Смјена Јусића због Дана Републике?

Сага око учешћа Оружаних снага БиХ, односно Трећег пјешадијског Република Српска пука на прослави Дана Републике се наставља. Колатерална штета могао би да буде замјеник министра одбране Сеад Јусић.

Босна и Херцеговина 11.01.2017 | 20:00
Смјена Јусића због Дана Републике?
Замјеник министра одбране у Савјету министара БиХ Сеад Јусић потписао је захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића за ангажовање Почасне јединице Оружаних снага БиХ 8. и 9. Јануара у Бањалуци поводом прославе Дана Републике Српске.

Тај потпис би га могао коштати фотеље, јер је због тога његов страначки шеф, лидер СББ-а Фахрудин Радончић, затражио од предсједавајућег Савјета министара БиХ да покрене процедуру Јусићеве смјене уз образложење да није извршио неопходне консултације ни са њим ни са бошњачким чланом Предсједништва Бакиром Изетбеговићем, те да наводно није испоштовао одлуку Уставног суда БиХ.

Замјеник министра одбране Сеад Јусић поручује да његов страначки шеф има легитимно право да затражи његову смјену, али да се о, како каже, сљедећим корацима може разговарати тек након што истрага утврди чињенице.

О каквој истрази се ради није јасно, иако се она данима најављује путем медија. Министар одбране Марина Пендеш, која је узгред речено на годишњем одмору до 16. јануара, поручила је да није упозната са чињеницом да је Министарство одбране покренуло било какву истрагу.

Ни замјеник министра Борис Јеринић не зна ништа о наводној истрази и тврди да нема разлога за истрагу, јер су припадници Оружаних снага поштовали наредбу врховног комаданта, предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића.

"Све су то чудне околности и огроман притисак бошњачких политичара и бошњачке јавности који желе да оспоре Дан Републике Српске", каже Јеринић и додаје да, ако буде истраге која је везана за учешће припадника Оружаних снага БиХ на прослави дана Републике, он ће покренути истрагу о томе ко је вршио опструкцију на начин да Младену Иванићу, команданту Оружаних снага БиХ, ускрати право на почасну јединицу која му припада по закону и уставу.

Јеринић пита како је могуће да је замјеник министра одбране Сеад Јусић након што је у петак, 6. јануара потписао захтјев Младена Иванића за ангажман Оружаних снага, два дана касније, у недјељу, 8.јануара послао упутство заједничком Штабу Оружаних снага да се све обустави.

(БН телевизија)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Деда

11.01.2017 19:27

Лако је Јусица смијенити,ајде смијените и казните Лоле за Бобар,ИРБ,Суме ,воде,зељезнице,посте српске.Мало сутра.Процитани сте стетоцине српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

11.01.2017 19:28

Нормално политицка одлука и да је неко НАС тако урадио и ми БИ смјенули и Био БИ бранковиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

примијо

11.01.2017 19:48

Јусиц је примијо дебелу своту за овај цин. Нетко је уплатијо ал то никад нецеми сазнати! Једино сто знам дасу то насе паре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

11.01.2017 21:36

Сигурно не мање од милион!

Name

Мајор

12.01.2017 11:18

Јусић је примио, а не примијо, Неко је уплатио, а не уплатијо, али ако то никад нећемо сазнати, значи да ни данас не знамо. Ако не знамо да је неко уплатио, онда не можемо знати ни да су (а не дасу) то наше паре. Граматичке грешке нису проблем, али логичке грешке овај текст чине бесмисленим.

Name

Зоол

11.01.2017 20:24

А за шта он да консултује Радонцица?!Јел Радонциц има на то право по уставу и закону који помиње да сваки државни чиновник ради шта му он лично каже и нареди?!Страсно каква смо држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

11.01.2017 20:28

Цовјек је урадио исправно. Војска треба да се постројава на цјелој територији БиХ. То сто политицари не могу договорити празнике није на тим младим дјецацима и дјевојкама. Они раде свој посао постено, да би прехранили породицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еxперт

11.01.2017 21:15

Није само Јусиц одговоран за настало стање, исто тако треба смјенити и ове из организционог одбора Дана Републике,замислите молим вас да Дзевад Галијасевиц ње био позван на Свецану Академиск. Ма дајте молим вас лијепо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гонзо

12.01.2017 08:36

Настрадаце војска по обицају а не они који су то закували тако код нас функционисе Суд и дрзава.