Берлусконијев човјек нови предсједник ЕП?

Европски парламент, у уторак, ће у Стразбуру бирати новог председника, који ће наследити Мартина Шулца, а највише шансе за победу, како се процењује, имају двојица Италијана и један Белгијанац.

Свијет 16.01.2017 | 10:10
Берлусконијев човјек нови предсједник ЕП?
Међу кандидатима за које ће се 751 чланова ЕП изјашњавати у седишту парламента у Стразбуру ипак предњачи италијански политичар Антонио Тајани - бивши портпарол Силвија Берлусконија.

АФП оцењује да се ЕП суочава са бурним изборима после слома коалиције проевропских партија у време када се кризом погођена ЕУ суочава са таласом евроскептичног популизма.

Најмање седам кандидата претендује на ту функцију - троје Италијана, два Белгијанца, Румун и упркос Брегзиту и Британка Жан Ламбер.

Тајани (63) кандидује се испред Европске народне партије десног центра - највеће групе у скупштини од 751 места, па се стога процењује и да ће победити, наводи француска агенција.

Тајани има солидно искуство - био је комесар ЕУ за саобраћај од 2008. До 2010, а потом комесар за индустрију 2010-2014. То му је помогло да "изнутра" сагледа рад Европске комисије.

У Европски парламент Тајани улази 1994. Те године је постао и оснивачки члан партије Форца Италија бившег италијанског премијера Силвија Берлусконија.

Међу кандидатима је и либерал, бивши белгијски премијер Ги Верхофстат.

- У ова несигурна времена када је Европа угрожена од националиста и популиста свих врста, потребни су нам визионари, градитељи мостова и компромиса. Ја желим да будем један од њих - истакао је недавно Верхфостат, објављујући своју кандидатуру.

Верхофстат је био белгијски премијер девет година од 1999. до 2008.

Од 2009. је посланик у Европском парламенту, где предводи Савез либерела и демократа за Европу (АЛДЕ), четврте по снази фракција у парламенту.

Један је од најгласнијих заговорника европског федерализма, а Европски парламент га је у септембру прошле године именовао за преговарача за Брегзит.

Други Италијан у трци је Ђани Питела из социјалдемократских редова.

Иако је по ранијем договору садашњег предсједника Мартина Шулца, немачког социјалдемократе, требало да замени неко из ЕПП, тај договор вероватно више не важи након што је Питела ушао у трку.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар