Невреме прекраја Дакар - Сагмајстер упркос промјени курса 89. на претешкој 7. етапи!

Гонсалвеш је 2014. плакао поред мотоцикла у пламену, а јуче се зауставио и у спортском маниру помогао прошлогодишњем шампиону Тобију Прајсу да буде пребачен у болницу.

Остали спортови 10.01.2017 | 13:45
Невреме прекраја Дакар - Сагмајстер упркос промјени курса 89. на претешкој 7. етапи!
Ништа у ауто - мото спорту није тако екстремно као што је то Дакар рели. Јуче је у Боливији све „покварило“ невреме, па је седма етапа морала да мења трасу. Наиме, возачи су кренули из Ла Паза пут Ујунија, али је итинерер од 640 километара скраћен за 161 километар специјалних испита. Нашег Габора Сагмајстера ни то није омело у намери да преброди и седму препреку у низу. Суботичанин је на циљ стигао 89, па се тренутно налази на 88. месту у генералном пласману.

Киша је направила хаос у Боливији. Језера настала под ударима облака учинила су предвиђен итинерер чак и за лисице Дакар релија немогућом мисијом. Зато је одлучено да се одбаци идеја о проласку кроз предвиђене брзинске испите, па је на почетку прашњави, а сада до гуше блатњави караван коначно напустио боливјиске каљуге.

Наравно, у вртлогу разбеснеле природе најгоре се писало возачима мотоцикала и квадова, јер нема тог комбинезона нити јакне који ће се адекватно супроставити природи. Аутомобилистаима и камионџијама је донекле лакше у сигурним кабинама и уз помоћ колега у посади. Ипак, и они су имали своје муке, јер шта онда када се точкови заглаве у блату које просто не пушта из свог загрљаја? Ништа сем чекање „помоћи“ не преостаје посадама за које се пут завршио у блату.

Све у свему, у конкуренцији аутомобила све полуге су још у рукама Пежоа, док је међу мотоциклистима збиља најбољу партију пружила Хонда. Важно је рећи да је 25 година стар Американац, Рики Брабец победио на седмој етапи. Он је кроз циљ прошао за 1,44 минута брже од другопласираног Паула Гонсалвеша. Памтимо ли ми Португалца још по нечему? Па, наравно, јер он је главом и брадом мотоциклиста чији су кадрови обишли земаљску куглу 2014. када је као киша плакао поред свог мотоцикла у пламену. Он је уз то био на вицешампионском подијуму 2015, а јуче је поново показао срчаност када је стао и притекао у помоћ директном ривалу. Зауставио своју „хонду“ не би ли се нашао прошлогодишњем шампиону, Тобију Прајсу који је хитно транспортован до болнице...

Међу аутомобилистима најбржи је био Петерхенсел, док је други био Себастиан Лоеб. Треће место припало је Де Вилиерсу у „тојоти“. Интересантно звучи податак да је трећепласирани кроз циљ прошао да само 3,33 минута заостатка за победником седме етапе што само по себи доказује колико је убитачан темпо међу најодважнијима изазвала минула етапа Дакар релија.

Међу камионџијама најбоље се показала посада Сотников, Ахмедев, Ленков у Камазу, други је Ивеко са Ван Генугтеном, Ван Лимптом и Киндереном. Треће место на седмој етапи такође је припало Ивековим возачима, односно аргентинској посади у саставу Вилегра, Јакапони, Торлаши. У генералном пласману води Де Рој у Ивеку, а прате га руске посаде са Камазима. Сотников и Николајев касне за нешто више од три, односно пет минута за водећим камионом. До краја Дакар релија због тога је све могуће...

Данас се вози осма етапа од Ујунија до Салата, а укупни итинерер дуг је 892 километра.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар