Спремите компас – Париз – Дакар рели зове пустињске лисице...

Од 2. до 14. јануара у Парагвају, Боливији и Аргентини, вози се Дакар рели у свом 38. издању!

Остали спортови 02.01.2017 | 22:40
Спремите компас – Париз – Дакар рели зове пустињске лисице...
Ко има петљу на четири и два точка, е тај је на Дакар релију! Кроз беспућа Јужне Америке, уз близу 10.000 километара итинерера у наредним данима очкује нас октански удар на живце темпиран по мери сваког љубитеља аутомобилизма. Зато на почетку констатујемо да се о Дакар релију говори као о глобалном феномену. Да он то заиста јесте доказује чињеница да је од овог релија гледанији једино најбржи циркус Бернија Еклстона.

Заузмимо позицију пре старта 38. издања Дакар релија које А.С.О. асоцијација рачуна као 39. због чудне рачунице по којој се у укупан збир рачуна догађај из 2008. који је отказан.

Дакар рели се десети пут вози на јужној страни новог континента. Креће се из Парагваја 2. јануара, односно из Асунисона где би по пријавној листи требало да се појави 491 такмичар из 59 земаља учесница. Овај број не треба схватити буквално јер се по последњој информацији на страту неће појавити 83, већ 79 аутомобила. То значи да ће цифра од укупно предвиђених 316 возила разврстаних у четири класе варирати до самог старта.

Рачуна се и на 146 мотоцикала, 37 квадова и 83 аутомобила. Интересантно је да ће се међу аутомобилистима наћи и 10 возила из новоформиране УТВ категорије. У конкуренцији камиона стартује 50 посада. Камионџије на пут крећу са готово нулте надморске висине где влажност ваздуха достиже и сто процената. Тако ће бити на старту у Парагвају, а затим их чека Аргентина и боливијски планински масиви с надморском висином од 5.000 метара...

Први дан одмора за мајсторе волана је 8. јануар у граду Ла Паз који је по надморској висини навиша престоница света. Како би вам дочарали све могуће „недаће“ посада, добро је да кажемо да ће у наредној недељи такмичари морати да се припреме за тешке временске осцилације. Наиме, температура у пустињама Аргентине осцилира и до 50 степени Целзијуса у току 24 сата. Тако испада да ће за 13 дана колико траје такмичарски програм возачи морати да се суоче са непредвидљивим временом на укупно 12 етапа. Вози се укупно 10.000 километара итинерера и 4.000 километара специјалних (СС) испита. Овогодишњи Дакар рели траје до 14. јануара и циља у Буанос Аиресу.

Све у свему, очекује нас узбуђење, али не заборавимо да такмичари на пут не крећу препуштени сами себи. Сервисна логистика, односно екипе ће морати да се тркају с временом и навођењем возача. Нема ништа од ГПС навигације. Возачи ће морати „пешке“ да траже праву руту уз помоћ секције (карте) и бусоле. То заправо значи да се Дакар враћа традицији која обећава узбудљиву авантуру без модерних технолошких помагала. Ни ту није крај, јер се ФИА смиловала да возилима на бензински погон у конфигурацији 4x4 омогући коришћење за милиметар ширих усисника за ваздух на великим надморским висинама. Њихов промер је хомологизацијски постављен на 38 милиметара на предњој страни цеви за усис ваздуха.

Ко не зна, добро је да кажемо да је количина кисеоника веома битна за правилан рад мотора са унутрашњим сагоревањем. Без довољно ваздуха у компресионом простору већ сада са сигурношћу можемо рећи да ће неки мотори на висинама од 3.000 - 5.000 метара утихнути. Запамтите, на Париз - Дакар релију поред кисеоника за нормалан рад машина неопходно је сачувати моторе од прашине, односно песка у компресионом простору. Да не ширимо причу, у обавезном сету опреме такмичара налазе се и гомиле филтера за ваздух како би мотоцикли, квадови, теренци и камиони преживели 10.000 километара путешествија по беспућима. Битно је још рећи да су на Париз - Дакар релију турбо - бензинци забрањени, али да нема никаквих ограничења када је реч о атмосферским бензинцима.

Фаворити за најбољи пласман по логици ствари налазе се међу фабричким екипама. У конкуренцији мотоцикала ће бити компликовано. КТМ је фаворит међу двоточкашима, али не смемо занемарити ни Јамаху, Хускварну и Хонду. Подсетимо да и наш Габор Сагмајстер стартује на „КТМ 450 рели реплика“ мотоциклу. Он ће као и до сада уз подршку српског АМС-а покушати да заврши Дакар рели на најбољи могући начин. Када је реч о квадовима, односно четвороточкашима највеће шансе су на страни Јамахе и Хонде због припремљености возила.

Пошто су аутомобилисти посебна прича, наш тип на тесној и збиља неизвесној Дакар сеанси пада на Пежо. Француски тим ће и ове сезоне свакако бити први фаворит, али не треба занемарити ни Тојоту, Форд и Рено који могу жестоко да припрете. По некој слободној, и свакако незваничној теорији љути бој се очекује између Пежоа и Тојоте. Шпанац Хавијер Понс у „форду“ би по неким проценама могао да буде изненађење релија. Поред њега, ту су и Аргентинац Емилиано Спартро у „реноу“, као и Роан Шабот за воланом „тојоте“...

У конкурецији камиона најбоље шансе су пред Камазом, али не треба занемарити да њихови камиони нису темељно спремни због проблема у организационом периоду у екипи Камаз Мастер која је носиоц руског Дакар прогама. Због тога Ивеко, Татра, Мерцедес - Бенц, ДАФ, МАЗ, Сканија и МАН вребају своју шансу на престижном релију. Експерти кажу да је Ивеко на најбољем путу, док се МАН ословљава као „велики радник“, а Мерцедес са „господин“. Једноставно речено оваква поређења би могли свести у домен урбаних легенди и камионџијских причица за лаку ноћ када је Дакар у питању.

На крају целе баладе најбитније ће бити ко има добро припремљен мотор и циљано темпитане преносне односе у мењачу и диференцијалу. Пратећа сервисна логистика се подразумева, као и довољне, никада превелике количине горива.

Пошто свака прича има свој почетак као и крај, ми ову завршавамо једном занимљивошћу. Наиме, још 2014. екипа од осам радника Нисана у Барселони почела је рестаурацију „нисан патрол дакар“ возила из 1987. године. Сада су га завршили, а реч је о антологијском возилу које је у пустињи доказало моћ турбо - дизел мотора наспрам „ото“ бензинских погонских јединица. Поменути „патрол“ има мотор од 2.800 кубика и 146 коњских снага. Нисанов теренац био је први дизел који је рели завршио у првих 10, односно као девето возило у генералном пласману. Овај податак наводимо због тога што је „патрол дакар“ недавно поново враћен пустињским динама, а може се сматрати и претечом Пежоовог „2008 дкр“ теренца који је прошле године однео победу на Дакар релију користећи битурбо дизел агрегат са шест цилиндара у В6 распореду од 340 коњских снага.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар