Обавезно служење војног рока у Србији?

У Војсци Србије и Министарству одбране разматра се евентуално враћање обавезног служења војног рока, рекао је портпарол Војске Србије Јован Кривокапић.

Србија 31.12.2016 | 09:38
Обавезно служење војног рока у Србији?
Он је појаснио да поједине анкете показују да се 70 одсто испитаних залаже за повратак обавезног служења војног рока и да се у Војсци и Министарству одбране разматра та опција.

"На нивоу Министарства одбране и Војске Србије формиран је радни тим који разматра нова стратегијска документа, то су документа од највећег значаја за Војску. А једно од питања које се разматра је и враћање обавезног служења војног рока", рекао је Кривокапић за Радио-телевизију Србије.

Он је навео да ће, уколико то буде предложено као једна од мјера, она бити упућена Влади Србије, па даље Скупштини.

Кривокапић је истакао да у Србији постоји добровољно служење војног рока, а да је од децембра ове године омогућен нови концепт, према коме добровољно служење војске траје шест мјесеци, ради повећања оперативних могућности Војске Србије.

Говорећи о заједничким активностима Војске Србије и МУП-а у оквиру мигрантске кризе, Кривокапић је навео да је у посљедње двије седмице ухапшено 25 кријумчара илегалних миграната, а од јула до данас откривено више од 18.000 илегалних покушаја прелазака границе Србије.

"Ухватили смо 119 кријумчара. Највише их је из Србије, њих 90, остали су из Бугарске, Пакистана, Авганистана и Холандија. Они су покушали да превезу 1.200 миграната претпостављамо на север земље", рекао је Кривокапић.

Он је навео да војска и полиција даноноћно обезбјеђују 670 километара границе од илегалних прелазака и ради спречавања кријумчарења.

Извор: Агенције/РТС

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Задовољан

31.12.2016 09:14

Браво Србија ниста боље и паметније није могла урадити за своју нацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

31.12.2016 11:17

То никад неце бити. Да буде многи би то једва доцекали да једном заувијек заврсе са нама. Немамо дјеце, демографија нам је катастрофа ми размисљамо о војсци и то обавезној. Залосни сте сви редом.

Name

ббс

31.12.2016 11:57

Болан немогу хранити и издвајати средства за садашњу војску која је гладна по гарнизонима.Никакви услови.

Name

Истина

31.12.2016 09:14

Досадило професионалцима гулити стразу, лаксе нахватати робова па њих ставити на ледину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

31.12.2016 10:08

Обавезно слузење војног рока није требали нијада ни укудати. Обавезно слузенхе војног рока је укинуто плански ипоз политицки разлига пи зељи насих непријатеља. Војска је одувијек била осим орузане силе и нека врста зивотбе сколе у којој су млади регрути уцили се војницкој дициплини и својим зивотним обавезама. Због тога ради будуцности насе дјеце обавезно слузење војног рока трева сто прихе увести не само у СРБији вец и по свим другим Републикама бивсе Југославије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алија Сиротановић

31.12.2016 10:21

Па сто те војска не нуци да писес у 5 реценица си имао десет гресака.

Name

Ре алија

31.12.2016 11:44

Па он није слузио јер му је сметала петокрака на капи. :)

Name

Михаило Микиц

31.12.2016 11:45

Сиротињо моје пуста. Када сам требо да идем попут тебе у армију да науцим да цитам и писем и неки занат да заврсим они су за инат СРБима тада војску укинули да неби СРБи могли тако да пјевају "радо иде СРБин у војнике". Ето мој Аалијо, тако је Бог хтјео или Тајни владари из сенке да СРБи умјесто да иду у армију и слузе Богу и народу умјесто тога морадосе се да разидју по бјелом сјету "трбухом за крухом!" Небрини мујо и ти цес јунаце за СРБима својим ускоро поци у бјели свјет!

Name

Алија Сиротановић

31.12.2016 15:47

Ја нисам у војсци науцио писати него у сколи.

Name

перица

31.12.2016 10:20

Да, наравно. Овде нико не размисља о економској страни. Па немају висе куце по 7 синова па да раде за дрзаву: Све сто отворис уведес то треба и одрзавати у зивоту. Мисле да це приватницима увести нове намете да хране војску. Хоце мало сутра, зато и јесмо рекордери по одласку на Запад. Овде би људи све да приусте али да то неко други заради хе хе, па нису млади глупи....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

31.12.2016 10:28

Ако се то деси ја цу предати папире за србијанско дрзављанство!!! Цисто да сина могу послати у војску.Мислим да су данасње генерације много лосије у односу на генерације које су слузиле војску.Ја сам имао среце да слузим у ВРС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

014

31.12.2016 10:53

Тацно је.

Name

Игор

31.12.2016 11:13

Браво глупане. И ја сам слузио у ВРС, просао цитав рат зато моје дијете и нико мој неце висе ни у једну војску. А ти си примјер како се пале масе. Нека се прво посвете образовању, уведу квалитетно физицко образовање. Након тога здравству , да будемо здрави. Па економији да моземо да хранимо висецлане породице. Кад то буде нека уведу и обавезан војни рок да има ко то све да брани. Овако да ми дијете иде на обуку па да сутра легне у ров као и ја сто сам и брани имовину олоса и хостаплера нема сансе. А ти имас рјесење ако си за ту опцију ста це ти војска саљи дијете у Милорадову полицију и нека брани и тебе и њега. Ја браним сам себе и своје , хвала Богу далеко од вас тако паметних.

Name

Ре драган

31.12.2016 22:53

Своје дијете зртвоват за богаство неког ко те јебе у мозак који ти је оцигледно спрзен. Гдје си се ти сколовао и ко те је сколовао па ти узео памет? Ја моје дијете не дам ни да придје до регутације а камо ли да обуце војницку цизму. Упуцао бих сваког кад би ми само споменуо да ми дијете иде у било коју војску..

Name

Купусар

31.12.2016 10:29

Сваки дан не по једна него редовно висе глупости у глупом региону.Нема бре куце засто да вас уједе а они би војске , дрзаве и остале глупости.Слободно се мало измакните и погледајте се са стране да видите наста то све лици и како се вец годинама бламирате којекаквим испадима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

31.12.2016 11:02

Ако то уради Србија онда це и БиХ морати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

31.12.2016 11:41

Слузење војног рока на добровољној основи је сасвим нормална и коректна опција. Обавеза слузења војног рока би била велика греска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро

31.12.2016 13:58

Зашто обавезно? па онда татини синови по Београду и Н. Саду а сиротиња у граничне јединице и у недодјијама. Добровољно брале па нека се јављају патриоти нека служе, али им то рачунати у радни стаж.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

31.12.2016 14:11

Некада сам био за укидање обавезног војног рока а сада сам за велико ЗА. Ево и зашто :Момци који су постали пунољетни без посла постају хулигани одају се криминалу никога не зарезују ни под разно незнају ста је ријец бити дисциплинован. Све ове негативне ствари це им војска избити из главе. И јос несто војни рок би требао бити не мањи од 12 мјесеци а мозда и висе. Али градјани РС само да слузе на територији РС и њеним касарнама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

29.01.2017 15:37

Уопште није тако. Ти незапослени млади када би се вратили из војске вратили би се у исту средину без посла и перспективе. Животна дисциплина се стиче васпитањем, па како су то старије генерације пропустиле да васпитају своју децу, иако су управо ти старији служили војни рок? Да не говорим о томе да млади уопште нису тако распуштени како старији мисле.