Српска данас слави Дан Републике

Република Српска данас ће обележити 9. јануар, Дан Републике, који ће уједно бити и обележавање 25 година постојања Српске.

Република Српска 09.01.2017 | 07:09
Српска данас слави Дан Републике
Власти Републике Српске упутиле су око 2.000 позивница, а међу главним гостима биће, како је најављено, председник Србије Томислав Николић, патријарх српски Иринеј, а присуство је најавио и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Премијер Србије Александар Вучић честитао је председнику Републике Српске Милораду Додику и грађанима Дан РС, истичући да ће у Србији увек имати искрену подршку народа и владе.

"Вама, Влади и народу РС желим да честитам Дан Републике, у нади да ћете Српску поносно и љубоморно чувати и штитити, баш као и мир и стабилност у целој Босни и Херцеговини", поручио је Вучић у писму које је упутио Додику.

"У Србији ћете увек и заувек, имати искрену подршку народа и њене Владе", истиче се у писму.

Ово је први рођендан Републике Српске који се прославља након што су грађани на референдуму поручили да желе да га славе 9. јануара, а не неког другог датума. Ово је први пут и да се Дан РС обележава као потпуно секуларни празник, без црквеног обреда као дела званичног програма.

Како је најављено, Дан Републике ће по први пут бити обележен свечаном парадом улицама Бањалуке, те академијамом у свим општинама и градовима Српске.

Када је реч о паради, за сада је неизвесно да ли ће у њој учествовати припадници Трећег пешадијског пука, који је део оружаних снага БиХ, али представља баштину Војске РС, пошто су власти у Сарајеву одбиле да му дају одобрење за учешће.

Међутим, председавајући Председништва БиХ Младен Иванић најавио је да ће у Бањалуку доћи са 40 припадника Војске и војним оркестром.

Припреме за прославу већ су готово завршене - широм РС улице су украшене заставама и постављени су пригодни билборди.

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић је, преко Уставног суда, покушао да спречи прославу Дана Српске 9. јануара, јер тај датум наводно вређа осећања Бошњака будући да је реч о датуму који је и слава РС.

Иако је Уставни суд БиХ донео одлуку да је 9. јануар неуставан као Дан Републике, институције Српске су организовале референдум на којем су грађани великом већином потврдили да баш тај датум хоће да славе као "рођендан" РС.

Извор: Тањуг

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Зворник Република Српска

09.01.2017 06:24

Срећан нам свима дан Републике Српске,данас славимо дан почетка одбране Српског народа ок комшијских кама и пушака.Овог пута су се Срби раније пробудили него у предходним ратовима,када су нас xватали на спавању и пунили јаме са нама.Живјела Српска Република

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

09.01.2017 06:31

Јели референдум или анкета ста је или какп коме одговара цас овако цас онако бас као и власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми Сами

09.01.2017 06:58

Срецан дан Републико Српска....да доцекамо да те опет вратимо у устав као и нас грб двоглави орао и химну 'бозе правде'

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешо

09.01.2017 08:35

Даће Бог...

Name

007

09.01.2017 07:43

СРЕТНО РЕПУБЛИКО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

wук1

09.01.2017 08:53

Живјела Република Српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

09.01.2017 09:10

Тужно је гледати ову слику уз овај текст. Ако нисте знали то је амблем Републике Српске. Ми немамо свој грб. На застави једини на свијету умјесто грба имамо амблем. Као некакав спортски клуб. На централној свечаности изводиће се некаква мелодична пјесма, као инстант химн, умјесто Боже правде.. Не знам које био на власти када смо се одрекли наше химне, грба и заставе. И не занима ме. Само знам да смо то све имали 1995. године. Те године Имали смо и Војску РС, имали смо и Брчко, наши председник и и командант Војске РС су још били са нама и нису још били испоручени хашком трибуналу.Имали смо своју царину и граничну полицију и своју фудбалску лигу. Финале купа РС између Борца и приједорског Рудара посматрало је 20 000 људи. Фирме су радиле, незапосленост релативно мала а стандард солидан.....Живела РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре БЛ

09.01.2017 13:59

Ста мозес? закон јацег и моцнијег. стета сто српски јунаци поклекнусе спустисе главу да не би и кицма пукла...толико о великом јунаству..