Крвопролиће би било веће, али срећом...

Њемачки истражиоци открили су нове детаље о терористичком нападу на берлински божићни сајам према којима је у посљедњем тренутку избјегнуто много веће крвопролиће.

Свијет 29.12.2016 | 19:41
Крвопролиће би било веће, али срећом...
Као што је познато, шлепер којим се у људе на сајму залетио Тунишанин Анис Амри покосио је више десетина људи, а њих 12 је изгубило живот, док их је 48 повређено.
 
Према новим подацима из истраге, на које се позива више њемачких медија, камион марке Сканиа у власништву пољске шпедитерске компаније имао је уграђен систем аутоматског кочења, који се активира одмах при удару у неку препреку.

Он се активирао приликом налета на божићни сајам и истражиоци вјерују да је зауставни пут захваљујући овом систему скраћен за најмање 70-80 метара, чиме је спречено да теретњак пројури буквално кроз све кућице на сајму и побије много више људи.

То потврђује и чињеница да камион којим се нападач на Енглеској променади у Ници својевремено залетео на људе који су није имао уграђен овај систем кочења па је успио да стигне дубоко међу гомилу. Вјеровало се да је Амрија у самом возилу покушао да заустави пољски возач, од ког је отео камион, али је истрага утврдила да га је хицем у главу убио прије почетка напада.

У међувремену цуре и нови подаци о Амријевом кретању и активностима мјесецима уочи берлинског напада. Тако се дознало да су антитерористичке јединице њемачких тајних служби и прије напада знале да је на интернету тражио податке о експлозивима попут ТНТ-а.

Такође је покушавао да ступи у контакт с Исламском државом, којој је касније положио и заклетву, а ИД је преузео одговорност за напад. Све је то чинио још у фебруару, дакле десетак мјесеци прије предбожићног крвопролића у њемачкој престолници.

(јутарњи.хр)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Аха

30.12.2016 06:39

Јели ико видио погинуле и повријеђене на улици? Ја нисам .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре аха

01.01.2017 00:48

Ма дај. Кад би знао засто несто ниси видео не би глупости ни писао.