-snimaka, diplomatskih prepiski i ratnih dnevnika poslala "Vikiliksu". Za taj postupak ona je osuđena na 35 godina zatvora.

Obama je kao jedan od posljednjih djela prije odlaska sa dužnosti američkog predsjednika smanjio njenu kaznu na sedam godina, što je izazvalo negodovanje članova Republikanske stranke.

"To je nečuveno i predstavlja opasan presedan za sve one koji budu objavljivali materijale o nacionalnoj bezbjednosti. Izdaja Čelzi Mening ugrozila je američke živote i javnosti su objavljene neke od najpovjerljivijih tajni", naveo je predsjedavajući američkog Predstavničkog doma Pol Rajan.

Meningova je bila analitičar u Bagdadu 2010. godine kada je "Vikiliksu" poslala gomilu diplomatskih prepiski i ratnih dnevnika, u koje spada i video-snimak iz borbenog helikoptera koji je otvorio vatru i na zemlji ubio više desetina ljudi, uključujući dva radnika agencije "Rojters".

Meningova je nekad bila Bredli Mening, odnosno muškarac, ali je nakon objavljivanja presude za špijunažu otkrio/la/ da se identifikuje kao žena.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar