Obavezno služenje vojnog roka u Srbiji?

U Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane razmatra se eventualno vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, rekao je portparol Vojske Srbije Jovan Krivokapić.

Srbija 31.12.2016 | 09:38
Obavezno služenje vojnog roka u Srbiji?
On je pojasnio da pojedine ankete pokazuju da se 70 odsto ispitanih zalaže za povratak obaveznog služenja vojnog roka i da se u Vojsci i Ministarstvu odbrane razmatra ta opcija.

"Na nivou Ministarstva odbrane i Vojske Srbije formiran je radni tim koji razmatra nova strategijska dokumenta, to su dokumenta od najvećeg značaja za Vojsku. A jedno od pitanja koje se razmatra je i vraćanje obaveznog služenja vojnog roka", rekao je Krivokapić za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo da će, ukoliko to bude predloženo kao jedna od mjera, ona biti upućena Vladi Srbije, pa dalje Skupštini.

Krivokapić je istakao da u Srbiji postoji dobrovoljno služenje vojnog roka, a da je od decembra ove godine omogućen novi koncept, prema kome dobrovoljno služenje vojske traje šest mjeseci, radi povećanja operativnih mogućnosti Vojske Srbije.

Govoreći o zajedničkim aktivnostima Vojske Srbije i MUP-a u okviru migrantske krize, Krivokapić je naveo da je u posljednje dvije sedmice uhapšeno 25 krijumčara ilegalnih migranata, a od jula do danas otkriveno više od 18.000 ilegalnih pokušaja prelazaka granice Srbije.

"Uhvatili smo 119 krijumčara. Najviše ih je iz Srbije, njih 90, ostali su iz Bugarske, Pakistana, Avganistana i Holandija. Oni su pokušali da prevezu 1.200 migranata pretpostavljamo na sever zemlje", rekao je Krivokapić.

On je naveo da vojska i policija danonoćno obezbjeđuju 670 kilometara granice od ilegalnih prelazaka i radi sprečavanja krijumčarenja.

Izvor: Agencije/RTS

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Zadovoljan

31.12.2016 09:14

Bravo Srbija nista bolje i pametnije nije mogla uraditi za svoju naciju.

ODGOVORITE
Name

Igor

31.12.2016 11:17

To nikad nece biti. Da bude mnogi bi to jedva docekali da jednom zauvijek zavrse sa nama. Nemamo djece, demografija nam je katastrofa mi razmisljamo o vojsci i to obaveznoj. Zalosni ste svi redom.

Name

bbs

31.12.2016 11:57

Bolan nemogu hraniti i izdvajati sredstva za sadašnju vojsku koja je gladna po garnizonima.Nikakvi uslovi.

Name

Istina

31.12.2016 09:14

Dosadilo profesionalcima guliti strazu, lakse nahvatati robova pa njih staviti na ledinu.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

31.12.2016 10:08

Obavezno sluzenje vojnog roka nije trebali nijada ni ukudati. Obavezno sluzenhe vojnog roka je ukinuto planski ipoz politicki razliga pi zelji nasih neprijatelja. Vojska je oduvijek bila osim oruzane sile i neka vrsta zivotbe skole u kojoj su mladi regruti ucili se vojnickoj diciplini i svojim zivotnim obavezama. Zbog toga radi buducnosti nase djece obavezno sluzenje vojnog roka treva sto prihe uvesti ne samo u SRBiji vec i po svim drugim Republikama bivse Jugoslavije!

ODGOVORITE
Name

Alija Sirotanović

31.12.2016 10:21

Pa sto te vojska ne nuci da pises u 5 recenica si imao deset gresaka.

Name

Re alija

31.12.2016 11:44

Pa on nije sluzio jer mu je smetala petokraka na kapi. :)

Name

Mihailo Mikic

31.12.2016 11:45

Sirotinjo moje pusta. Kada sam trebo da idem poput tebe u armiju da naucim da citam i pisem i neki zanat da zavrsim oni su za inat SRBima tada vojsku ukinuli da nebi SRBi mogli tako da pjevaju "rado ide SRBin u vojnike". Eto moj Aalijo, tako je Bog htjeo ili Tajni vladari iz senke da SRBi umjesto da idu u armiju i sluze Bogu i narodu umjesto toga moradose se da razidju po bjelom sjetu "trbuhom za kruhom!" Nebrini mujo i ti ces junace za SRBima svojim uskoro poci u bjeli svjet!

Name

Alija Sirotanović

31.12.2016 15:47

Ja nisam u vojsci naucio pisati nego u skoli.

Name

perica

31.12.2016 10:20

Da, naravno. Ovde niko ne razmislja o ekonomskoj strani. Pa nemaju vise kuce po 7 sinova pa da rade za drzavu: Sve sto otvoris uvedes to treba i odrzavati u zivotu. Misle da ce privatnicima uvesti nove namete da hrane vojsku. Hoce malo sutra, zato i jesmo rekorderi po odlasku na Zapad. Ovde bi ljudi sve da priuste ali da to neko drugi zaradi he he, pa nisu mladi glupi....

ODGOVORITE
Name

Dragan

31.12.2016 10:28

Ako se to desi ja cu predati papire za srbijansko drzavljanstvo!!! Cisto da sina mogu poslati u vojsku.Mislim da su danasnje generacije mnogo losije u odnosu na generacije koje su sluzile vojsku.Ja sam imao srece da sluzim u VRS...

ODGOVORITE
Name

014

31.12.2016 10:53

Tacno je.

Name

Igor

31.12.2016 11:13

Bravo glupane. I ja sam sluzio u VRS, prosao citav rat zato moje dijete i niko moj nece vise ni u jednu vojsku. A ti si primjer kako se pale mase. Neka se prvo posvete obrazovanju, uvedu kvalitetno fizicko obrazovanje. Nakon toga zdravstvu , da budemo zdravi. Pa ekonomiji da mozemo da hranimo viseclane porodice. Kad to bude neka uvedu i obavezan vojni rok da ima ko to sve da brani. Ovako da mi dijete ide na obuku pa da sutra legne u rov kao i ja sto sam i brani imovinu olosa i hostaplera nema sanse. A ti imas rjesenje ako si za tu opciju sta ce ti vojska salji dijete u Miloradovu policiju i neka brani i tebe i njega. Ja branim sam sebe i svoje , hvala Bogu daleko od vas tako pametnih.

Name

Re dragan

31.12.2016 22:53

Svoje dijete zrtvovat za bogastvo nekog ko te jebe u mozak koji ti je ocigledno sprzen. Gdje si se ti skolovao i ko te je skolovao pa ti uzeo pamet? Ja moje dijete ne dam ni da pridje do regutacije a kamo li da obuce vojnicku cizmu. Upucao bih svakog kad bi mi samo spomenuo da mi dijete ide u bilo koju vojsku..

Name

Kupusar

31.12.2016 10:29

Svaki dan ne po jedna nego redovno vise gluposti u glupom regionu.Nema bre kuce zasto da vas ujede a oni bi vojske , drzave i ostale gluposti.Slobodno se malo izmaknite i pogledajte se sa strane da vidite nasta to sve lici i kako se vec godinama blamirate kojekakvim ispadima .

ODGOVORITE
Name

blbl

31.12.2016 11:02

Ako to uradi Srbija onda ce i BiH morati.

ODGOVORITE
Name

ja

31.12.2016 11:41

Sluzenje vojnog roka na dobrovoljnoj osnovi je sasvim normalna i korektna opcija. Obaveza sluzenja vojnog roka bi bila velika greska.

ODGOVORITE
Name

Dobro

31.12.2016 13:58

Zašto obavezno? pa onda tatini sinovi po Beogradu i N. Sadu a sirotinja u granične jedinice i u nedodjijama. Dobrovoljno brale pa neka se javljaju patrioti neka služe, ali im to računati u radni staž.

ODGOVORITE
Name

Cccc

31.12.2016 14:11

Nekada sam bio za ukidanje obaveznog vojnog roka a sada sam za veliko ZA. Evo i zašto :Momci koji su postali punoljetni bez posla postaju huligani odaju se kriminalu nikoga ne zarezuju ni pod razno neznaju sta je rijec biti disciplinovan. Sve ove negativne stvari ce im vojska izbiti iz glave. I jos nesto vojni rok bi trebao biti ne manji od 12 mjeseci a mozda i vise. Ali gradjani RS samo da sluze na teritoriji RS i njenim kasarnama.

ODGOVORITE
Name

Јован

29.01.2017 15:37

Уопште није тако. Ти незапослени млади када би се вратили из војске вратили би се у исту средину без посла и перспективе. Животна дисциплина се стиче васпитањем, па како су то старије генерације пропустиле да васпитају своју децу, иако су управо ти старији служили војни рок? Да не говорим о томе да млади уопште нису тако распуштени како старији мисле.