Tramp i Bregzit u fokusu Davosa

Kina, Donald Tramp i Bregzit trebalo bi da budu glavne teme ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, koji će od danas do 20. januara okupiti globalnu političku i poslovnu elitu, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Svijet 17.01.2017 | 07:18
Tramp i Bregzit u fokusu Davosa
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić će, takođe, učestvovati na forumu a, kako je najavio, u Davosu će imati bilateralne susrete, između ostalih, sa predsednikom Kine Sji Ðinpingom, potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i novom predsednicom Švajcarske Doris Lojthard.

Forum će okupiti oko 3.000 učesnika, a Sji Ðinping će biti prvi predsednik Kine ikada koji dolazi na godišnje okupljanje svetskih poslovnih i političkih lidera u švajcarskim Alpima.

Učešće kineskog predsednika je, kako prenosi Bi-Bi-Si, pozdravio osnivač WEF-a Klaus Švab, koji je apelovao na sve ovogodišnje učesnike da "prevaziđu aktuelno raspoloženje razdora i negativizma".

"Svet se transformiše tehnološki, ekonomski, socijalno i politički. Nema jednostavnih, gotovih rešenja. Ono što je pod hitno potrebno su pragmatizam i akcije orijentisane ka budućnosti, čak i u formi malih koraka, kako bi se osigurale pozitivne priče", kazao je Švab.

Iako novoizabrani američki predsednik Donald Tramp neće prisustvovati forumu, jer u petak preuzima predsednički mandat, jedan od njegovih glavnih savetnika, Entoni Skaramuči, govoriće već sutra o novim planovima američkog predsednika.

Izveštaj WEF-a o globalnim rizicima, objavljen uoči održavanja foruma, pokazao je da su rastuća nejednakost, populizam i klimatske promene, najveći rizici po svet u narednih deset godina.

Za samo godinu dana od prošlogodišnjeg okupljanja svetske elite u švajcarskim Alpima, svet se drastično promenio, ocenila je nedavno agencija Rojters, navodeći kao najveće promene izbor Donalda Trampa za predsednika SAD, odluku Velike Britanije da istupi iz Evropske unije, kao i duboko nezadovoljstvo javnosti procesom globalizacije.

Učesnici skupa u Davosu će ove godine razmatrati i potencijalne nove pretnje koje mogu da donesu predstojeći izbori u Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj, a verovatno i u Italiji, u kojima, kako navodi Rojters, postoji snažno antiestablišment raspoloženje.

WEF-ov izveštaj o globalnim rizicima za 2017. godinu ističe u prvi plan sve veći jaz u primanjima i bogatstvu, ocenjujući da će taj trend verovatno odrediti razvoj globalne situacije u narednoj deceniji.

Pretnja od protekcionizma je, kako navodi WEF, novi dugoročni rizik, a ni druge opasnosti, kako ocenjuje, nisu nestale, zbog čega će se klimatska pitanja ponovno naći u samom vrhu agende Davosa.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar