Berluskonijev čovjek novi predsjednik EP?

Evropski parlament, u utorak, će u Strazburu birati novog predsednika, koji će naslediti Martina Šulca, a najviše šanse za pobedu, kako se procenjuje, imaju dvojica Italijana i jedan Belgijanac.

Svijet 16.01.2017 | 10:10
Berluskonijev čovjek novi predsjednik EP?
Među kandidatima za koje će se 751 članova EP izjašnjavati u sedištu parlamenta u Strazburu ipak prednjači italijanski političar Antonio Tajani - bivši portparol Silvija Berluskonija.

AFP ocenjuje da se EP suočava sa burnim izborima posle sloma koalicije proevropskih partija u vreme kada se krizom pogođena EU suočava sa talasom evroskeptičnog populizma.

Najmanje sedam kandidata pretenduje na tu funkciju - troje Italijana, dva Belgijanca, Rumun i uprkos Bregzitu i Britanka Žan Lamber.

Tajani (63) kandiduje se ispred Evropske narodne partije desnog centra - najveće grupe u skupštini od 751 mesta, pa se stoga procenjuje i da će pobediti, navodi francuska agencija.

Tajani ima solidno iskustvo - bio je komesar EU za saobraćaj od 2008. Do 2010, a potom komesar za industriju 2010-2014. To mu je pomoglo da "iznutra" sagleda rad Evropske komisije.

U Evropski parlament Tajani ulazi 1994. Te godine je postao i osnivački član partije Forca Italija bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija.

Među kandidatima je i liberal, bivši belgijski premijer Gi Verhofstat.

- U ova nesigurna vremena kada je Evropa ugrožena od nacionalista i populista svih vrsta, potrebni su nam vizionari, graditelji mostova i kompromisa. Ja želim da budem jedan od njih - istakao je nedavno Verhfostat, objavljujući svoju kandidaturu.

Verhofstat je bio belgijski premijer devet godina od 1999. do 2008.

Od 2009. je poslanik u Evropskom parlamentu, gde predvodi Savez liberela i demokrata za Evropu (ALDE), četvrte po snazi frakcija u parlamentu.

Jedan je od najglasnijih zagovornika evropskog federalizma, a Evropski parlament ga je u septembru prošle godine imenovao za pregovarača za Bregzit.

Drugi Italijan u trci je Đani Pitela iz socijaldemokratskih redova.

Iako je po ranijem dogovoru sadašnjeg predsjednika Martina Šulca, nemačkog socijaldemokrate, trebalo da zameni neko iz EPP, taj dogovor verovatno više ne važi nakon što je Pitela ušao u trku.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar