Analiza i najava: Počinje SP u rukometu, Francuska favorit broj 1!

Nažalost ova smotra proteći će bez reprezentacije Srbije. Francuska brani tron i opet će biti jedan od glavnih favorita pošto je ujedno i domaćin.

Ostali sportovi 11.01.2017 | 16:45
Analiza i najava: Počinje SP u rukometu, Francuska favorit broj 1!
Od 11. do 29. januara moći ćemo da uživamo u najboljem svetskom rukometu. Tradicionalno se očekuje brza igra i mnoštvo lepih poteza koji će nažalost proteći bez reprezentacije Srbije koja se nije kvalifikovala. Glavni favorit je Francuska koja je i domaćin šampionata, a večeras od 20.45 Trikolori će igrati otvarajući meč protiv Brazila u Parizu.

Biće to 25. svetsko prvenstvo po redu. Igraće se u četiri grupe od po šest timova, a iz svake grupe će proći po četiri ekipe koje će se plasirati u osminu finala.

Francuska je glavni favorit za zlato, Danska je drugi favorit, a među favoritima su i Španija i Nemačka.

Treba istaći da Hrvatska ima dosta problema s povredama, kao i da su Poljaci morali da naprave prinudno podmlađivanje pošto su imali baš mnogo problema sa povređenim igračima, tako da imajte i to na umu kada se budete kladili.

Trenutni vicešampion sveta Katar takođe je znatno oslabljen u odnosu na prošli turnir na kom je bio domaćin. Zanimljivo, Srbija će imati predstavnika u takmičarskom delu jer če Veselin Vujović predvoditi Sloveniju sa klupe.

Zapadne komšije imaju problema sa povredama, Poljaci su zbog istog problema podmladili tim za ovaj turnir, a vicešampion sa prošlog prvenstva Katar teško da će moći da ponovi sličan uspeh.

Na 25. SP po redu učestvuju 24 selekcije podeljene u četiri grupe, a u osminu finala će se plasirati po četiri selekcije.

Pogledajte sastave grupa:

Grupa A

Francuska, Brazil, Poljska, Japan, Rusija, Norveška

Grupa B

Španija, Island, Slovenija, Tunis, Makedonija, Angola

Grupa C

Nemačka, Mađarska, Hrvatska, Čile, Belorusija, Saudijska Arabija

Grupa D

Katar, Egipat, Danska, Bahrein, Švedska, Argentina



Nas nema, ali će dobrog rukometa svakako biti!

Najboljeg.

U Francuskoj danas počinje 25. Svetsko prvenstvo za rukometaše. Do 29. januara za naslov šampiona sveta boriće se 24 reprezentacije podeljene u četiri grupe sa po šest ekipa.

Domaća reprezentacija će bez Kloda Oneste, koji je bio selektor punih 16 godina, pokušati pred svojim navijačima da odbraniti titulu osvojenu pre dve godine u Kataru.

Francuzi su za vreme Oneste na klupi postali rukometna velesila, tačnije najuspešnija reprezentacija u poslednjih 20 godina, tokom kojih nije postojalo takmičenje na kojem "petlovi" nisu trijumfovali više od jednom (dva olimpijska, pet svetskih i tri evropska zlata).

Onesta je, takođe, predvodio Francuze i do olimpijskog srebra, dve svetske i jedne evropske bronze.

Upravo promena na klupi francuske reprezentacije mogla bi biti najveći problem za domaćina. Onestu su nasledili njegovi nekadašnji nosioci igre, a zatim i učenici, Didije Dinar i Gijom Žil. Njihova sreća je što su u reprezentaciji ostale svetske zvezde Nikola Karabatić, Tijeri Omeje, Luk Abalo, Danijel Narsis, Sedrik Soraindo...

Uz nadolazeće snage, iskusne zvezde trebale bi da osiguraju Dinaru i Žilu miran početak mandata, iako im neće biti nimalo lako, jer osim ogromnog pritiska koji dolazi s domaćim terenom, naspram sebe će imati velike rivale poput Danske, Španije, Hrvatske, Nemačke, Švedske, Rusije...

Francuska je, bez obzira na sve, veliki favorit za osvajanje još jednog, šestog po redu svetskog zlata.

Osim domaćina, u uži krug favorita spadaju još uglavnom evropske reprezentacije, jer rukomet i jeste sport koji je najkvalitetniji upravo na Starom kontinetu.

Ipak, na poslednjem Svetskom prvenstvu domaćin Katar je prekinuo tu dominaciju i osvajanjem srebra doneo prvu medalju za neku od reprezentacija koje dolaze izvan Evrope. Treba napomenuti i da su tada katarsku selekciju činili uglavnom evropski rukometaši kao što su bivši golman reprezentacije BiH, Danijel Šarić ili crnogorske Goran Stojanović, zatim Žarko Marković, Eldar Memišević, Borha Vidal, kao Kubanac Rafael Kapote.

Uz domaću publiku i blagu naklonost sudija, Katarani su ušli u istoriju svetskog rukometa, ali je teško očekivati da nešto slično ponove u Francuskoj. Ovoga puta španski trener Valero Rivera odlučio je da na SP ne povede Markovića, Stojanovića, Memiševića i Vidala i to će se svakako osetiti...

Francuskoj račune najpre mogu pomrsiti Danska, aktuelni olimpijski pobednik, i Nemačka, aktuelni šampion Evrope. Međutim, tu je još niz evropskih reprezentacija od kojih svaka može otići do kraja.

Hrvatska i Španija, koje su već godinama u vrhu svetskog rukometa, zatim zemlje sa velikom rukometnom tradicijom Rusija i Švedska, kao Mađarska, Island, Slovenija i Makedonija. Sve su to reprezentacije koje imaju veliki potencijal, ali je pitanje hoće li im se poklopiti sve što je neophodno da se dođe do velikog rezultata na takmičenju kakvo je SP.

REGION

Od selekcija iz regiona definitivno se najviše očekuje od Hrvatske, koja u Francusku stiže kao zvanično treća reprezentacija Evrope. Selektor Željko Babić na raspolaganju ima izuzetno talentovanu generaciju rukometaša, koju predvodi prva zvezda Domagoj Duvnjak.

Uz nadolazeće snage tu su iskusna krila Zlatko Horvat i Manuel Štrlek, kao i stub odbrane Jakov Gojun. U svakom slučaju Hrvati imaju izuzetno potentnu ekipu, koja bi mogla mnogima pomrsiti račune.

Najveći adut Slovenije je njihov selektor Veselin Vujović, legenda jugoslovenskog rukometa i nekada najbolji rukometaš sveta. Vujović je proteklih nekoliko godina paralelno pravio odlične rezultate sa Zagrebom i reprezentacijom Slovenije.

No, odnedavno se posvetio samo Slovencima, pa bi u Francuskoj mogli zablistati punim sjajem. Jedina prava igračka zvezda u redovima Slovenije je Vid Kavtičnik, nekada jedan od najbolji desnokrilnih rukometaša Evrope, kojeg Vujović u državnom timu koristi na poziciji desnog beka.

Region će u Francuskoj predstavljati još Makedonija, koju je preuzeo hrvatski trener Lino Červar, čovek koji je 2003. godine svoju zemlju odveo na svetski tron, čime je i počeo veliki povratak Hrvatske, olimpijskog šampiona iz 1996 i pre toga srebrne reprezentacije sa EP 1995. godine.

Klupu Makedonaca preuzeo je od zemljaka Ivice Obrvana, a do SP je stigao kroz baraž savladavši u dve utakmice Češku Republiku. Červar ima iskusnu reprezentaciju koju predvodi Kiril Lazarov, ali je priključio i nekoliko novih imena, pa će Svetsko prvenstvo dati pravu sliku Makedonije i njenog trenutnog dometa.

Od reprezentacija izvan evropskog kontinenta osim Katara vredi spomenuti dve konstantne pretnje iz Afrike - Tunis i Egipat.

Reč je o redovnim učesnicima svetskih prvenstava, koji su pre Katara, najviše pretili rušenju evropskog poretka na vrhu, ali bezuspešno. Egipćani su još 2001. godine na SP, takođe, u Francuskoj završili kao četvrti.

Tunišanima je to pošlo za rukom pred domaćom publikom 2005. godine, kada ih je trener iz Bosne i Hercegovine Sead Hasanefendić doveo nadomak medalje. Ipak, u borbi za bronzu savladali su ih Francuzi sa tesnih 26:25.

Ostale reprezentacije, Saudijska Arabija, Japan, Alžir, Angola, Čile, Argentina i Brazil ne bi trebalo da predstavljaju veliku pretnju favoritima. Možda donekle Brazil, koji je igrao odlično na Letnim olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, gde je stigao do četvrtfinala. Nakon Igara klupu je napustio Žordi Ribera koji je odlučio da preuzme nacionalni tim svoje zemlje, Španije.

UTAKMICE U SEDAM GRADOVA

Utakmice Svetskog prvenstva igraće se u sedam francuskih gradova: Lilu, Nantu, Parizu, Monpeljeu, Albertvilu, Roanu, Mecu i Brestu. Naravno, utakmice same završnice, polufinala i finala, rezervisane su za parišku dvoranu "Bersi" čiji je kapacitet skoro 17.000 mesta.

SISTEM TAKMIČENJA

Reprezentacije su podeljene u četiri grupe sa po šest timova. U drugi krug iz svake grupe plasiraće se po četiri najbolje iz svake grupe, dok će petoplasirana i šestoplasirana selekcija u "Prezident Kup" da razigravaju za plasman od 17. do 24. mesta.

U drugoj fazi počinje nokaut sistem utakmicama osmine finala, sve do krajnje i najveće utakmice za naslov svetskog šampiona, koja je zakazana za 29. januar u 17:30 sati. Prethodno, 28. januara u 20:45 sati sastaće se poraženi u polufinalu u ogledu za bronzanu medalju.

DOSADAŠNJI SVJETSKI ŠAMPIONI

1938. - Njemačka, 1954. - Švedska, 1958. - Švedska, 1962. - Rumunija, 1964. - Rumunija, 1967. - Čehoslovačka, 1970. - Rumunija, 1974. - Rumunija, 1978. - Istočna Njemačka, 1982. - SSSR, 1986. - SFR Jugoslavija, 1990. - Švedska, 1993. - Rusija, 1995. - Francuska, 1997. - Rusija, 1999. - Švedska, 2001. - Francuska, 2003. - Hrvatska, 2005. Španija, 2007. - Njemačka, 2009. - Francuska, 2011. - Francuska, 2013. - Španija, 2015. - Francuska.

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar