Poslije 18 godina voz BG-K. Mitrovica

Promotivna vožnja na željezničkoj liniji Beograd-Kosovska Mitrovica biće organizovana danas nakon 18 godina.

Srbija 14.01.2017 | 07:59
Poslije 18 godina voz BG-K. Mitrovica
Voz će u promotivnu vožnju, koja je organizovana na inicijativu Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, krenuti u 8.30 časova sa Glavne željezničke stanice u Beogradu, saopšteno je iz ove kancelarije.

Ovom događaju prisustvovaće direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, predstavnici Ministarstva saobraćaja i infrastrukture Srbije i direktori željezničkog sektora.

Probna linija Beograd-Kosovska Mitrovica biće uspostavljena od 20. januara do 26. februara, nakon čega će se odlučiti da li će postati redovna linija.

Vozovi će polaziti petkom u 10.40 časova iz Kosovske Mitrovice, a iz Beograda nedjeljom u 8.30 časova.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je juče da ne očekuje da vlasti samoproglašenog Kosova spriječe ulazak voza u južnu pokrajinu, jer bi takav tretman, kako kaže, imao veze sa nacionalizmom, šovinizmom i ograničavanjem osnovnih ljudskih prava.

Đurić je podsjetio da se saobraćaj između srpskih gradova i gradova na Kosovu i Metohiji odvija već godinama.

"Imate na desetine autobusa dnevno koji idu od Beograda do Prištine i Kosovske Mitrovice, kao i iz drugih gradova. Ne vidim zašto bi postojala razlika u vezi sa ovom linijom, čiji je cilj da se bolje povežu dijelovi naše zemlje", rekao je Đurić.

Ministarka za dijalog u Vladi samoproglašenog Kosova Edita Tahiri zatražila je od EU da zaustavi, kako je navela, "nelegalni srpski voz" na relaciji Beograd - Kosovska Mitrovica za koji je ocijenila da predstavlja sljedeću provokaciju u pravcu destabilizacije Kosova.

 "Srbija nastavlja sa ozbiljnim provokacijama protiv Kosova, u suprotnosti sa duhom briselskog dijaloga za normalizaciju. Upozoravam na pokretanje nove ilegalne linije Beograd-Mitrovica, jer je to agresivno miješanje u kosovsku državnu suverenost i još jedan dokaz da Srbija želi da destabilizuje Kosovo", ocijenila je Tahiri.

Tahiri je, kako prenosi portal Kossev, navela da Srbija postaje opasnost za mir i stabilnost u regionu i da međunarodna zajednica mora da zaustavi Srbiju.

"Srbija ima opasan plan koji bi trebalo da zabrine sve nas – i Kosovo i međunarodne partnere. Ovo je sada provokacija prema Kosovu, što pokazuje da je Srbija otvoreno pokazala svoju agresivnu politiku, koja ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i nacionalnu bezbednost", rekla je Tahiri.

Izvor: Agencije/RTS

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Voz

14.01.2017 08:05

Bice interesantno videti ko ce baciti prvi kamen tamo gde se voz pretvara u tren(voz na albanski).

ODGOVORITE
Name

Mislim-Man

14.01.2017 08:05

Pozdravljam dobru vijest. Komunikacija i spajanje ljudi i krajeva se ovako odrađuje. A ne preko medija, istorije i nacionalizma... A što bi se to neko ljutio da mu neko do nekog grada, aerodroma, autobusne organizuje redovnu liniju? Ne kontam protivljenje Albanca. ..

ODGOVORITE
Name

cober

14.01.2017 08:46

Potpuno si u pravu al samo mi reci gdje postoji voz u kojem na svakom mjestu iscrtana vjerska obilježja bilo koja. i zašto u vozu-prevozu-?????????? i šta to treba da znači.

Name

kralj

14.01.2017 08:45

Bas me zanima ko ce putovati ovim vozom, kad i ono malo autobusa ide poluprazno. jos jedan predizborni trik nikolica i stvaranje tenzija.

ODGOVORITE
Name

Ovo Je

14.01.2017 10:16

Inat voz. Ne treba nam to.

ODGOVORITE
Name

SULUDI POSMATRAC

14.01.2017 10:29

PA KO SI TI DA ODREDIS DALI JE INAT VOZ.

Name

cober

14.01.2017 10:44

Čujem da hrvati planiraju uspostaviti voz prijateljstva krajem marta početkom aprila ZG-BG sa natpisom OLUJA LEGALNA. Ne bi se trebalo smatrati provokacijom.

ODGOVORITE
Name

MAJA

14.01.2017 14:05

DVA PRSTA NA CELU ZA TEBE JE I TO MNOGO.

Name

cober

14.01.2017 12:04

Jedno pitanje.Jesu li svi vozovi u Srbiji ovako oslikani ??ako nisu zašto samo ovaj????????????

ODGOVORITE