Analiza: KONAČNO! Imamo pravu trku, sad gas do daske!

Mesi nije bio gladan kao obično, Ronaldo postio i evo šta smo dobili - najzanimljiviju borbu za Zlatnu kopačku u poslednjih 10 godina.

Fudbal 03.01.2017 | 23:45
Analiza: KONAČNO! Imamo pravu trku, sad gas do daske!
Sećate li se ko je osvojio Zlatnu kopačku pre ove ere Mesija i Ronalda, odnosno surove dominacije Reala, Barselone i španske Primere uopšte? Nije lako, punih deset godina je prošlo... Nagađajte bez pomoći gugla. Van Nistelroj? Nije! Anri? Nije! Makaj? Nije! Ronaldo debeljuca, Eto, Van Persi, Larson, Žardel... Nijedan od njih. Vidite da nije lako... Tačan odgovor je Frančesko Toti. Sezona 2006/07, golova 26, bodova - puta dva, zahvaljujući koeficijentu Serije A. Dakle 52, daleko najmanje u prethodnoj deceniji. 

Doduše, "provukao" se nekako u tih deset sezona jednom Dijego Forlan – ali i on je tada igrao u dominantnoj Primeri – odnosno Luis Suarez, čija je druga tutula najboljeg strelca ispunjavala dva od tri u poslednjih deset godina uspostavljenih uslova: Nije Mesi iliRonaldo, ali je opet španska liga, a i klub je Barselona.  

I tako, da ne bi te dve fantastične golgeterske sezone Luisa Suareza i jedne Dijega Forlana, dvojica daleko najpopularnijih fudbalera sveta "privatizovali" bi u potpunosti i ovu nagradu, kao što su Zlatnu loptu. Poslednji osvajač Zlatne lopte pre Mesija iliRonalda? Kaka, opet pre deset godina! Dobro, to je već bilo lakše...    

Sa brojkama od po pedesetak golova, koliko su neretko tokom sezone uspevali da postignu Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi, niko nije mogao da se nosi. Trka za Zlatnu kopačku tako je počela da gubi na zanimljivosti, samim tim i na smislu, ali "sprint"Iguaina, Ronalda i Suareza u finišu prošle sezone, koji je u jednom trenutku zaličio na najatraktivniju atletsku trkačku disciplinu, vratio je popularnost ovom takmičenju. 

Na prelazu iz stare u novu godinu podvukli smo crtu kada je ovosezonska trka u pitanju. I ako ćemo po prvih pet meseci slobodno možemo da konstatujemo da nas čekaju vrhunska uzbuđenja u prvim mesecima 2017. Jer ako trendovi iz druge polovine 2016. budu nastavljeni, moglo bi da se dogodi da se za Zlatnu kopačku bori desetak najvećih asova današnjice. Trenutno, u samo pet ili šest golova razlike nalaze se igrači poputKavanija, Obamejana, Ikardija, Belotija, Modesta, Dijega Koste, Levandovskog, Suareza, Sančeza, Ibrahimovića, naravno i Mesija i Ronalda.

Logično, mnogi od ovih fudbalera će kako sezona bude odmicala otpadati, ali s obzirom na dužinu spiska, realno je očekivati da možda čak četiri, pet igrača do samog kraja ostane u trci. Kao i uvek, prvi iz ozbiljne konkurencije bivaju eliminisani fudbaleri iz takozvanih malih liga, čiji su koeficijenti 1.0. 

(Najviši, koeficijent 2.0, ima pet najjačih liga po: Španija, Engleska, Italija, Nemačka i Portugalija. Sa 1.5 množe se golovi u Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Švajcarskoj, Austriji, Rusiji, Turskoj...a sa 1.00 pogoci u onim najmanje atraktivnim šampionatima poput Malte, Letonije, Severne Irske, Litvanije, Luksemburga, Mađarske, Bugarske, pa i Srbije...)         

Tako će trenutno drugoplasirani napadač Rozenborga Kristijan Getkjer (19 pogodaka), čije je prvenstvo već završeno a svaki gol vredi 1.5 bod, vrlo brzo početi da pada na ovoj tabeli. Baš kao i Ovoeri iz švedskog Hakena (17 golova), Kabaev iz estonskog Kaleva (25 golova), ili Gou iz kazahstanskog Kairata (23 gola).  

PLASMAN OD 5. DO 30. MESTA: Dijego Kosta 13 (26), Modest 13 (26), Džeko 13 (26), Ovoeri 17 (25,5), Kabaev 25 (25), Levandovski 12 (24), Ljuljaku 16 (24), Suarez 12 (24), Mesi 12 (24), Ibrahimović 12 (24), Teodorčik 16 (24), A. Sančez 12 (24), Gou 23 (23), Rodionov 15 (22,5), S. Anderson 15 (22,5), Mertens 11 (22), Kartjanson 14 (21), Puki 14(21), Iguain 10 (20), Aguero 10 (20), Ronaldo 10 (20), Lukaku 10 (20), Andre Silva 10 (20), Marega 10 (20), Jago Aspas 10 (20).

Lidersku poziciju za sada drži fantastični Dortmundov brzanjac Pjer Emerik Obamejan. Gabonac je na dosadašnjih 16 utakmica Bundeslige dao isto toliko golova i nije se dogodilo u prvom delu sezone da je vezao dve utakmice bez postignutog gola. Ukoliko nastavi u istom ritmu teško da će neko uspeti da ga prestigne. Mada, treba imati u vidu da za razliku od rivala iz Španije, Italije i Engleske on ima četiri meča manje na raspolaganju, zbog manjeg broja klubova u nemačkom šampionatu. Koliki je to hendikep za Obamejana, toliko je koeficijent francuske Lige 1 problem za trenutno četvrtoplasiranog Edinsona Kavanija. Da Francuzi nisu izgubili peto mesto na UEFA rang listi šampionata, Urugvajac bi sada vodio kolo sa 36 bodova (golovi bi mu se množili sa dva), jer je postigao dva pogotka više od napadača Borusije u prvom delu sezone. 

Svako ima svoju "kočnicu", a Ikardijeva je Inter. Nerazuri nisu briljirali protekle jeseni, pa ipak, Argentinac se izborio za 14 golova koji su ga gurnuli na visoko treće mesto. Ili praktično rečeno drugo, pošto je Getkjer već završio takmičenje... Njegova dalja borba za Zlatnu kopačku u mnogome će zavisiti od igara Intera. To je opšta ocena stručnjaka. Sledi grupa igrača sa po 26 bodova (13 golova) koju predvodi Andrea Beloti iz Torina. Zbog čega smo njega svrstali u TOP 5, a ne Dijega Kostu, Džeka ili Modesta? Vrlo je prosto – mladi Italijan igra u najslabijoj ekipi od svih pomenutih, pa još u ligi gde se poslovično najteže postižu golovi. Iako možda ove sezone ne deluje tako... 

U grupu favorita svrstaćemo i četvorku sa po 12 golova na kontu, odnosno 24 boda –Robert Levandovski, Luis Suarez, Aleksis Sančez, Zlatan Ibrahimović. Samo s jednim het-trikom, možda baš u prvim danima nove godine, bilo koji od ove četvorice rasnih golgetera izbio bi u prvi plan i sustigao Pjer Emerika Obamejana... 

Ronaldo i Mesi?

Naravno da ih nismo zaboravili. Uostalom, da u proteklih pet, šest meseci nisu malo više postili, verovatno i ne bismo imali ovakvu gužvu u borbi za trofej. Argentinac je imao pauzu od mesec dana koja ga je usporila tokom jeseni, tako da je sa nešto više od 1.000minuta na terenu i 12 golova ostao ispod svog nivoa. Ukoliko bude zdrav njegova najveća "kočnica" biće klupski kolega Luis Suarez. Ipak, ne treba zaboraviti da je prošle sezone čitav tim "gurao" Suareza do Zlatne kopačke. Možda je sada došlo vreme da se Urugvajac revanšira i prepusti trku za tron klupskom kolegi. Znate, kao ono u Formuli 1... 

Kada je Ronaldo u pitanju, možda prvi put otkako je došao u Real, ne bi trebalo da bude iznenađenje ukoliko bude išao ispod proseka. A znate li koliko iznosi njegov prosek prvenstvenih golova? Više od 35! Marka je još krajem godine najavila određene promene u "profesionalnom ritmu" Portugalca, a sve u cilju produžavanja "roka trajanja". To bi konkretno trebalo da podrazumeva preskakanje određenih "nebitnih" utakmica na kojima se najčešće poboljšavaju statističke kategorije. Uostalom, samo 11 prvenstvenih utakmica u prvom delu sezone govori u prilog tome. 

E sad, veliko je pitanje da li će Zinedin Zidan i nadležni u Realu uspeti da ubede Ronaldada je prirodno i normalno da u četvrtoj deceniji postiže "samo" tridesetak golova po sezoni, odnosno da nekad treba malo i odmori. Od toga će u velikoj meri zavisiti da liKristijana Ronalda treba svrstati u grupu fudbalera koji u završnicu trke kreću "iz prvog reda".       

Srbi?

Ostaće u trećem planu i ove sezone. Andrija Kaluđerović (20 golova u završenom šampionatu Litvanije) trenutno deli 18. mesto sa Ronaldom, međutim, ubrzo će nadole. Kada je u pitanju Superliga, njen prvi strelac, vezista Partizana Leonardo, sa 12 golova i koeficijentom 1.00 nikako ne može da uđe u ozbiljnu konkurenciju za gornji deo tabele. Opet, u ligama petice nemamo napadača koji standardno igraju, pa i nemamo čemu da se nadamo...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar