Трамп и Брегзит у фокусу Давоса

Кина, Доналд Трамп и Брегзит требало би да буду главне теме овогодишњег Светског економског форума (WЕФ) у Давосу, који ће од данас до 20. јануара окупити глобалну политичку и пословну елиту, преноси британски јавни сервис Би-Би-Си.

Свијет 17.01.2017 | 07:18
Трамп и Брегзит у фокусу Давоса
Председник Владе Србије Александар Вучић ће, такође, учествовати на форуму а, како је најавио, у Давосу ће имати билатералне сусрете, између осталих, са председником Кине Сји Ðинпингом, потпредседником САД Џозефом Бајденом и новом председницом Швајцарске Дорис Лојтхард.

Форум ће окупити око 3.000 учесника, а Сји Ðинпинг ће бити први председник Кине икада који долази на годишње окупљање светских пословних и политичких лидера у швајцарским Алпима.

Учешће кинеског председника је, како преноси Би-Би-Си, поздравио оснивач WЕФ-а Клаус Шваб, који је апеловао на све овогодишње учеснике да "превазиђу актуелно расположење раздора и негативизма".

"Свет се трансформише технолошки, економски, социјално и политички. Нема једноставних, готових решења. Оно што је под хитно потребно су прагматизам и акције оријентисане ка будућности, чак и у форми малих корака, како би се осигурале позитивне приче", казао је Шваб.

Иако новоизабрани амерички председник Доналд Трамп неће присуствовати форуму, јер у петак преузима председнички мандат, један од његових главних саветника, Ентони Скарамучи, говориће већ сутра о новим плановима америчког председника.

Извештај WЕФ-а о глобалним ризицима, објављен уочи одржавања форума, показао је да су растућа неједнакост, популизам и климатске промене, највећи ризици по свет у наредних десет година.

За само годину дана од прошлогодишњег окупљања светске елите у швајцарским Алпима, свет се драстично променио, оценила је недавно агенција Ројтерс, наводећи као највеће промене избор Доналда Трампа за председника САД, одлуку Велике Британије да иступи из Европске уније, као и дубоко незадовољство јавности процесом глобализације.

Учесници скупа у Давосу ће ове године разматрати и потенцијалне нове претње које могу да донесу предстојећи избори у Холандији, Француској, Немачкој, а вероватно и у Италији, у којима, како наводи Ројтерс, постоји снажно антиестаблишмент расположење.

WЕФ-ов извештај о глобалним ризицима за 2017. годину истиче у први план све већи јаз у примањима и богатству, оцењујући да ће тај тренд вероватно одредити развој глобалне ситуације у наредној деценији.

Претња од протекционизма је, како наводи WЕФ, нови дугорочни ризик, а ни друге опасности, како оцењује, нису нестале, због чега ће се климатска питања поновно наћи у самом врху агенде Давоса.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар