Анализа и најава: Почиње СП у рукомету, Француска фаворит број 1!

Нажалост ова смотра протећи ће без репрезентације Србије. Француска брани трон и опет ће бити један од главних фаворита пошто је уједно и домаћин.

Остали спортови 11.01.2017 | 16:45
Анализа и најава: Почиње СП у рукомету, Француска фаворит број 1!
Од 11. до 29. јануара моћи ћемо да уживамо у најбољем светском рукомету. Традиционално се очекује брза игра и мноштво лепих потеза који ће нажалост протећи без репрезентације Србије која се није квалификовала. Главни фаворит је Француска која је и домаћин шампионата, а вечерас од 20.45 Триколори ће играти отварајући меч против Бразила у Паризу.

Биће то 25. светско првенство по реду. Играће се у четири групе од по шест тимова, а из сваке групе ће проћи по четири екипе које ће се пласирати у осмину финала.

Француска је главни фаворит за злато, Данска је други фаворит, а међу фаворитима су и Шпанија и Немачка.

Треба истаћи да Хрватска има доста проблема с повредама, као и да су Пољаци морали да направе принудно подмлађивање пошто су имали баш много проблема са повређеним играчима, тако да имајте и то на уму када се будете кладили.

Тренутни вицешампион света Катар такође је знатно ослабљен у односу на прошли турнир на ком је био домаћин. Занимљиво, Србија ће имати представника у такмичарском делу јер че Веселин Вујовић предводити Словенију са клупе.

Западне комшије имају проблема са повредама, Пољаци су због истог проблема подмладили тим за овај турнир, а вицешампион са прошлог првенства Катар тешко да ће моћи да понови сличан успех.

На 25. СП по реду учествују 24 селекције подељене у четири групе, а у осмину финала ће се пласирати по четири селекције.

Погледајте саставе група:

Група А

Француска, Бразил, Пољска, Јапан, Русија, Норвешка

Група Б

Шпанија, Исланд, Словенија, Тунис, Македонија, Ангола

Група Ц

Немачка, Мађарска, Хрватска, Чиле, Белорусија, Саудијска Арабија

Група Д

Катар, Египат, Данска, Бахреин, Шведска, Аргентина



Нас нема, али ће доброг рукомета свакако бити!

Најбољег.

У Француској данас почиње 25. Светско првенство за рукометаше. До 29. јануара за наслов шампиона света бориће се 24 репрезентације подељене у четири групе са по шест екипа.

Домаћа репрезентација ће без Клода Онесте, који је био селектор пуних 16 година, покушати пред својим навијачима да одбранити титулу освојену пре две године у Катару.

Французи су за време Онесте на клупи постали рукометна велесила, тачније најуспешнија репрезентација у последњих 20 година, током којих није постојало такмичење на којем "петлови" нису тријумфовали више од једном (два олимпијска, пет светских и три европска злата).

Онеста је, такође, предводио Французе и до олимпијског сребра, две светске и једне европске бронзе.

Управо промена на клупи француске репрезентације могла би бити највећи проблем за домаћина. Онесту су наследили његови некадашњи носиоци игре, а затим и ученици, Дидије Динар и Гијом Жил. Њихова срећа је што су у репрезентацији остале светске звезде Никола Карабатић, Тијери Омеје, Лук Абало, Данијел Нарсис, Седрик Сораиндо...

Уз надолазеће снаге, искусне звезде требале би да осигурају Динару и Жилу миран почетак мандата, иако им неће бити нимало лако, јер осим огромног притиска који долази с домаћим тереном, наспрам себе ће имати велике ривале попут Данске, Шпаније, Хрватске, Немачке, Шведске, Русије...

Француска је, без обзира на све, велики фаворит за освајање још једног, шестог по реду светског злата.

Осим домаћина, у ужи круг фаворита спадају још углавном европске репрезентације, јер рукомет и јесте спорт који је најквалитетнији управо на Старом континету.

Ипак, на последњем Светском првенству домаћин Катар је прекинуо ту доминацију и освајањем сребра донео прву медаљу за неку од репрезентација које долазе изван Европе. Треба напоменути и да су тада катарску селекцију чинили углавном европски рукометаши као што су бивши голман репрезентације БиХ, Данијел Шарић или црногорске Горан Стојановић, затим Жарко Марковић, Елдар Мемишевић, Борха Видал, као Кубанац Рафаел Капоте.

Уз домаћу публику и благу наклоност судија, Катарани су ушли у историју светског рукомета, али је тешко очекивати да нешто слично понове у Француској. Овога пута шпански тренер Валеро Ривера одлучио је да на СП не поведе Марковића, Стојановића, Мемишевића и Видала и то ће се свакако осетити...

Француској рачуне најпре могу помрсити Данска, актуелни олимпијски победник, и Немачка, актуелни шампион Европе. Међутим, ту је још низ европских репрезентација од којих свака може отићи до краја.

Хрватска и Шпанија, које су већ годинама у врху светског рукомета, затим земље са великом рукометном традицијом Русија и Шведска, као Мађарска, Исланд, Словенија и Македонија. Све су то репрезентације које имају велики потенцијал, али је питање хоће ли им се поклопити све што је неопходно да се дође до великог резултата на такмичењу какво је СП.

РЕГИОН

Од селекција из региона дефинитивно се највише очекује од Хрватске, која у Француску стиже као званично трећа репрезентација Европе. Селектор Жељко Бабић на располагању има изузетно талентовану генерацију рукометаша, коју предводи прва звезда Домагој Дувњак.

Уз надолазеће снаге ту су искусна крила Златко Хорват и Мануел Штрлек, као и стуб одбране Јаков Гојун. У сваком случају Хрвати имају изузетно потентну екипу, која би могла многима помрсити рачуне.

Највећи адут Словеније је њихов селектор Веселин Вујовић, легенда југословенског рукомета и некада најбољи рукометаш света. Вујовић је протеклих неколико година паралелно правио одличне резултате са Загребом и репрезентацијом Словеније.

Но, однедавно се посветио само Словенцима, па би у Француској могли заблистати пуним сјајем. Једина права играчка звезда у редовима Словеније је Вид Кавтичник, некада један од најбољи деснокрилних рукометаша Европе, којег Вујовић у државном тиму користи на позицији десног бека.

Регион ће у Француској представљати још Македонија, коју је преузео хрватски тренер Лино Червар, човек који је 2003. године своју земљу одвео на светски трон, чиме је и почео велики повратак Хрватске, олимпијског шампиона из 1996 и пре тога сребрне репрезентације са ЕП 1995. године.

Клупу Македонаца преузео је од земљака Ивице Обрвана, а до СП је стигао кроз бараж савладавши у две утакмице Чешку Републику. Червар има искусну репрезентацију коју предводи Кирил Лазаров, али је прикључио и неколико нових имена, па ће Светско првенство дати праву слику Македоније и њеног тренутног домета.

Од репрезентација изван европског континента осим Катара вреди споменути две константне претње из Африке - Тунис и Египат.

Реч је о редовним учесницима светских првенстава, који су пре Катара, највише претили рушењу европског поретка на врху, али безуспешно. Египћани су још 2001. године на СП, такође, у Француској завршили као четврти.

Тунишанима је то пошло за руком пред домаћом публиком 2005. године, када их је тренер из Босне и Херцеговине Сеад Хасанефендић довео надомак медаље. Ипак, у борби за бронзу савладали су их Французи са тесних 26:25.

Остале репрезентације, Саудијска Арабија, Јапан, Алжир, Ангола, Чиле, Аргентина и Бразил не би требало да представљају велику претњу фаворитима. Можда донекле Бразил, који је играо одлично на Летним олимпијским играма у Рио де Жанеиру, где је стигао до четвртфинала. Након Игара клупу је напустио Жорди Рибера који је одлучио да преузме национални тим своје земље, Шпаније.

УТАКМИЦЕ У СЕДАМ ГРАДОВА

Утакмице Светског првенства играће се у седам француских градова: Лилу, Нанту, Паризу, Монпељеу, Албертвилу, Роану, Мецу и Бресту. Наравно, утакмице саме завршнице, полуфинала и финала, резервисане су за паришку дворану "Берси" чији је капацитет скоро 17.000 места.

СИСТЕМ ТАКМИЧЕЊА

Репрезентације су подељене у четири групе са по шест тимова. У други круг из сваке групе пласираће се по четири најбоље из сваке групе, док ће петопласирана и шестопласирана селекција у "Президент Куп" да разигравају за пласман од 17. до 24. места.

У другој фази почиње нокаут систем утакмицама осмине финала, све до крајње и највеће утакмице за наслов светског шампиона, која је заказана за 29. јануар у 17:30 сати. Претходно, 28. јануара у 20:45 сати састаће се поражени у полуфиналу у огледу за бронзану медаљу.

ДОСАДАШЊИ СВЈЕТСКИ ШАМПИОНИ

1938. - Њемачка, 1954. - Шведска, 1958. - Шведска, 1962. - Румунија, 1964. - Румунија, 1967. - Чехословачка, 1970. - Румунија, 1974. - Румунија, 1978. - Источна Њемачка, 1982. - СССР, 1986. - СФР Југославија, 1990. - Шведска, 1993. - Русија, 1995. - Француска, 1997. - Русија, 1999. - Шведска, 2001. - Француска, 2003. - Хрватска, 2005. Шпанија, 2007. - Њемачка, 2009. - Француска, 2011. - Француска, 2013. - Шпанија, 2015. - Француска.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар