Kinezi: Dosta! Kontrola troškova, manje stranaca!

FS Kine uvodi nova pravila. Fudbalski savez Kine (CFA) saopštio je da planira niz mera kao odgovor na iracionolno trošenje novca klubova za transfere i plate igrača.

Fudbal 21.01.2017 | 10:30
Kinezi: Dosta! Kontrola troškova, manje stranaca!
Kako je izgledalo, delovalo je da će Kinezi napraviti haos na fudbalskom tržištu ove zime. U kratkom periodu tamošnji klubovi basnoslovno velikim platama pomutili su razum Karlosu Tevezu, Oskaru i Aksel Vicelu, ali i našem reprezentativcu Nemanji Gudelju...

Enormne plate koje daju inostranim fudbalerima izgleda da, ipak, neće postati praksa, pošto je Fudbalski savez Kine najavio promenu pravila.

Klubovi će ubuduće moći da imaju tri stranca u startnoj postavi, umesto dosadašnjih četiri, a planiran je i niz mera kojima će biti regulisan rad klubova i potrošnja velikog novca za dolaske fudbalera sa drugih kontinenata.

U odnosu na prošlu sezonu klubovi su, pored četiri stranca, mogli da imaju i stranca sa prostora Azije, ali je to sada ukinuto.

Plan je da dvojica kineskih fudbalera ispod 21 godine budu u najboljih 11 svakog tima i tako doprinesu razvoju svog fudbala, a ne samo skupim pojačanjima iz inostranstva.

"Nove mere će se baviti iracionalnim investicijama klubova, plaćanje visokih obeštećenja i plata igračima, kako stranim tako i domaćim, ali i drugim pitanjima", navodi se u saopštenju.

CFA je izrazio zabrinutost zbog "potiskivanja lokalnih talenata". Kako se navodi, dolazak velikog broja skupih igrača šteti cilju da ta zemlja postane globalna sila u svetskom fudbalu.

Pažnja će biti usmerena na dva najviša ranga kineskog fudbala, ali nije saopšteno o kakvim merama je reč.

Dolazak svetskih zvezda u kineski fudbal privukao je pažnju javnosti, s obzirom na to da klubovi izdvajaju velike količine novca za transfere i plate. Kineski klubovi su samo u decembru i januaru ukupno potrošili oko 300 miliona dolara na obeštećenja.

Vlada Kine postavila je nedavno cilj da se u narednom periodu proizvode talenti koji će biti sposobni da do 2050. godine reprezentaciju te zemlje odvedu do titule svetskog šampiona.

Zbog toga su promenjena brojna pravila, tako da u svakom timu može biti najviše četvorica stranih fudbalera, a u isto vreme i bar dva kineska igrača mlađa od 23 godine.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar