Srpska danas slavi Dan Republike

Republika Srpska danas će obeležiti 9. januar, Dan Republike, koji će ujedno biti i obeležavanje 25 godina postojanja Srpske.

Republika Srpska 09.01.2017 | 07:09
Srpska danas slavi Dan Republike
Vlasti Republike Srpske uputile su oko 2.000 pozivnica, a među glavnim gostima biće, kako je najavljeno, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh srpski Irinej, a prisustvo je najavio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i građanima Dan RS, ističući da će u Srbiji uvek imati iskrenu podršku naroda i vlade.

"Vama, Vladi i narodu RS želim da čestitam Dan Republike, u nadi da ćete Srpsku ponosno i ljubomorno čuvati i štititi, baš kao i mir i stabilnost u celoj Bosni i Hercegovini", poručio je Vučić u pismu koje je uputio Dodiku.

"U Srbiji ćete uvek i zauvek, imati iskrenu podršku naroda i njene Vlade", ističe se u pismu.

Ovo je prvi rođendan Republike Srpske koji se proslavlja nakon što su građani na referendumu poručili da žele da ga slave 9. januara, a ne nekog drugog datuma. Ovo je prvi put i da se Dan RS obeležava kao potpuno sekularni praznik, bez crkvenog obreda kao dela zvaničnog programa.

Kako je najavljeno, Dan Republike će po prvi put biti obeležen svečanom paradom ulicama Banjaluke, te akademijamom u svim opštinama i gradovima Srpske.

Kada je reč o paradi, za sada je neizvesno da li će u njoj učestvovati pripadnici Trećeg pešadijskog puka, koji je deo oružanih snaga BiH, ali predstavlja baštinu Vojske RS, pošto su vlasti u Sarajevu odbile da mu daju odobrenje za učešće.

Međutim, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić najavio je da će u Banjaluku doći sa 40 pripadnika Vojske i vojnim orkestrom.

Pripreme za proslavu već su gotovo završene - širom RS ulice su ukrašene zastavama i postavljeni su prigodni bilbordi.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je, preko Ustavnog suda, pokušao da spreči proslavu Dana Srpske 9. januara, jer taj datum navodno vređa osećanja Bošnjaka budući da je reč o datumu koji je i slava RS.

Iako je Ustavni sud BiH doneo odluku da je 9. januar neustavan kao Dan Republike, institucije Srpske su organizovale referendum na kojem su građani velikom većinom potvrdili da baš taj datum hoće da slave kao "rođendan" RS.

Izvor: Tanjug

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Зворник Република Српска

09.01.2017 06:24

Срећан нам свима дан Републике Српске,данас славимо дан почетка одбране Српског народа ок комшијских кама и пушака.Овог пута су се Срби раније пробудили него у предходним ратовима,када су нас xватали на спавању и пунили јаме са нама.Живјела Српска Република

ODGOVORITE
Name

Turboskara

09.01.2017 06:31

Jeli referendum ili anketa sta je ili kakp kome odgovara cas ovako cas onako bas kao i vlast.

ODGOVORITE
Name

Mi Sami

09.01.2017 06:58

Srecan dan Republiko Srpska....da docekamo da te opet vratimo u ustav kao i nas grb dvoglavi orao i himnu 'boze pravde'

ODGOVORITE
Name

Нешо

09.01.2017 08:35

Даће Бог...

Name

007

09.01.2017 07:43

SRETNO REPUBLIKO.

ODGOVORITE
Name

wuk1

09.01.2017 08:53

Живјела Република Српска

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

09.01.2017 09:10

Tužno je gledati ovu sliku uz ovaj tekst. Ako niste znali to je amblem Republike Srpske. Mi nemamo svoj grb. Na zastavi jedini na svijetu umjesto grba imamo amblem. Kao nekakav sportski klub. Na centralnoj svečanosti izvodiće se nekakva melodična pjesma, kao instant himn, umjesto Bože pravde.. Ne znam koje bio na vlasti kada smo se odrekli naše himne, grba i zastave. I ne zanima me. Samo znam da smo to sve imali 1995. godine. Te godine Imali smo i Vojsku RS, imali smo i Brčko, naši predsednik i i komandant Vojske RS su još bili sa nama i nisu još bili isporučeni haškom tribunalu.Imali smo svoju carinu i graničnu policiju i svoju fudbalsku ligu. Finale kupa RS između Borca i prijedorskog Rudara posmatralo je 20 000 ljudi. Firme su radile, nezaposlenost relativno mala a standard solidan.....Živela RS!

ODGOVORITE
Name

Re BL

09.01.2017 13:59

Sta mozes? zakon jaceg i mocnijeg. steta sto srpski junaci pokleknuse spustise glavu da ne bi i kicma pukla...toliko o velikom junastvu..