Cvjeta krijumčarenje ptica pjevačica!

Svake godine iz Srbije bude prošvercovano čak 50.000 ptica pevačica, a većina ih završi u meniju i na trpezama italijanskih restorana.

Srbija 31.12.2016 | 08:11
Cvjeta krijumčarenje ptica pjevačica!
U toj zemlji, naime, ove ptice smatraju za prvorazredni delikates i posebno u vreme praznika rado ih jedu uz palentu, pa cveta nelegalni biznis vredan nekoliko miliona evra.

Iz Srbije se krijumčare ptice iz Rumunije i Bugarske, kao i one krivolovljene u Srbiji, uglavnom u okolini Žitorađa i Aleksinca, kao i na nekoliko mesta u Bačkoj.

Deo šverca, kako otkriva naš izvor upoznat sa prilikama na terenu u Vojvodini, ide preko maloprometnog prelaza u Hrvatsku - Bogojevo.

"Krijumčari ne mogu da idu na velike prelaze i čekaju po nekoliko sati, jer nose zamrznutu robu u kutijama čak do Italije i sve moraju brzo da prođu, zato se odlučuju za male prelaze, gde je i kontrola slabija", navodi naš izvor, i dodaje da su pojedini službenici carine i sami lovci te da su dobro upoznati sa dešavanjima.

Drugi način da ptice stignu do osoba koje će ih preneti u Italiju jeste da se u Hrvatsku prebace preko Dunava, gde ih krijumčari dalje preuzimaju.

Kako navodi naš izvor, šema rada krijumčara menja se u odnosu na prethodne godine, pa robu sada sve češće prenose takozvane mule.

"Italijani su ranije nakon završenog lova sami krijumčarili ptice. Sada se to promenilo i lokalci kojima su platili za lov pronalaze ljude da to urade umesto njih", dodaje naš izvor, uz napomenu da je sa juga Srbije ptice najlakše prokrijumčariti preko Albanije i Crne Gore i tako izbeći ulazak u EU.

Predsednik Društva za zaštitu ptica Srbije Milan Ružić kaže da je ovim poslovima jako teško ući u trag.

"Procenjujemo da je broj švercovanih ptica oko 50.000 malih pevačica, koje Italijani smatraju delikatesom i u vreme praznika masovno jedu uz palentu. Vrlo je teško pratiti krivolov i šverc koji čine stranci", kaže Ružić.

Iz Uprave carina kažu da je krijumčarenje zaštićenih vrsta u opadanju, ali da ne mogu ništa protiv šverca van graničnih prelaza.

Da se švercuje masovno, potvrđuje primer iz Hrvatske od pre nekoliko dana kada su jedan Hrvat i dvojica Srba uhapšeni zbog šverca 2.713 zaštićenih ptica vrednih čak 300.000 evra. Oni su ptice hteli da prokrijumčare u Italiju preko graničnog prelaza Pasja, a zadržani su u hrvatskom zatvoru.

Izvor: Blic
Foto: Profimedia

Komentari / 0

Ostavite komentar