Кинези: Доста! Контрола трошкова, мање странаца!

ФС Кине уводи нова правила. Фудбалски савез Кине (ЦФА) саопштио је да планира низ мера као одговор на ирационолно трошење новца клубова за трансфере и плате играча.

Фудбал 21.01.2017 | 10:30
Кинези: Доста! Контрола трошкова, мање странаца!
Како је изгледало, деловало је да ће Кинези направити хаос на фудбалском тржишту ове зиме. У кратком периоду тамошњи клубови баснословно великим платама помутили су разум Карлосу Тевезу, Оскару и Аксел Вицелу, али и нашем репрезентативцу Немањи Гудељу...

Енормне плате које дају иностраним фудбалерима изгледа да, ипак, неће постати пракса, пошто је Фудбалски савез Кине најавио промену правила.

Клубови ће убудуће моћи да имају три странца у стартној постави, уместо досадашњих четири, а планиран је и низ мера којима ће бити регулисан рад клубова и потрошња великог новца за доласке фудбалера са других континената.

У односу на прошлу сезону клубови су, поред четири странца, могли да имају и странца са простора Азије, али је то сада укинуто.

План је да двојица кинеских фудбалера испод 21 године буду у најбољих 11 сваког тима и тако допринесу развоју свог фудбала, а не само скупим појачањима из иностранства.

"Нове мере ће се бавити ирационалним инвестицијама клубова, плаћање високих обештећења и плата играчима, како страним тако и домаћим, али и другим питањима", наводи се у саопштењу.

ЦФА је изразио забринутост због "потискивања локалних талената". Како се наводи, долазак великог броја скупих играча штети циљу да та земља постане глобална сила у светском фудбалу.

Пажња ће бити усмерена на два највиша ранга кинеског фудбала, али није саопштено о каквим мерама је реч.

Долазак светских звезда у кинески фудбал привукао је пажњу јавности, с обзиром на то да клубови издвајају велике количине новца за трансфере и плате. Кинески клубови су само у децембру и јануару укупно потрошили око 300 милиона долара на обештећења.

Влада Кине поставила је недавно циљ да се у наредном периоду производе таленти који ће бити способни да до 2050. године репрезентацију те земље одведу до титуле светског шампиона.

Због тога су промењена бројна правила, тако да у сваком тиму може бити највише четворица страних фудбалера, а у исто време и бар два кинеска играча млађа од 23 године.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар