Цвјета кријумчарење птица пјевачица!

Сваке године из Србије буде прошверцовано чак 50.000 птица певачица, а већина их заврши у менију и на трпезама италијанских ресторана.

Србија 31.12.2016 | 08:11
Цвјета кријумчарење птица пјевачица!
У тој земљи, наиме, ове птице сматрају за прворазредни деликатес и посебно у време празника радо их једу уз паленту, па цвета нелегални бизнис вредан неколико милиона евра.

Из Србије се кријумчаре птице из Румуније и Бугарске, као и оне криволовљене у Србији, углавном у околини Житорађа и Алексинца, као и на неколико места у Бачкој.

Део шверца, како открива наш извор упознат са приликама на терену у Војводини, иде преко малопрометног прелаза у Хрватску - Богојево.

"Кријумчари не могу да иду на велике прелазе и чекају по неколико сати, јер носе замрзнуту робу у кутијама чак до Италије и све морају брзо да прођу, зато се одлучују за мале прелазе, где је и контрола слабија", наводи наш извор, и додаје да су поједини службеници царине и сами ловци те да су добро упознати са дешавањима.

Други начин да птице стигну до особа које ће их пренети у Италију јесте да се у Хрватску пребаце преко Дунава, где их кријумчари даље преузимају.

Како наводи наш извор, шема рада кријумчара мења се у односу на претходне године, па робу сада све чешће преносе такозване муле.

"Италијани су раније након завршеног лова сами кријумчарили птице. Сада се то променило и локалци којима су платили за лов проналазе људе да то ураде уместо њих", додаје наш извор, уз напомену да је са југа Србије птице најлакше прокријумчарити преко Албаније и Црне Горе и тако избећи улазак у ЕУ.

Председник Друштва за заштиту птица Србије Милан Ружић каже да је овим пословима јако тешко ући у траг.

"Процењујемо да је број шверцованих птица око 50.000 малих певачица, које Италијани сматрају деликатесом и у време празника масовно једу уз паленту. Врло је тешко пратити криволов и шверц који чине странци", каже Ружић.

Из Управе царина кажу да је кријумчарење заштићених врста у опадању, али да не могу ништа против шверца ван граничних прелаза.

Да се шверцује масовно, потврђује пример из Хрватске од пре неколико дана када су један Хрват и двојица Срба ухапшени због шверца 2.713 заштићених птица вредних чак 300.000 евра. Они су птице хтели да прокријумчаре у Италију преко граничног прелаза Пасја, а задржани су у хрватском затвору.

Извор: Блиц
Фото: Профимедиа

Коментари / 0

Оставите коментар