Послије 18 година воз БГ-К. Митровица

Промотивна вожња на жељезничкој линији Београд-Косовска Митровица биће организована данас након 18 година.

Србија 14.01.2017 | 07:59
Послије 18 година воз БГ-К. Митровица
Воз ће у промотивну вожњу, која је организована на иницијативу Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, кренути у 8.30 часова са Главне жељезничке станице у Београду, саопштено је из ове канцеларије.

Овом догађају присуствоваће директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, представници Министарства саобраћаја и инфраструктуре Србије и директори жељезничког сектора.

Пробна линија Београд-Косовска Митровица биће успостављена од 20. јануара до 26. фебруара, након чега ће се одлучити да ли ће постати редовна линија.

Возови ће полазити петком у 10.40 часова из Косовске Митровице, а из Београда недјељом у 8.30 часова.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је јуче да не очекује да власти самопроглашеног Косова спријече улазак воза у јужну покрајину, јер би такав третман, како каже, имао везе са национализмом, шовинизмом и ограничавањем основних људских права.

Ђурић је подсјетио да се саобраћај између српских градова и градова на Косову и Метохији одвија већ годинама.

"Имате на десетине аутобуса дневно који иду од Београда до Приштине и Косовске Митровице, као и из других градова. Не видим зашто би постојала разлика у вези са овом линијом, чији је циљ да се боље повежу дијелови наше земље", рекао је Ђурић.

Министарка за дијалог у Влади самопроглашеног Косова Едита Тахири затражила је од ЕУ да заустави, како је навела, "нелегални српски воз" на релацији Београд - Косовска Митровица за који је оцијенила да представља сљедећу провокацију у правцу дестабилизације Косова.

 "Србија наставља са озбиљним провокацијама против Косова, у супротности са духом бриселског дијалога за нормализацију. Упозоравам на покретање нове илегалне линије Београд-Митровица, јер је то агресивно мијешање у косовску државну сувереност и још један доказ да Србија жели да дестабилизује Косово", оцијенила је Тахири.

Тахири је, како преноси портал Коссев, навела да Србија постаје опасност за мир и стабилност у региону и да међународна заједница мора да заустави Србију.

"Србија има опасан план који би требало да забрине све нас – и Косово и међународне партнере. Ово је сада провокација према Косову, што показује да је Србија отворено показала своју агресивну политику, која угрожава суверенитет и територијални интегритет Косова и националну безбедност", рекла је Тахири.

Извор: Агенције/РТС

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Воз

14.01.2017 08:05

Бице интересантно видети ко це бацити први камен тамо где се воз претвара у трен(воз на албански).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим-Ман

14.01.2017 08:05

Поздрављам добру вијест. Комуникација и спајање људи и крајева се овако одрађује. А не преко медија, историје и национализма... А што би се то неко љутио да му неко до неког града, аеродрома, аутобусне организује редовну линију? Не контам противљење Албанца. ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобер

14.01.2017 08:46

Потпуно си у праву ал само ми реци гдје постоји воз у којем на сваком мјесту исцртана вјерска обиљежја било која. и зашто у возу-превозу-?????????? и шта то треба да значи.

Name

краљ

14.01.2017 08:45

Бас ме занима ко це путовати овим возом, кад и оно мало аутобуса иде полупразно. јос један предизборни трик николица и стварање тензија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово Је

14.01.2017 10:16

Инат воз. Не треба нам то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУЛУДИ ПОСМАТРАЦ

14.01.2017 10:29

ПА КО СИ ТИ ДА ОДРЕДИС ДАЛИ ЈЕ ИНАТ ВОЗ.

Name

цобер

14.01.2017 10:44

Чујем да хрвати планирају успоставити воз пријатељства крајем марта почетком априла ЗГ-БГ са натписом ОЛУЈА ЛЕГАЛНА. Не би се требало сматрати провокацијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАЈА

14.01.2017 14:05

ДВА ПРСТА НА ЦЕЛУ ЗА ТЕБЕ ЈЕ И ТО МНОГО.

Name

цобер

14.01.2017 12:04

Једно питање.Јесу ли сви возови у Србији овако осликани ??ако нису зашто само овај????????????

ОДГОВОРИТЕ