Вјежбе против болова у врату

Болови у вратном делу кичме најчешће погађају оне који дуго седе испред компјутера, телевизора, за воланом, а неретко су узроковани и неодговарајућом висином јастука за спавање, пишу "Вечерње новости".

Здравље 10.01.2017 | 13:23
Вјежбе против болова у врату
Када се трпе дуже време, болови могу да се шире према једном или оба рамена, лопатицама, па чак и предњој страни грудног коша.

Код одређеног броја људи укоченост вратног дела кичме може да изазове проблеме са видом, зујањем у ушима, честим осећајима мучнине и нелагодности у стомаку.

Да би избегли ово непријатно стање најважније је да се опусте мишићи врата. Да би то постигли савет је да око врата и на део рамена ставите влажан и топао пешкир. Чим осетите да осећај топлоте нестаје, уклоните га и почните са вежбањем.

Циљ вежби је да повећају распон покрета и да се истегну мишићи врата.

Пожељно је да ове вежбе урадите три пута у току дана. Немојте задржавати дах док их радите, већ се трудите да дишете равномерно кроз нос.

Лево-десно

Лагано окрећите главу удесно, док не почне да вас боли, задржите се мало у том положају, а затим се вратите у почетни положај. Урадите исто то и на леву страну.

Брада на груди

Пустите браду полако на груди, задржите је мало, па се опустите, а затим вратите главу у почетни положај.

Глава на рамена

Нагните главу према десном рамену, задржите мало, па онда вратите у централни положај. То урадите исто и на супротну страну.

Поглед у таваницу

Сагните главу назад тако да можете да видите таваницу, задржите поглед мало у том положају и вратите у почетни положај.

Чело на дланове

Наслоните чело на дланове и затим притискајте према напред, а длановима не дозволите да се помере.

Отпор руком

Шаку наслоните с једне стране на главу изнад уха, затим пробајте да сагнете главу на раме, али тако да то онемогућавате руком.

Руке на потиљак

Наслоните обе шаке на потиљак, па онда пробајте да сагнете главу уназад, а то онемогућавајте рукама.

Окрет у страну

Руку ставите на слепоочницу, затим пробајте да окренете главу на ту страну, а шаком спречавајте окретање главе. Опустите се, промените руку и урадите вежбу на супротној страни.

Б 92
фото:интерент

Коментари / 0

Оставите коментар