Анализа: КОНАЧНО! Имамо праву трку, сад гас до даске!

Меси није био гладан као обично, Роналдо постио и ево шта смо добили - најзанимљивију борбу за Златну копачку у последњих 10 година.

Фудбал 03.01.2017 | 23:45
Анализа: КОНАЧНО! Имамо праву трку, сад гас до даске!
Сећате ли се ко је освојио Златну копачку пре ове ере Месија и Роналда, односно сурове доминације Реала, Барселоне и шпанске Примере уопште? Није лако, пуних десет година је прошло... Нагађајте без помоћи гугла. Ван Нистелрој? Није! Анри? Није! Макај? Није! Роналдо дебељуца, Ето, Ван Перси, Ларсон, Жардел... Ниједан од њих. Видите да није лако... Тачан одговор је Франческо Тоти. Сезона 2006/07, голова 26, бодова - пута два, захваљујући коефицијенту Серије А. Дакле 52, далеко најмање у претходној деценији. 

Додуше, "провукао" се некако у тих десет сезона једном Дијего Форлан – али и он је тада играо у доминантној Примери – односно Луис Суарез, чија је друга тутула најбољег стрелца испуњавала два од три у последњих десет година успостављених услова: Није Меси илиРоналдо, али је опет шпанска лига, а и клуб је Барселона.  

И тако, да не би те две фантастичне голгетерске сезоне Луиса Суареза и једне Дијега Форлана, двојица далеко најпопуларнијих фудбалера света "приватизовали" би у потпуности и ову награду, као што су Златну лопту. Последњи освајач Златне лопте пре Месија илиРоналда? Кака, опет пре десет година! Добро, то је већ било лакше...    

Са бројкама од по педесетак голова, колико су неретко током сезоне успевали да постигну Кристијано Роналдо и Лионел Меси, нико није могао да се носи. Трка за Златну копачку тако је почела да губи на занимљивости, самим тим и на смислу, али "спринт"Игуаина, Роналда и Суареза у финишу прошле сезоне, који је у једном тренутку заличио на најатрактивнију атлетску тркачку дисциплину, вратио је популарност овом такмичењу. 

На прелазу из старе у нову годину подвукли смо црту када је овосезонска трка у питању. И ако ћемо по првих пет месеци слободно можемо да констатујемо да нас чекају врхунска узбуђења у првим месецима 2017. Јер ако трендови из друге половине 2016. буду настављени, могло би да се догоди да се за Златну копачку бори десетак највећих асова данашњице. Тренутно, у само пет или шест голова разлике налазе се играчи попутКаванија, Обамејана, Икардија, Белотија, Модеста, Дијега Косте, Левандовског, Суареза, Санчеза, Ибрахимовића, наравно и Месија и Роналда.

Логично, многи од ових фудбалера ће како сезона буде одмицала отпадати, али с обзиром на дужину списка, реално је очекивати да можда чак четири, пет играча до самог краја остане у трци. Као и увек, први из озбиљне конкуренције бивају елиминисани фудбалери из такозваних малих лига, чији су коефицијенти 1.0. 

(Највиши, коефицијент 2.0, има пет најјачих лига по: Шпанија, Енглеска, Италија, Немачка и Португалија. Са 1.5 множе се голови у Француској, Холандији, Белгији, Швајцарској, Аустрији, Русији, Турској...а са 1.00 погоци у оним најмање атрактивним шампионатима попут Малте, Летоније, Северне Ирске, Литваније, Луксембурга, Мађарске, Бугарске, па и Србије...)         

Тако ће тренутно другопласирани нападач Розенборга Кристијан Геткјер (19 погодака), чије је првенство већ завршено а сваки гол вреди 1.5 бод, врло брзо почети да пада на овој табели. Баш као и Овоери из шведског Хакена (17 голова), Кабаев из естонског Калева (25 голова), или Гоу из казахстанског Каирата (23 гола).  

ПЛАСМАН ОД 5. ДО 30. МЕСТА: Дијего Коста 13 (26), Модест 13 (26), Џеко 13 (26), Овоери 17 (25,5), Кабаев 25 (25), Левандовски 12 (24), Љуљаку 16 (24), Суарез 12 (24), Меси 12 (24), Ибрахимовић 12 (24), Теодорчик 16 (24), А. Санчез 12 (24), Гоу 23 (23), Родионов 15 (22,5), С. Андерсон 15 (22,5), Мертенс 11 (22), Картјансон 14 (21), Пуки 14(21), Игуаин 10 (20), Агуеро 10 (20), Роналдо 10 (20), Лукаку 10 (20), Андре Силва 10 (20), Марега 10 (20), Јаго Аспас 10 (20).

Лидерску позицију за сада држи фантастични Дортмундов брзањац Пјер Емерик Обамејан. Габонац је на досадашњих 16 утакмица Бундеслиге дао исто толико голова и није се догодило у првом делу сезоне да је везао две утакмице без постигнутог гола. Уколико настави у истом ритму тешко да ће неко успети да га престигне. Мада, треба имати у виду да за разлику од ривала из Шпаније, Италије и Енглеске он има четири меча мање на располагању, због мањег броја клубова у немачком шампионату. Колики је то хендикеп за Обамејана, толико је коефицијент француске Лиге 1 проблем за тренутно четвртопласираног Единсона Каванија. Да Французи нису изгубили пето место на УЕФА ранг листи шампионата, Уругвајац би сада водио коло са 36 бодова (голови би му се множили са два), јер је постигао два поготка више од нападача Борусије у првом делу сезоне. 

Свако има своју "кочницу", а Икардијева је Интер. Неразури нису бриљирали протекле јесени, па ипак, Аргентинац се изборио за 14 голова који су га гурнули на високо треће место. Или практично речено друго, пошто је Геткјер већ завршио такмичење... Његова даља борба за Златну копачку у многоме ће зависити од игара Интера. То је општа оцена стручњака. Следи група играча са по 26 бодова (13 голова) коју предводи Андреа Белоти из Торина. Због чега смо њега сврстали у ТОП 5, а не Дијега Косту, Џека или Модеста? Врло је просто – млади Италијан игра у најслабијој екипи од свих поменутих, па још у лиги где се пословично најтеже постижу голови. Иако можда ове сезоне не делује тако... 

У групу фаворита сврстаћемо и четворку са по 12 голова на конту, односно 24 бода –Роберт Левандовски, Луис Суарез, Алексис Санчез, Златан Ибрахимовић. Само с једним хет-триком, можда баш у првим данима нове године, било који од ове четворице расних голгетера избио би у први план и сустигао Пјер Емерика Обамејана... 

Роналдо и Меси?

Наравно да их нисмо заборавили. Уосталом, да у протеклих пет, шест месеци нису мало више постили, вероватно и не бисмо имали овакву гужву у борби за трофеј. Аргентинац је имао паузу од месец дана која га је успорила током јесени, тако да је са нешто више од 1.000минута на терену и 12 голова остао испод свог нивоа. Уколико буде здрав његова највећа "кочница" биће клупски колега Луис Суарез. Ипак, не треба заборавити да је прошле сезоне читав тим "гурао" Суареза до Златне копачке. Можда је сада дошло време да се Уругвајац реваншира и препусти трку за трон клупском колеги. Знате, као оно у Формули 1... 

Када је Роналдо у питању, можда први пут откако је дошао у Реал, не би требало да буде изненађење уколико буде ишао испод просека. А знате ли колико износи његов просек првенствених голова? Више од 35! Марка је још крајем године најавила одређене промене у "професионалном ритму" Португалца, а све у циљу продужавања "рока трајања". То би конкретно требало да подразумева прескакање одређених "небитних" утакмица на којима се најчешће побољшавају статистичке категорије. Уосталом, само 11 првенствених утакмица у првом делу сезоне говори у прилог томе. 

Е сад, велико је питање да ли ће Зинедин Зидан и надлежни у Реалу успети да убеде Роналдада је природно и нормално да у четвртој деценији постиже "само" тридесетак голова по сезони, односно да некад треба мало и одмори. Од тога ће у великој мери зависити да лиКристијана Роналда треба сврстати у групу фудбалера који у завршницу трке крећу "из првог реда".       

Срби?

Остаће у трећем плану и ове сезоне. Андрија Калуђеровић (20 голова у завршеном шампионату Литваније) тренутно дели 18. место са Роналдом, међутим, убрзо ће надоле. Када је у питању Суперлига, њен први стрелац, везиста Партизана Леонардо, са 12 голова и коефицијентом 1.00 никако не може да уђе у озбиљну конкуренцију за горњи део табеле. Опет, у лигама петице немамо нападача који стандардно играју, па и немамо чему да се надамо...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар