Smjena Jusića zbog Dana Republike?

Saga oko učešća Oružanih snaga BiH, odnosno Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka na proslavi Dana Republike se nastavlja. Kolateralna šteta mogao bi da bude zamjenik ministra odbrane Sead Jusić.

Bosna i Hercegovina 11.01.2017 | 20:00
Smjena Jusića zbog Dana Republike?
Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Sead Jusić potpisao je zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za angažovanje Počasne jedinice Oružanih snaga BiH 8. i 9. Januara u Banjaluci povodom proslave Dana Republike Srpske.

Taj potpis bi ga mogao koštati fotelje, jer je zbog toga njegov stranački šef, lider SBB-a Fahrudin Radončić, zatražio od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH da pokrene proceduru Jusićeve smjene uz obrazloženje da nije izvršio neophodne konsultacije ni sa njim ni sa bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem, te da navodno nije ispoštovao odluku Ustavnog suda BiH.

Zamjenik ministra odbrane Sead Jusić poručuje da njegov stranački šef ima legitimno pravo da zatraži njegovu smjenu, ali da se o, kako kaže, sljedećim koracima može razgovarati tek nakon što istraga utvrdi činjenice.

O kakvoj istrazi se radi nije jasno, iako se ona danima najavljuje putem medija. Ministar odbrane Marina Pendeš, koja je uzgred rečeno na godišnjem odmoru do 16. januara, poručila je da nije upoznata sa činjenicom da je Ministarstvo odbrane pokrenulo bilo kakvu istragu.

Ni zamjenik ministra Boris Jerinić ne zna ništa o navodnoj istrazi i tvrdi da nema razloga za istragu, jer su pripadnici Oružanih snaga poštovali naredbu vrhovnog komadanta, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

"Sve su to čudne okolnosti i ogroman pritisak bošnjačkih političara i bošnjačke javnosti koji žele da ospore Dan Republike Srpske", kaže Jerinić i dodaje da, ako bude istrage koja je vezana za učešće pripadnika Oružanih snaga BiH na proslavi dana Republike, on će pokrenuti istragu o tome ko je vršio opstrukciju na način da Mladenu Ivaniću, komandantu Oružanih snaga BiH, uskrati pravo na počasnu jedinicu koja mu pripada po zakonu i ustavu.

Jerinić pita kako je moguće da je zamjenik ministra odbrane Sead Jusić nakon što je u petak, 6. januara potpisao zahtjev Mladena Ivanića za angažman Oružanih snaga, dva dana kasnije, u nedjelju, 8.januara poslao uputstvo zajedničkom Štabu Oružanih snaga da se sve obustavi.

(BN televizija)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Deda

11.01.2017 19:27

Lako je Jusica smijeniti,ajde smijenite i kaznite Lole za Bobar,IRB,Sume ,vode,zeljeznice,poste srpske.Malo sutra.Procitani ste stetocine srpske.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

11.01.2017 19:28

Normalno politicka odluka i da je neko NAS tako uradio i mi BI smjenuli i Bio BI brankovic

ODGOVORITE
Name

primijo

11.01.2017 19:48

Jusic je primijo debelu svotu za ovaj cin. Netko je uplatijo al to nikad necemi saznati! Jedino sto znam dasu to nase pare!

ODGOVORITE
Name

General

11.01.2017 21:36

Sigurno ne manje od milion!

Name

Major

12.01.2017 11:18

Jusić je primio, a ne primijo, Neko je uplatio, a ne uplatijo, ali ako to nikad nećemo saznati, znači da ni danas ne znamo. Ako ne znamo da je neko uplatio, onda ne možemo znati ni da su (a ne dasu) to naše pare. Gramatičke greške nisu problem, ali logičke greške ovaj tekst čine besmislenim.

Name

Zool

11.01.2017 20:24

A za šta on da konsultuje Radoncica?!Jel Radoncic ima na to pravo po ustavu i zakonu koji pominje da svaki državni činovnik radi šta mu on lično kaže i naredi?!Strasno kakva smo država.

ODGOVORITE
Name

Kiki

11.01.2017 20:28

Covjek je uradio ispravno. Vojska treba da se postrojava na cjeloj teritoriji BiH. To sto politicari ne mogu dogovoriti praznike nije na tim mladim djecacima i djevojkama. Oni rade svoj posao posteno, da bi prehranili porodicu.

ODGOVORITE
Name

expert

11.01.2017 21:15

Nije samo Jusic odgovoran za nastalo stanje, isto tako treba smjeniti i ove iz organizcionog odbora Dana Republike,zamislite molim vas da Dzevad Galijasevic nje bio pozvan na Svecanu Akademisk. Ma dajte molim vas lijepo!!!

ODGOVORITE
Name

Gonzo

12.01.2017 08:36

Nastradace vojska po obicaju a ne oni koji su to zakuvali tako kod nas funkcionise Sud i drzava.