Spremite kompas – Pariz – Dakar reli zove pustinjske lisice...

Od 2. do 14. januara u Paragvaju, Boliviji i Argentini, vozi se Dakar reli u svom 38. izdanju!

Ostali sportovi 02.01.2017 | 22:40
Spremite kompas – Pariz – Dakar reli zove pustinjske lisice...
Ko ima petlju na četiri i dva točka, e taj je na Dakar reliju! Kroz bespuća Južne Amerike, uz blizu 10.000 kilometara itinerera u narednim danima očkuje nas oktanski udar na živce tempiran po meri svakog ljubitelja automobilizma. Zato na početku konstatujemo da se o Dakar reliju govori kao o globalnom fenomenu. Da on to zaista jeste dokazuje činjenica da je od ovog relija gledaniji jedino najbrži cirkus Bernija Eklstona.

Zauzmimo poziciju pre starta 38. izdanja Dakar relija koje A.S.O. asocijacija računa kao 39. zbog čudne računice po kojoj se u ukupan zbir računa događaj iz 2008. koji je otkazan.

Dakar reli se deseti put vozi na južnoj strani novog kontinenta. Kreće se iz Paragvaja 2. januara, odnosno iz Asunisona gde bi po prijavnoj listi trebalo da se pojavi 491 takmičar iz 59 zemalja učesnica. Ovaj broj ne treba shvatiti bukvalno jer se po poslednjoj informaciji na stratu neće pojaviti 83, već 79 automobila. To znači da će cifra od ukupno predviđenih 316 vozila razvrstanih u četiri klase varirati do samog starta.

Računa se i na 146 motocikala, 37 kvadova i 83 automobila. Interesantno je da će se među automobilistima naći i 10 vozila iz novoformirane UTV kategorije. U konkurenciji kamiona startuje 50 posada. Kamiondžije na put kreću sa gotovo nulte nadmorske visine gde vlažnost vazduha dostiže i sto procenata. Tako će biti na startu u Paragvaju, a zatim ih čeka Argentina i bolivijski planinski masivi s nadmorskom visinom od 5.000 metara...

Prvi dan odmora za majstore volana je 8. januar u gradu La Paz koji je po nadmorskoj visini naviša prestonica sveta. Kako bi vam dočarali sve moguće „nedaće“ posada, dobro je da kažemo da će u narednoj nedelji takmičari morati da se pripreme za teške vremenske oscilacije. Naime, temperatura u pustinjama Argentine oscilira i do 50 stepeni Celzijusa u toku 24 sata. Tako ispada da će za 13 dana koliko traje takmičarski program vozači morati da se suoče sa nepredvidljivim vremenom na ukupno 12 etapa. Vozi se ukupno 10.000 kilometara itinerera i 4.000 kilometara specijalnih (SS) ispita. Ovogodišnji Dakar reli traje do 14. januara i cilja u Buanos Airesu.

Sve u svemu, očekuje nas uzbuđenje, ali ne zaboravimo da takmičari na put ne kreću prepušteni sami sebi. Servisna logistika, odnosno ekipe će morati da se trkaju s vremenom i navođenjem vozača. Nema ništa od GPS navigacije. Vozači će morati „peške“ da traže pravu rutu uz pomoć sekcije (karte) i busole. To zapravo znači da se Dakar vraća tradiciji koja obećava uzbudljivu avanturu bez modernih tehnoloških pomagala. Ni tu nije kraj, jer se FIA smilovala da vozilima na benzinski pogon u konfiguraciji 4x4 omogući korišćenje za milimetar širih usisnika za vazduh na velikim nadmorskim visinama. Njihov promer je homologizacijski postavljen na 38 milimetara na prednjoj strani cevi za usis vazduha.

Ko ne zna, dobro je da kažemo da je količina kiseonika veoma bitna za pravilan rad motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Bez dovoljno vazduha u kompresionom prostoru već sada sa sigurnošću možemo reći da će neki motori na visinama od 3.000 - 5.000 metara utihnuti. Zapamtite, na Pariz - Dakar reliju pored kiseonika za normalan rad mašina neophodno je sačuvati motore od prašine, odnosno peska u kompresionom prostoru. Da ne širimo priču, u obaveznom setu opreme takmičara nalaze se i gomile filtera za vazduh kako bi motocikli, kvadovi, terenci i kamioni preživeli 10.000 kilometara putešestvija po bespućima. Bitno je još reći da su na Pariz - Dakar reliju turbo - benzinci zabranjeni, ali da nema nikakvih ograničenja kada je reč o atmosferskim benzincima.

Favoriti za najbolji plasman po logici stvari nalaze se među fabričkim ekipama. U konkurenciji motocikala će biti komplikovano. KTM je favorit među dvotočkašima, ali ne smemo zanemariti ni Jamahu, Huskvarnu i Hondu. Podsetimo da i naš Gabor Sagmajster startuje na „KTM 450 reli replika“ motociklu. On će kao i do sada uz podršku srpskog AMS-a pokušati da završi Dakar reli na najbolji mogući način. Kada je reč o kvadovima, odnosno četvorotočkašima najveće šanse su na strani Jamahe i Honde zbog pripremljenosti vozila.

Pošto su automobilisti posebna priča, naš tip na tesnoj i zbilja neizvesnoj Dakar seansi pada na Pežo. Francuski tim će i ove sezone svakako biti prvi favorit, ali ne treba zanemariti ni Tojotu, Ford i Reno koji mogu žestoko da priprete. Po nekoj slobodnoj, i svakako nezvaničnoj teoriji ljuti boj se očekuje između Pežoa i Tojote. Španac Havijer Pons u „fordu“ bi po nekim procenama mogao da bude iznenađenje relija. Pored njega, tu su i Argentinac Emiliano Spartro u „renou“, kao i Roan Šabot za volanom „tojote“...

U konkureciji kamiona najbolje šanse su pred Kamazom, ali ne treba zanemariti da njihovi kamioni nisu temeljno spremni zbog problema u organizacionom periodu u ekipi Kamaz Master koja je nosioc ruskog Dakar progama. Zbog toga Iveko, Tatra, Mercedes - Benc, DAF, MAZ, Skanija i MAN vrebaju svoju šansu na prestižnom reliju. Eksperti kažu da je Iveko na najboljem putu, dok se MAN oslovljava kao „veliki radnik“, a Mercedes sa „gospodin“. Jednostavno rečeno ovakva poređenja bi mogli svesti u domen urbanih legendi i kamiondžijskih pričica za laku noć kada je Dakar u pitanju.

Na kraju cele balade najbitnije će biti ko ima dobro pripremljen motor i ciljano tempitane prenosne odnose u menjaču i diferencijalu. Prateća servisna logistika se podrazumeva, kao i dovoljne, nikada prevelike količine goriva.

Pošto svaka priča ima svoj početak kao i kraj, mi ovu završavamo jednom zanimljivošću. Naime, još 2014. ekipa od osam radnika Nisana u Barseloni počela je restauraciju „nisan patrol dakar“ vozila iz 1987. godine. Sada su ga završili, a reč je o antologijskom vozilu koje je u pustinji dokazalo moć turbo - dizel motora naspram „oto“ benzinskih pogonskih jedinica. Pomenuti „patrol“ ima motor od 2.800 kubika i 146 konjskih snaga. Nisanov terenac bio je prvi dizel koji je reli završio u prvih 10, odnosno kao deveto vozilo u generalnom plasmanu. Ovaj podatak navodimo zbog toga što je „patrol dakar“ nedavno ponovo vraćen pustinjskim dinama, a može se smatrati i pretečom Pežoovog „2008 dkr“ terenca koji je prošle godine odneo pobedu na Dakar reliju koristeći biturbo dizel agregat sa šest cilindara u V6 rasporedu od 340 konjskih snaga.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar