Ствари у вашем дому које вас доказано чине уморним

У доба модерне технологије све је замишљено да одговара нашем комфору, односно да нас не умара превише. Зашто онда данас толико људи пати од синдрома хроничног умора или је под великим стресом?

Здравље 02.01.2017 | 10:32
Ствари у вашем дому које вас доказано чине уморним
Генерално гледано, људи су данас мање активни него пре 50 или 100 година. То се односи првенствено на физичку активност и рад као преовлађујући узрок телесног умора. Али, човека не умара само физичка активност већ и чиниоци који делују на психу, тврде стручњаци који сталан умор називају болешћу 21. века.

Велик утицај на то има наш дом, где проводимо већину времена када нисмо на послу. Ево како одређене ствари у нашем дому делују као окидачи тог стања:

Неодговарајућа температура

Људско тело је програмирано да најбоље функционише на температури између 17 и 20 степени Целзијусових. Ако је у вашем дому хладније или топлије од оптималне темепратуре, тада могу да се појаве симптоми попут успаваности, безвољности, лоше циркулације...

Сметња за вид

Истраживања су показала да нас поједини визуални надржаји умарају више од других. Као одличан пример истичу се боје, при чему је плава она која нас чини најуморнијим. Зато би требало да буде резервисана искључиво за спаваћу собу јер доказано успорава рад срца, смањује крвни притисак и изазива поспаност.

Мобилни телефони и остали електронски уређаји

Наша зависност од технологије сматра се главним кривцем за умор јер се уз њих никад до краја не опуштамо, односно не ‘искључимо’. Тако спавање уз мобилне телефоне, преносне раћунаре и ТВ уређаје нема једнак утицај на организам као неометан сан који је кључан за осећај одморности.

Неред

Иако ће многи можда посумњати у то, научници наводе да нас неред ипак умара. Следећи пут кад вам се буде спавало, кривицу за то слободно свалите на свој неуредан сто или неопеглани веш.

Доказано је да неред има лош утицај на моћ концентрације, па наша пажња одлази на ствари које нас подсвесно узнемиравају, што узрокује когнитивно напрезање.

Брза храна

Храна богата шећерима и угљеним хидратима никад раније није била заступљена у толикој мери у људској исхрани као данас. Она након конзумирања изазива ‘фикс’ - нагли раст нивоа шећера у крви, а затим и нагли пад, што узрокује јак осећај умора и поспаности.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар